Côtes du Rhône : Le plan Vermeersch GT – Suze-la-Rousse

’n Frisse duik. Ochtendlijke yoga midden de wijnranken. Provençaals ontbijt met ’n sympathieke verschijning, een zwart-witte geblokte band, maar ook goudkleur en zwart … Allemaal elementen waarachter Le Plan Vermeersch GT schuilgaat.

Voor dit wijnverhaal moeten we de knop terugdraaien naar 1975 wanneer Dirk Vermeersch als jonge taxichauffeur droomt van een carrière in de autosport. Twee jaar later start hij met de geleende VW Polo van zijn broer in lokale races, wint hij de 24 uren van Zolder en is reserverijder op de winnende wagen in de 24 uur van Spa-Franchorchamps, kortom Dirk is full-time autopiloot.

Door enkele tegenslagen en een zwaar rally-ongeval is Dirk in 1986 autopiloot af. Hij smijt zich in de uitbating van een benzinestation en handel in tweedehandswagens. De GT-droom wordt 3 jaar later opnieuw realiteit wanneer hij officieel dealer wordt van Lancia en Maserati, concessie die hij in 1999 kan verkopen.

In Zuid-Frankrijk tikt hij een ruïne op de kop die hij met echtgenote Helène en dochter Ann tot een leuke Provençaalse B&B vertimmert. Naast deze ruïne knipoogt een perceeltje oude wijnstokken naar Dirk. Vooraleer vrouw en dochter het beseffen is hij een voltijds autodidact wijnbouwer. Zijn eerste le Plan GT-S 2003 verovert 2 sterren in de Guide Hachette. Dirk eerste Le Plan GT-1 Châteauneuf-du-Pape krijgt van de Amerikaanse wingoeroe Robert Parker 95/100. Dirks ‘Gran Turismo’ is voortaan een ‘Grand Terroir’ …

Dirks enthousiasme voor monocépages GT-S(yrah), GT-G(renache), GT-C(arignan) zet hem in de Côtes du Rhône buitenspel, vermits men door de appellatie te gebruiken zich ook verbindt om te blenden. Dirk kiest derhalve niet voor de appellatie Côtes du Rhône, maar voor het label ‘vin de France’, wat niet wegneemt dat Dirk ook Rhône op het etiket vermeldt. Dirks wijnen worden wel Ecocert gecertifieerd omdat hij 100% biologisch werkt.

Dirks passie is duidelijk overdrachtelijk. Zijn dochter Ann ging mee in haar vaders slipstream, naast de hulp in de B&B studeerde ze oenologie in Orange en concentreert zich ondertussen volop op het wijndomein.

Hun B&B hebben ze intussen ingeruild voor een ultramodern wijnbedrijf van 2400m² in Suze-la-Rousse, geen show-off maar netjes verborgen voor de passanten. Alles werd perfect uitgekiend met moderne vaten- en vinificatiezaal, een enorme batterij zonnepanelen en eigen waterbevoorrading (bronwater op meer dan 100 meter diepte) en verder appartementen en een groot terras. Rond het gebouw vinden we 24 hectare wijngaarden, waarvan twee beplant met witte rassen.

Bij de rode druiven vinden we niet alleen de bekende rassen Syrah, Grenache, en Carignan maar ook Alicante, een ‘verboden’ druif voor de Rhône. “Waarom zou ik die druif rooien als ze mooie wijnen voortbrengt?, ” staaft Dirk zijn gelijk. Hij mengt de Alicante in zijn GT-X, waarbij de X duidt op het Romeinse teken voor 10. Er zitten 10 verschillende druivenrassen in vermengd, een knipoog naar Châteauneuf, waar men tot 13 druivenrassen mengt in één wijn. Deze topwijn was zijn eerste rebelse ‘Vin de France’. Met deze wijn zou hij op zoete wijze revanche nemen op het Franse appellatie-systeem.

2018 zorgt aldus Ann voor een ‘belle sortie’, de wijnstokken dragen overvloedig vruchten, de aanzet dus voor massa’s werk dat hopelijk in smaakvolle en aromarijke GT-V(ermeersch) zal uitmonden. Dat dromen niet altijd bedrog zijn bewijzen alvast  de Le Plan Vermeersch GT-wijnen. De Belgische inspanningen om de wijnteelt verder op te krikken worden trouwens erg geapprecieerd, zo fungeerde Ann recent als ambassadrice over de Côtes du Rhône wijnen in een reportage van de Franse TV-zender France3.plan-vermeersch-7584

Op de proeftafel:

Côtes du Rhône RS Red 2017

Assemblage 60% Grenache en 40% Syrah geteeld op klei en kalkachtige gronden met een opbrengst van 50 hl/ha. Fermenteert en rijpt in inox cuves.

In de neus mooie fruitige toetsen van kersen en frambozen met delicate hints van wilde kruiden en subtiele accenten van lavendel. Nagenoeg volronde aanzet in de mond met mooie geconcentreerde accenten van zwart fruit. Mooie gezellige en licht frisse afdronk. Wijn met bewaarpotentieel die nu reeds voor aangename momenten en gezelligheid zorgt.

Suze-la –Rouse RS Côtes du Rhône Villages 2017

Assemblage 50% Syrah en 50% Mourvèdre, Grenache – geteeld op terroir van klei en stenen met manuele oogst en rendement van 4 ton per ha of 40hl/ha met gisting in inox tanks.

Donkere opaalkleurige mantel. Complexe neus boordevol fruitige aroma’s van violet, bramen, bosbessen, pepers, zelfs een tikkeltje kreupelhout. Aangename aanzet in de mond met explosieve toetsen van zwart fruit die een evenwichtige frisheid en lange, fruitige afdronk omgorden.

GT-S (yrah)

De wijnstokken voor deze wijn zijn aangeplant in 1988 en dit op een ondergrond van klei en kalk, vermengd met ronde keien. Het rendement blijft beperkt tot 19hl/ha en dit na manuele oogst met selectieve pluk in korven.  De druiven worden gekneusd en ontsteeld met gisting in inox kuipen. Nadien krijgen de sappen een lagering mee van 12 maand op nieuwe Amerikaanse eik.

Deze wijn biedt in het glas een prachtige, zeer intense zwarte mantel met violet reflecties. In de neus ontplooit zich een leuk karakteristiek aromapalet met hints van vanille die subtiel vermengd worden met accenten van compote van rood fruit, aardbeien en kersen. In de mond zorgt deze wijn van biologische landbouw oor een mooie volronde aanzet, mooi geconcentreerde aroma’s, leuke zoetigheid met gezellige tannines. Evenwichtige en beloftevolle wijn die een leuke compagnon is bij gegrilde of gestoofde vleesschotels die toch voldoende rosé bleven, maar hij past evenzeer bij kruidige pasta’s en dito zuiderse creaties.