Local food heroes laten de smaak van Den Haag proeven

Culinaire & ambachtelijke verwennerij van achter de duinen

 

Den Haag is een stad vol culinaire tradities, waar je terecht kunt voor tal van authentieke lekkernijen zoals een Haagsche kakkâh, een Kruìde Baggâh, dagverse vis en gehaktballen waarvoor menig minister het Binnenhof even verlaat. Maar de residentie biedt ook tal van nieuwe, spannende en culinaire heerlijkheden. Maar ook producten die net iets anders zijn dan anders, zoals vlees van De Vegetarische Slager en gin met een vleugje zeewater. De Haagse food heroes presenteren gezamenlijk de smaak van Den Haag met een keur aan bedrijven en producten die de smaakpapillen doen zingen. Het is lekkâh achter de duinen!

Cottontree Mer: In de volksmond wellicht nog bekend als restaurant Seinpost, maar inmiddels huist in het karakteristieke gebouw aan zee Cottontree Mer by Gert-Jan. Alleen al dankzij het panorama uitzicht op zee een prachtplek om te eten, maar het menu van dit met een Michelinster bekroonde restaurant maakt dat niet alleen de ogen gestreeld worden, hier eet je de mooiste visgerechten met uiteraard dagverse vis. www.cottontree.nl

Bilderberg Europa Hotel Scheveningen: In precies 198 stappen ben je op het Scheveningse strand. Het Bilderberg Europa Hotel Scheveningen ligt op een prachtige locatie met de blik op zee en midden in de bruisende Haagse badplaats. Naast een comfortabel verblijf (met sauna en zwembad), kun je ook heerlijk eten in Mangerie Oxo, waar de Franse keuken zich vermengd met internationale invloeden. www.bilderberg.nl/den-haag/europa-hotel-scheveningen

De Visafslag – United Fish Auctions: United Fish Auctions of de visafslag van Scheveningen is één van de weinige plekken van Nederland waar dagelijks verse vis wordt aangevoerd, die op de bijbehorende vismarkt te koop is. Maar liefst vijftig kotters bevaren de Noordzee om iedere dag weer verse vis te vangen. Een indrukwekkend bedrijf, dat sinds 1999 in particuliere handen is. www.unitedfishauctions.com/scheveningen

Bakkerij Hessing: Een echte Haagsche kakkâh, volgens gehèm recep… Oftewel een krentenbrood genaamd Haagsche Kakker naar geheim recept, dat vind je bij Bakkerij Hessing. Dertig jaar geleden richtten de broer Hans en Frans de bakkerij op en inmiddels is het een Haagsch begrip met drie vestigingen waar je naast ambachtelijk brood echte Haagsche lekkernijen vindt zoals Haagse Jantjes, Haagsch ontbijt, Haagsche Ooievaartjes en DenHaagelslag (groengele hagelslag). www.bakkerijhessing.nl

Betjeman & Barton: Honderd jaar geleden introduceerden de Britse heren Betjeman & Barton de kunst van het theedrinken in Parijs. Inmiddels heeft de theewinkel ook twee vestigingen in Den Haag waar theeliefhebbers de mooiste thee ter wereld vinden. www.betjemanandbarton.nl

De Vegetarische Slager: Jaap Kortweg miste als vegetariër de smaak van vlees zo erg, dat hij besloot om iets te zoeken dat zijn verlangen naar vlees kon vervullen. Na een lange zoektocht vond en ontwikkelde hij vleesvervangers die zich die qua smaak en bite kunnen meten met echt vlees. Inmiddels zijn de producten van de Vegetarische Slager overal verkrijgbaar, maar de conceptstore bevindt zich in hartje Den Haag. Hier vind je naast kipstuckjes, beefreepjes en gehacktballen ook zaken als visvrije tonijn, bitterballen en gerookte speckjes en nog veel meer lekkernijen om een diervriendelijke maaltijd op tafel te zetten. www.devegetarischeslager.nl

MaMa Kelly: In het oude Ketelhuis naast de creatieve Caballero fabriek huist hotspot MaMa Kelly, een all day horeca-concept. Een dynamisch restaurant en eigentijdse bar met professionele barista’s en bartenders die hoogkwalitatieve producten serveren. MaMa Kelly is onlangs bekroont als ‘Best Restaurant & Bar 2015’ bij de Entree Hospitality & Style Awards 2015. Volgens de jury is de horecazaak een eigentijdse hotspot op een onverwachte, gedurfde plek in Den Haag, die vanaf dag één spraakmakend is. www.mama-kelly.nl

Hermit Dutch Coastal Gin: Den Haag is sinds de zomer een nieuw gin rijker, en wat voor een! Hermit Dutch Coastal gin is een heerlijke zachte, hand gestookte gin met een frisse bries citrus en heeft dankzij een drupje Hollands Oosterschelder water een lichte zilt smaak. Hij is het lekkerst als je hem serveert met ijs, grapefruitschil en zeekraal. De finesse van de smaak komen evenredig terug in het design van de fles en verpakking. Wow! www.hermitgin.com

Van Kleef: Voor de mooiste jenevers en likeuren stap je Van Kleef binnen. Dit enige nog bestaande jenever- en likeurenhuis uit de residentie werd opgericht in 1842 en zit nog steeds op de oorspronkelijke locatie in het Haagse centrum. Jenevers, wodka, korenwijn, verschillende soorten likeur en natuurlijk echte Haagse Kruìde Baggâh, kortom allerlei soorten Haagse gedistilleerd zijn te vinden op dit plekje, waar ambacht en historie samenkomen. Naast een winkel heeft Van Kleef ook een museum en kunnen bezoekers deelnemen aan proeverijen. www.vankleefwinkel.eu

Dungelmann: Van minister tot stratenmaker loopt ervoor binnen: de gehaktballen van slagerij Dungelmann. En de croquetten niet te vergeten, de rundvleesvariant of de met roomboter en room vervaardigde Nieuwe Dungelmann Croquet. Bij Dungelmann kun je bovendien terecht voor kwaliteitsvlees uit alle streken, van Italiaanse hammen tot aan echte Duitse Berliner. Boodschappen doen bij deze slagerij voelt als een culinaire ontdekkingsreis. www.dungelmann.nl

Reacties zijn gesloten