Oosterscheldekreeft: Kardinaal van de zee

De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2016 werd door de heer Joop Braakhekke, maître-restaurateur van restaurant Le Garage, TV-kok en tevens  kookboekschrijver in ontvangst genomen. Deze kreeft binnnengehaald door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek, werd later op de dag in Colijnsplaat geveild ten voordele van KWF Kankerbestrijding.

De opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen is elk jaar opnieuw een absolute feestdag voor Zeeland. Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek werd geassisteerd door Caroline Schauvlieger, landbouwattaché op de Nederlandse ambassade in Brussel, Verana Gräfin von Roedem, plaatsvervangster van de ambassadeur van Duitsland, Chris Hoornaert, ambassadeur  van België en Han Polman, commissaris van de Koning in Zeeland. De tweede gevangen Oosterscheldekreeft werd door Joop Braakhekke overhandigd aan chef-kok Arjan Suijkerbuijk van restaurant ‘Het Binnenhof’ uit Goes om in de kombuis te bereiden.

Volgens de Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer in het begin van het seizoen, in tegenstelling tot voorgaande jaren, beter zijn. De zachte winter en de relatief hoge watertemperatuur in het vroege voorjaar zijn daar debet aan. Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag van de maand maart tot en met 15 juli. Dat betekent dat de vissers na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen, hoewel de kreeft, afhankelijk van de aangelegde voorraden ook nog na 15 juli enige tijd kan worden gegeten.

Sinds een aantal jaren komen de kreeften niet alleen uit de Oosterschelde, maar ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser de Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Deze kreeft die door kenners als de Rolls Royce onder de kreeften worden omschreven, is aldus Joop Braakhebbe de onbetwistbare kardinaal van de zee. Hij wordt bij voorkeur in Zeeland gegeten omdat de kreeft hier vrijwel direct kan geserveerd worden.

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Een afwijkende DNA-structuur die bovendien zorgt voor een fijne en zachte smaak.

Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de Kring van de Oosterscheldekreeft, in totaal 11 restaurants. Deze restaurants bieden een speciaal driegangenmenu kreeftenmenu aan voor een vaste prijs van €59,50, passend bij de keuken die zijn voeren.

Traditioneel wordt elk jaar ook een speciale kreeftenwijn geselecteerd. De kreeftenwijn 2016 is afkomstig van het Weingut Lorenz & Söhne uit Duitsland en is een Weisburgunder-Pinot Blanc. Het etiket voor de kreeftenwijn werd dit jaar verzorgd door Roland Deussen, beeldhouwer, schilder, tekenaar en cartoonist. Na opleidingen in Maastricht, Rome, Brussel en een studiereis door de Verenigde Staten begon Roland in 1982 als freelance ontwerper en cartoonist. Vandaag heeft hij meer dan 2000 cartoons getekend voor de Limburgse kranten. In 1989 pakt hij het beeldhouwen weer op, zijn bronzen beelden van paarden en sculpturen zijn bekend. Het etiket zelf betreft dit jaar een duidelijke grafische, gestileerde weergave van de Oosterscheldekreeft. “Alsof het een soort logo is, een logo van de Rolls Royce van de zee’ aldus Roland. De diepblauwe kleuren als de zee en de rood en gele tinten van (gekookte) kreeft doen de rest in een krachtig ontwerp.