Op de proeftafel: Renatus 2011

Wijnen ontdek je soms op de meest onmogelijke plaatsen. Midden de Donau delta werden we verrast door de Renatus 2011, een wijn van de Roemeense wijnbouwers Curtea Regala, die in de regio Macin zijn thuisbasis heeft.

Macin in het noordwesten van de Dobrudja, provincie Tulcea, telde in 2011 ruim 7666 inwoners en werd gebouwd op de oude Keltische nederzetting Arrubium. De lokale economie is vooral gericht op de landbouw met vee en graan en op visvangst. Het Macingebergte zorgt met enkele steengroeven, ook voor enige activiteit. De laatste jaren maakte ook wijnbouw furore de ranken worden aangeplant op de zonnige heuvelflanken en vinden in de kalkachtige ondergrond een goede voedingsbodem. De producten genieten bovendien van het DOC label Sarica-Niculitel. De toegenomen economische activiteit trekt de plattelandsbewoners aan vermits het aantal inwoners volgens de laatste beschikbare gegevens de 12.000 zou benaderen.

Wijnbouw is in Roemenië niet zo ongewoon, het land heeft een vande oudste wijntraditie ster wereld waarbij de eerste aanplantingen zelfs 6000 jaar zouden teruggaan. De warme tot hete zomers zorgen voor een mooi suikergehalte in de bessen, wijn is bovendien in Roemenië sinds de middeleeuwen de huisdrank van de inwoners. In de loop der eeuwen werden de lokale wijnrassen gedeeltelijk verdrongen door de invoering van Duitse en Europese rassen. De phyloxera tastte eind 19de eeuw de teelt aan waardoor nog meer Europese rassen dienden ingevoerd. Desondanks blijft de wijnproductie erg hoog, in 2008 was Roemenië de 12de wereldproducent van wijn, in 2009 stond het zelfs een trapje hoger.

Een van de belangrijkste lokale rassen is de Feteasca Neagra, wijnras dat voor de phyloxera erg ruim verspreid was in de Roemeense regio’s Moldavië en Muntenia maar ook zeer populair was in de Moldavische republiek. Met deze druif is het mogelijk om droge, halfdroge maar ook zoete wijnen te produceren met een gemiddelde van 12.5% alc volume, wijnen die bovendien een mooi robijnrode kleur etaleren met felle zwarte glinsteringen die bij het ouderen een rijker maar ook zachter aroma meekrijgen.

Onze Renatus 2011 is een melange van Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Feteasca Neagra. Een deel van de druiven wordt manueel geoogst met lichte pressing en koude maceratie. Na een thermo gecontroleerde vinificatie worden vooral de sappen van de Merlot en Feteasca Neagra, minimaal drie maand op hout gerijpt om hen een mooi volume en stevig karakter mee te geven.

De Renatus 2011 geeft in het glas een stevige robijnrode kleur, in de neus krijgen we onmiddellijk een complex boeket van aroma’s met rijp rood fruit en toetsen van vanille. In de mond bevestigt deze wijn zijn complexiteit en laat lichte houterige accenten mooi samenvloeien met toetsen van fijn kreupelhout en vooral chocolade. Hij zorgt voor een aangename afdronk. Het is een leuke gezel voor gebraden vleesgerechten, gerookte visbereidingen, pasta en zwaardere, harde kaassoorten. De Renatus 2011 wordt bij voorkeur gedronken op 16-18°C. Kostprijs op restaurant in Roemenië zowat 100 lei, zijnde 22 Euro.

Met de naamgeving wil de firma Alcovin die een 20-tal jaren actief is, hulde brengen vaan de Roemeense koning Michael, een fikse 90-er die indertijd heel wat inspanningen deed om de wijnteelt in zijn land te promoten. De productie van de Renatus blijft jaarlijks gezien de strenge selectie van rijpe bessen, beperkt tot enkele duizenden flessen, op het etiket staat op de rugzijde het aantal flessen dat in het aangeduid wijnjaar werd geproduceerd, om de hals krijgt elk fles een eigen nummer mee.