Cahors is back

De voorbije decennia zijn wijnbouwers en verkopers erin geslaagd om de wijngaarden van Cahors nieuw leven in te blazen. Deze 2000 jaar oude wijnrank werd in de loop van de XIXde eeuw zwaar getroffen door de phylloxera waardoor het wijnras nauwelijks kon overleven.

Meerdere generaties hebben zich ingezet om de wijngaarden opnieuw aan te planten en om de kelders te vernieuwen, zowel gezamenlijk, in coöperatieven en op individuele basis. Deze activiteiten boden meer dan 260 domeinen en kastelen een nieuwe toekomst en maakte de wijn opnieuw competitief.

Na een figuurlijke renaissance, breekt nu het tijdperk van erkenning aan. De jonge generatie was bij machte om van de Cahors opnieuw een grote wijn te maken die geteeld op een uitzonderlijk terroir tal van merkwaardige eigenschappen bezit. Historisch gezien moet alleszins worden toegegeven dat de internationale waardering voor de Malbecwijn dé opening vormt voor deze erkenning. ‘Cahors is back’ zo blijkt o.m. uit de massale deelname van wijnproducenten aan Vinisud in Montpellier, de wijnbeurs bij uitstek.

Enerzijds is er een gemeenschappelijke stand onder de vlag van de UIVC, Union interprofessionelle du vin de Cahors waarop volgende producenten worden weergevonden: Domaine La Borie; Domaine de Capelanel; Château Castellas; Domaine de Cause; Château Chambert; Château La Coustarelle; Château Croisille; Château Eugénie; Château de Gaudou; Château Haut Monplaisir; Château Lamartine; Métairie Grande du Théron; Château Nozières; Château Ponzac; Château Saint Didier Parnac / Prieuré de Cénac; Château Saint Sernin; Clos Troteligotte en Vinovalie.

Op individuele basis nemen ook Château Armandière; Domaine La Bérangeraie; Château Bovila / Château de Rouffiac; Château La Caminade; Château de Cénac / Château du Port; Clos du Chêne; Château Croze de Pys; Château Nozières; Château Paillas; Domaine du Prince; Château Saint Didier Parnac / Prieuré de Cénac en het Domaine Serre de Bovila aan deze wijnbeurs deel.