P & F wineries, natuurvriendelijke technologie

p&f wineries produceert voornamelijk witte wijnen. De productiewijze richt zich op een natuurvriendelijke technologie, een geïntegreerde verzorging van de wijngaarden en grondige kennis van individuele wijngaarden. Het uitgangspunt bij de wijnbereiding is dat wijn een product is dat ontstaat uit een natuurlijk proces, waarin uitsluitend wordt ingegrepen indien nodig. Omdat de steile heuvels en terrasvormige wijngaarden machinaal oogsten onmogelijk maken, worden alle druiven met de hand geplukt. Nadat de druiven ontsteeld en geperst zijn, wordt de most direct gekoeld tot een temperatuur van 10°C. Dit productieproces stelt p&f wineries in staat om wijnen te produceren die uitblinken in hun frisheid en fruit.

p&f wineries heeft een nieuwe bottelingmachine die 5.000 flessen per uur kan verwerken, een nieuwe bottelingmachine, een nieuwe fermentatiehal voor de druiven uit het topsegment en in een volledig gerenoveerde hal met de modernste wijnpersen, die zorgen voor een perfecte kwaliteit. Het belangrijkste is om de kwaliteit constant te verbeteren en de processen te optimaliseren.

De kelder in Ormož is bouwtechnisch gezien een bijzonder object. De cilindervormige kelder is ingegraven in een heuvel aan de Drava rivier en heeft een opslagcapaciteit van ongeveer 8 miljoen liter wijn. De kelder heeft zeven verdiepingen en is dusdanig ontworpen dat het druivensap zonder te pompen van de ene in de andere tank kan ‘vallen’. Honderdzeventig traptreden leiden van de bovenste verdieping naar het laagste niveau op 25 meter diepte. Door deze eeuwenoude methode, die men tegenwoordig ook weer tegenkomt in de wijngebieden van de Nieuwe Wereld, wordt de wijn onder de grond op een constante en optimale temperatuur bereid en bewaard. Het is één van de meest zorgvuldige manieren om wijn te transporteren binnen de kelder. Door nieuwe technologische ontwikkelingen en de constante drang naar verbetering wordt de kelder voortdurend gemoderniseerd. Nieuwe faciliteiten maken het mogelijk om het sap zonder oxidatie te verwerken en op lage temperatuur te fermenteren, wat een grote bijdrage levert aan de kwaliteit van de wijn.

Bij de overname van de wijngaarden in 2009 kreeg p&f wineries ook een kwekerij van druivenstokken in bezit. De kwekerij ontstond toen in 1887 en 1888 de phyloxera opdook in de heuvels van Jeruzalem, net als in andere Europese landen. De helft van de wijngaarden werd verwoest. De enige oplossing was de Europese wijnstokken te enten op de Amerikaanse onderstammen die resistent waren tegen deze ziekte. Een nieuwe business ontstond – de wijnstokkwekerij – die tegenwoordig nog steeds op volle toeren draait. Jaarlijks worden in de kwekerij 240.000 nieuwe wijnstokken gekweekt. De meesten worden nog steeds op Amerikaanse stokken geënt, maar in 2009 is de eerste Sloveense kloon geproduceerd. Een bijzondere doorbraak.

Het grootste deel van de productie van de wijnen van p&f wineries is tot nu toe bestemd voor de binnenlandse markt. Daarnaast zijn Oostenrijk en Kroatië belangrijke afzetmarkten. Dit was al zo in de tijd van de coöperatie. De forse investeringen die het bedrijf de laatste jaren heeft gedaan in het productieproces en de behandeling van de wijngaarden stellen p&f wineries in staat de laatste jaren wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Het zijn stuk voor stuk wijnen die prima kunnen concurreren met het bestaande assortiment in andere Europese landen en die van p&f wineries een serieuze speler op deze markten maken. p&f wineries wil het bedrijf en Slovenië internationaal op de kaart zetten. Alles wordt uit de kast gehaald om topkwaliteit te leveren: een serieuze en ambitieuze marktstrategie en marktbenadering, een wijnmaker met internationale ervaring en een gerenommeerd wijnadviseur.

p&f wineries biedt een breed assortiment aan wijnen voor verschillende markten. Voor de Sloveense markt worden de merken Jeruzalem-Ormož en Ljutomercan geproduceerd. De labels Ela Hill en puklavec & friends (retail), Nebo (cash & carry) en Gomila (horeca & speciaalzaken) zijn bestemd voor de West-Europese markt. In totaal 13 druivenrassen, waaronder sauvignon blanc, pinot grigio, welschriesling, de lokale šipon (furmint), traminer, chardonnay en pinot blanc, worden gebruikt om 48 verschillende soorten stille en mousserende wijnen te maken.