Belgisch culinair team stoot door naar wereldfinale Bocuse d’or

België heeft zich geplaatst voor de wereldfinale van de Bocuse d’Or, de belangrijkste internationale gastronomische wedstrijd ter wereld. Ons team behaalde een prachtige zesde plaats op de Europese finale die plaatsvond in het Italiaanse Turijn. Van de twintig deelnemende landen mochten alleen de beste tien door. Chef Lode De Rover, commis Piet Vande Casteele en gastronomisch bondscoach Jo Nelissen wisten de Europese jury van topchefs te overtuigen door onder andere de typisch Vlaamse asperge te verwerken in hun gerecht.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts is lovend: “Met dit resultaat profileert Vlaanderen zich als een culinaire topbestemming. Wie hoge ogen gooit op een wedstrijd als Bocuse d’Or vestigt een internationale culinaire reputatie.”

De Bocuse d’Or, gestart door de Franse sterrenchef Paul Bocuse in 1987, wordt officieus het wereldkampioenschap koken genoemd. Het is een tweejaarlijkse wedstrijd waarvan de wereldfinale plaatsvindt in Lyon (29-30 januari 2019). De teams moeten in 5 uur en 35 minuten een voor- en hoofdgerecht maken voor 14 personen. De producten die ze moeten gebruiken, zijn vooraf vastgelegd. Op de Europese finale moesten de chefs aan de slag met Piedmontese rundsvlees.

Het Belgische team – Gastronomisch visitekaartje

“Deze finaleplaats komt niet uit de lucht vallen, we hebben ons maandenlang intensief voorbereid”, zegt gastronomisch bondscoach Jo Nelissen. “Dankzij de omkadering van de Flanders Food Faculty hebben we ons team optimaal kunnen trainen in een professionele oefenkeuken. Daarnaast konden we ter plaatse rekenen op de steun van 150 fans die waren meegereisd om ons aan te moedigen tijdens  de wedstrijd. De sfeer was overweldigend, vergelijkbaar met die in een voetbalstadion.”

Flanders Food Faculty is een initiatief van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland te versterken en beter te promoten. Een van de doelstellingen is om beter te scoren op internationale culinaire wedstrijden. De uitvoering gebeurt door Horeca Vlaanderen. “ We zijn trots om hier mee aan te mogen bijdragen  samen met de minister en Toerisme Vlaanderen en zo samen ons gastronomisch visitekaartje aan de wereld af te leveren”, aldus Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

Op naar de wereldfinale

Wie medailles wil halen op internationale wedstrijden moet investeren in jarenlange voorbereiding en professionele begeleiding”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Ik ben ervan overtuigd dat Vlaanderen zich stap voor stap een wereldwijd gerespecteerd keurmerk kan aanmeten van culinaire excellentie.”

Jo Nelissen zal het team de volgende maanden verder klaarstomen voor de wereldfinale. De verwachtingen liggen hoog. “Ons land heeft een oersterke culinaire basis. We hebben steeds een vooraanstaande plaats ingenomen in de Bocuse d’Or en staan op de derde plaats wat het aantal podiumplaatsen betreft. Toch zijn we er nog nooit in geslaagd om de gouden medaille in de wacht te slepen. Sinds 1999 behaalden we geen podiumplaats meer en dat is nu net van groot belang om onze gastronomische uitstraling kracht bij te zetten. We durven nu terug hoog te mikken, dankzij de omkadering van de Flanders Food Faculty. Daarnaast kunnen we rekenen op het waardevolle advies van onze voorzitter Peter Goossens. Hij was zelf ook jurylid op de Europese finale en komt regelmatig proeven en tips geven in onze oefenkeuken.”

Chef Lode de Roover – Laatste podiumplaats in ’99

Chef Lode De Roover blaakt van ambitie en start met veel drive aan de voorbereiding voor de wereldfinale. Hij is chef van Fleur de Lin te Zele, deed ervaring en kennis op in tal van gerenommeerde sterrenzaken zoals Comme chez Soi** (Brussel), Lijsterbes* (Berlare), La Bergerie** (Namen), Kaatje bij de Sluis** (Nederland), De Plezanten Hof* (Hamme) en Eyckerhof* (Bornem). In 2010 behaalde hij de titel “Eerste Kok van België’.

De laatste Belgische chef die een medaille wist te behalen was Ferdy Debecker (Bocuse Bronze in 1999). Hij is de bezieler van Bocuse d’Or België, organiseert de Belgische finale en bereidt ook de buitenlandse verplaatsingen voor. “Lode en Piet hebben het fantastisch gedaan. Ik ben zeer hoopvol voor de wereldfinale volgend jaar”, aldus de chef.