Château de France wit 2012

 

De enorme brand die in de zomer 2011, een deel van de opslagplaatsen en de chai van Château de France vernielde is ongetwijfeld een van de mijlpalen in de actuele geschiedenis van dit wijndomein.

In 1971 ontdekt Bernard Thomassin dit wijngoed temidden de wijngaarden rondom Bordeaux, een domein waar de tijd figuurlijk sinds de 19de eeuw bleef stilstaan. Zijn persoonlijke intuïtie en ervaringen in het landbouwmilieu en de distillering gebruikt hij als basis om het domein aan te kopen. De naam van het wijngoed ‘Château de la Belle au Bois Dormant’ wordt prompt gewijzigd in Château de France, beslissing waarmee Bernard onmiddellijk aangeeft dat hij in de toekomst degelijke en absoluut kwalitatieve wijnen wil produceren.

Zijn zoon Arnaud Thomassin, volledig in de ban van de wijnproductie doorloopt na zijn opleiding stages in diverse binnen- en buitenlandse wijngebieden en vervoegt het familiedomein in 1996. Als technisch directeur zet hij de aanpassingen en vernieuwingen van zijn vader verder, maar moet vooral na de brand in 2011, inventief zijn om de oogst te redden. Wanneer je in volle zomer, midden je vakantie een dergelijk bericht ontvangt stort je wereld in aldus Arnaud.

Gelukkig waren er de buren en wijnbouwers van de Pessac Leognan die hem ook na de brand hielpen om oplossingen te zoeken. De oogst 2011 kon in een leegstaande chai van Château Fieuzal worden verwerkt en ook Château Haut Bailly hielp hem in het verwerken van zijn oogst. De heropbouw krijgt ondertussen vorm en de oogst 2014 wordt wellicht opnieuw in eigen installaties verwerkt.

Hierdoor krijgt het oude domein waarvan het kasteel op het einde van de XVIIde eeuw door procureur Philippe Decoud werd opgetrokken, zijn oude bestemming terug. Het gebouw is wellicht nog vele decennia ouder gezien een verkoopakte uit de XVIde eeuw is opgedoken waarin ene zekere Marseau Dubasque, samen met Jean de Latreilles, wijngaarden en landerijen overkopen van tonnenbuwer André Dejaen. Het zou dan ook niemand verwonderen dat de wijnbouw op Château de France een taart van 500 kaarsjes mag uitblazen.

De rode wijnen van Château de France bestaan uit 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot, krijgen een alcoholische fermentatie van 7 tot 10 dagen, gevolgd door een maceratie van 3 à 4 weken en dit in eiken vaten van 130 hl. De maceratie onder strikt gecontroleerde temperatuur 30 tot 32°C wordt gevolgd door een malolactische fermentatie in cuves, de rijping duurt 12 tot 14 maanden en gebeurt in 40% vaten van nieuwe Franse eik, en  60% vaten met een eenjaarsgebruik. Ook de rode wijnen krijgen net voor hun botteling, een lichte filtering mee. Het wijnhuis produceert drie soorten rode wijn; Château de France, Château Coquillas en Bec-en-Sabot

Château de France – witte wijnen

Op de gronden van Château de France vinden we afzettingen terug van de graves uit de hoge Pyreneeën met residuen van argilo kalkachtige oorsprong. Tussen de opvullingen vinden we o.m. zandachtige resten zoals deze in de Medoc en de Haut Sauternais regio, wat wijst op vruchtbare ronden. De oude wijngaarden van het domein tellen 5000 struiken/ha, terwijl de meer recente beplantingen tot 6950 voet tellen. De aanplantingen voor de witte wijnen, 4ha, bestaan voor 80% uit Sauvignon en 20% Sémillon. Voor de witte wijnen met een jaarproductie van 25.000 flessen wordt gekozen voor een alcoholische fermentatie van 7 tot 10 dagen, met 50% nieuwe vaten en 50% vaten van eenjaarsgebruik. De rijping op vat duurt 8 à 9 maanden met regelmatige batonnage, terwijl de wijnen net voor het bottelen, worden gefilterd.

Château de France produceert jaarlijks zowat 17.000 flessen Château de France graveswijn met mooie gele kleur. In de neus zorgen ze voor toeten van koning, perzik, abrikoos en honigbij. In de mond ontwikkelen ze een mooi evenwicht tussen aciditeit en vettigheid, terwijl de kruidige toetsen in de neus zich transformeren tot peperachtige accenten. Een eerder opvallende toets bij witte wijnen die toch een leuke en intense afdronk bieden.

Château Coquillas is een tweede witte wijn van het domein, goed voor een productie van 9000 flessen. In de neus biedt deze wijn een harmonieuze toets van gekonfijte abrikoos, lychee en honing. In de mond is de wijn mooi gestructureerd, vers en vettig, elementen die een leuke elegantie vormen. In de mond komt eveneens een soepele mineraliteit tot uiting die zorgt voor een lange afdronk.

Op de proeftafel: Château de France blanc 2012

In het glas een mooie glanzende kleur met felgroene schakeringen, die in de neus een intens en elegant aroma afzetten met bloemige toetsen maar ook gekonfijte citroen en bergamot, die uitvloeien in subtiel gerookt hout en leuke mineralen.

In de mond ontwikkelen zich frisse, wulpse accenten van fruit en witte peper met levendige en aangename afdronk die een delicaat zoutaccent in de finale presenteert. Deze wijn past mooi bij een terrine van gerookte zalm, st jacobsvruchten met kruiden of een kabeljauwrug met gekonfijte citroen. Kostprijs 21.20€ TTC – Invoerder Rabotvins Gent

Appreciaties: GM 17/20 – Robert parker 88-90/100 – Jancis Robinson 16.5/20 – Decanter 16 – RVF: grande réussite