Internationale dag ‘We’re Smart world’

Een dag georganiseerd als onderdeel van de week van groenten en fruit. Op maandag 7 mei 2018 organiseerde Groentekok Frank Fol en stichter van We’re Smart World ® de 1ste internationale editie van WE’RE SMART WORLD® in Bazel. Deze dag was meteen de openingsmanifestatie van de Week van Groenten en Fruit (van 7 tot 13 mei 2018) die voor het eerst niet enkel een Belgische, maar ook een internationale aangelegenheid werd.

De Internationale We’re Smart ® Dag gebeurt in samenwerking met restaurant Hofke van Bazel, het dorp Bazel en zijn burgemeester Jos Stassen, met de steun van Toerisme Vlaanderen en Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts.

Waarom een We’re Smart® Werelddag in het dorpje Bazel?

Omdat in dit Oost-Vlaamse dorp, deelgemeente van Kruibeke, en een van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen, het restaurant Hofke van Bazel ligt. Dat restaurant kreeg in 2017 de prijs van Beste Groenterestaurant van België. Ten tweede heeft Bazel zich onmiddellijk kandidaat gesteld om de eerste We’re Smart World dag te verwelkomen en te organiseren. Daarmee wil Bazel zich niet alleen nationaal maar ook internationaal profileren. Vijf mensen hebben zich mee achter dit groene initiatief geschaard: Burgemeester Jos Stassen, Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen, maar ook en vooral Gina Miurin, de eigenares van Hofke van Bazel, Chef-kok Kris De Roy en zijn rechterhand Sylvester Schatteman die verantwoordelijk is voor de 6000m2 grote moestuin van het restaurant.

Tijdens deze eerste We’re Smart World ® dag werden onder meer de 50 beste groentechefs ter wereld voorgesteld, werden awards uitgereikt aan nationale en internationale chefs, personen en initiatieven, werd de digitale versie van de We’re Smart World ® Green Guide 2018 voorgesteld en waren er verschillende activiteiten rond het thema van Groentekok Frank Fol: ‘Denk Groenten! Denk Fruit! .

PRIJZEN & AWARDS 2018

Best Vegetables Restaurant of the World 2018 (N° 1 TOP 50 World) : Xavier Pellicer (Barcelona, Spanje); Best Vegetables & Fruits Restaurant World Award : La Distillerie – Château de Bourglinster (Bourglinster, Groot-Hertogdom Luxemburg); Beste Groente- en fruitrestaurants 2018 : Zuid-Africa : Wolfgat (Paternoster), Australië : Brae (Birregurra), België : Pastorale (Reet), Denemarken : Kadeau (Kopenhagen), Spanje : Xavier Pellicer (Barcelona), Verenigde Staten : NIX (New-York), Frankrijk : La Grenouillère (Montreuil-Sur-Mer), Italië : Arnolfo (Colle di Val d’Elsa), Marokko : Dar Moha (Marrakech) – Fouquets Naour Barrière (Médina) – Ecolodge Atlas Kasbah (Agadir), Nederland : Librije’s Zusje (Amsterdam), Peru : Astrid & Gaston (Lima) Verenigd Koninkrijk : Bruno Loubet (Londen)

FUTURE AWARDS – WE’RE SMART® WORLD

Beste vegetarisch restaurant van het jaar © : Restaurant Tian (Wenen – Oostenrijk), Beste vegan restaurant van het jaar : Restaurant Joia (Milaan – Italië), Persoonlijkheid van het jaar : Pietro Leeman – Restaurant Joia (Italië), Project van het jaar : Feed The Planet – Christopher Koetke, Groenten en fruit-dorp van het jaar : Kruibeke-Bazel-Rupelmonde, E-shop van het jaar : Hungry Harvest, Product van het jaar : Friseline – Hazera Seeds, Media van het jaar : « V’gan » – Lifestyle Magazine, Innoverend project van het jaar : Sun&Vegs – Fermented Oat, Communicatie van het jaar : Een uitgekookte zaakmoestuin5

WE’RE SMART® GREEN GUIDE 2018 IN CIJFERS :

29 Landen –  510 Restaurants –  1310 Radijzen –  371 Nieuwe restaurants –  19 Restaurants uit de vorige gids met een hogere notering van Radijzen –  21 Wijzigingen (verandering van adres of chef, sluiting…) –  5 Restaurants uit de vorige gids verliezen een of meerdere radijzen –  116 Restaurants met een ex-aequo

43 Restaurants met 5 radijzen –  68 Restaurants met 4 radijzen –  128 Restaurants met 3 radijzen –  154 Restaurants met 2 radijzen –  117 Restaurants met 1 radijs

TOP 100 – RESTAURANTS :

72 Restaurants in Europa –  9 Restaurants in Azië –  8 Restaurants in Noord-Amerika –  5 Restaurants in Latijns-Amerika –  4 Restaurants in Afrika –  2 Restaurants in Oceanië

TOP 5 – LANDEN :

21 Restaurants in België –  12 Restaurants in Nederland –  10 Restaurants in Frankrijk –  8 Restaurants in de Verenigde Staten –  7 Restaurants in Denemarken

TOP 10 BEST VEGETABLES RESTAURANT 2018:

1. XAVIER PELLICER – SPAIN – 2. VRIJMOED – BELGIUM – 3. BLUE HILL & STONE BARNS – USA – 4. LA DISTILLERIE – LUXEMBOURG – 5. GRAANMARKT 13 – BELGIUM – 6. DE LIBRIJE – THE NETHERLANDS – 7. BRAE – AUSTRALIA – 8. L’ARPEGE – FRANCE – 9. GRAIN STORE – UNITED KINGDOM – 10. NOMA – DANMARK

Andere Belgische restaurants in de top 100 zijn: 12. L’AIR DU TEMPS – BELGIUM – 17. ARABELLE – BELGIUM – 18. ‘T AARDS PARADIJS – BELGIUM – 21. HOF VAN CLEVE – BELGIUM – 26. HERTOG JAN – BELGIUM – 29. HUMUS&HORTENSE – BELGIUM – 33. DE PASTORALE –BELGIUM – 36. HOFKE VAN BAZEL – BELGIUM – 37. BOUCHERY – BELGIUM  – 41. L’AIR DES SENS – BELGIUM – 64. TASTE & COULORS – BELGIUM – 67. T ZILTE –BELGIUM – 69. PHILIPPE FAUCHET – BELGIUM – 73. BENOIT & BERNARD DEWITTE – BELGIUM – 74. DE VIJF SEIZONEN – BELGIUM – 75. CHALET DE LA FORET – BELGIUM – 77. LE COQ AUX CHAMPS – BELGIUM – 80. CONDACUM – BELGIUM – 97. DE POORTERIJ – BELGIUM.

WAT IS WE’RE SMART WORLD – SOLUTION & GUIDANCE FOR A HEALTHY & BETTER WORLD ?

We’re Smart World wil mensen en bedrijven samenbrengen die gezond, milieuvriendelijk en duurzaam bezig zijn, zowel in de voedingssector als erbuiten. De bedoeling is van elkaar te leren en elkaar te versterken, met als enige doel onze maatschappij te laten evolueren naar slimmere (Smart) oplossingen voor ons lichaam de natuur en de wereld (World).

De Week van Groenten en Fruit, de wedstrijd Beste Groenterestaurants, de Groentekok ® en We’re Smart ® Green Guide ondersteunen dit project. Samen met de Awards die elk jaar worden uitgereikt, creëerde We’re Smart World ® de Green Guide, een online gids met daarin de beste groenterestaurants ter wereld. In deze gids die constant wordt aangevuld en bijgewerkt vind je meer dan 500 chefs die groenten in de hoofdrol plaatsen. De gids volgt zowel de actualiteit in de culinaire groentewereld als in de nutritionele wereld.

Waarom internationaal ?

Frank Fol :  “Vandaag de dag gaat de bezorgdheid in ons leven en dus ook voor gezonde en evenwichtige voeding, naar duurzame hulpbronnen en het beschermen van onze nabije omgeving, en vooral van onze planeet in het algemeen. Dat is wereldwijd een belangrijk onderwerp. Het is noodzakelijk om zoveel mogelijk mensen bewust te maken om aandacht te schenken aan onze toekomst. Elke dag ontstaan nieuwe initiatieven en andere projecten voor de toekomst van onze planeet en ons dagelijks leven. Dat zie ik zowel in mijn eigen land als tijdens mijn vele reizen over de hele wereld. Dat bracht me ertoe om mijn concept uit te breiden en met We’re Smart® World en de Green Guide internationaal te gaan. Daarmee wil ik ook alle mensen die ik tijdens mijn weg ontmoette waarderen voor al het werk dat ze wijden aan deze filosofie die ik zelf ‘Denk Groenten! Denk Fruit! noem.

Reacties zijn gesloten