Restaurant Chez Vincent – Brussel

Restaurant Chez Vincent  in de Predikherenstraat, een straatje dat verscholen ligt in hartje Brussel achter de St Hubertusgalerijen, opende de deuren in de vroege 20ste eeuw, 1903 om precies te zijn.

Het groeide op korte tijd uit tot een vaste afspraakplaats voor heel wat patriciërsfamilies en tooide in 1912 zijn muren met meer dan levensgrote faience-taferelen die verwijzen naar de visvangst en het zware leven op zee en de visgerechten symbolisch ondersteunen. Blikvanger temidden de faiencetaferelen is het aanbod van vleesgerechten met hun prijs anno 1912. Een fraai geheel waarbij de bezoekers een leuk overzicht kregen van de gerechten die er werden aangeboden.

Reeds in de beginjaren  serveerde de keuken verse producten van het land, groenten en vlees die werden aangevuld met een leuk assortiment verse visgerechten. Gelijktijdig werd ook de toenmalige prijslijst vereeuwigd, eveneens in faience gedateerd anno 1912. Deze menukaart is ondertussen uitgegroeid tot een van de onmiskenbare paradepaardjes van het huis. Voor een rumsteak- frites moest men in 1912, maar liefst 1.25frank neertellen, een omelet met hesp of spek kostte 0.75 frank en rosbeef, kotelet of kalfsvlees betaalde men 0.5 frank. Best prijzig net voor de eerste wereldoorlog, een rekensommetje en vergelijking met de huidige prijzen, geeft je alvast een beeld van de gestegen levensstandaard.

Sinds de opname in de groep Acceuil & Tradition heeft restaurant Vincent een tweede jeugd hervonden en wist het zijn blazoen duidelijk op te krikken. Het interieur is bijzonder goed bewaard gebleven en ook het meubilair weerspiegelt de tijd van toen. Op de kaart nog steeds een mooi, maar weliswaar beknopt assortiment visgerechten naast een uitgebreid aanbod aan vleesbereidingen. Een bewuste keuze gezien restaurant Vincent zich duidelijk als kwalitatief vleesrestaurant wil profileren. Recent werden enkele technische ingrepen in de keuken doorgevoerd waardoor het restaurant thans over een uitstalraam aan de straatzijde beschikt. Hierdoor kunnen gasten nog voor ze het restaurant betreden hun geliefkoosd stukje vlees uitkiezen. Door de aanpassingswerken behoudt het vlees in de etalage alle voedingswaarden en beantwoordt het aan alle hygiënische voorschriften. Nieuw in restaurant Vincent is het vlees van Hendrik Dierendonck die in horeca-middens een erg hoog waarderingscijfer meekrijgt. Het uitstalraam aan de straatzijde is trouwens een unicum in Brusselse restaurantmiddens.

Een terugkeer naar het oorspronkelijke doel … vleesliefhebbers verwennen! Het keukenteam olv. André Berthot staat paraat om zowel toeristen maar vooral de fijnproevers op een unieke wijze te verwennen met enkele klassiekers maar zorgt vooral met eigen creaties voor een unieke smaakbeleving. De 6 weken gerijpte ‘Rouge de Flandre’ van Hendrik Dierendonck gesneden, gerookt of gegrild wordt er o.m. verwerkt tot carpaccio, tartaar, Chateaubriand, côte à l’os. Daarnaast biedt de kaart o.m. Holsteiner steak, gekonfijte varkensrib, een Vlaamse stoofpot ( carbonade van rundswang zoals het hoort) terwijl liefhebbers van vis er o.m. tong meunière, mosselen en sublieme garnaalkroketten weervinden. En niet te vergeten een lunch aan 18€ en een gastronomisch menu (3 gangen met telkens twee keuzemogelijkheden) aan 37€.

Wij opteerden bij onze proeverij als voorgerecht voor parmaham met meloen en carpaccio van Rouge de Flandre met parmezaan. Als hoofdgerecht een filet pur van Rouge de Flandre en een middenrifstuk met uisnippers. De geurige Parmaham werd niet alleen getooid met goudgele meloen maar kreeg ook een fijne sla en tomaatkwartjes mee. De carpaccio Rouge de Flandre werd getooid met leuke parmezaansnippers, pittige olijfolie en ruccola. Het rijke smaakpalet bloeide vooral open bij het hoofdgerecht. Het middenrifstuk met fijne sjalotsnippers werd in de zaal geflambeerd met cognac, een nagenoeg volledig in onbruik geraakte traditie die het nostalgisch gevoel sterk aanwakkert. Alleszins sfeervol en een handelswijze die de keukengeheimpjes in de zaal uitrolt. Ook onze filet pur, botermals en leuk rosé gehouden, kreeg het gezelschap van goudgele en krokante frietjes met als toegift een romige en huisgemaakte sausje van groene peper. Gewoonweg succulent. Het geheel werd prachtig ondersteunt door een Corbières Château Bel Eveque 2013 gerijpt op eiken vaten.

Restaurant Chez Vincent – Predikherenstraat 8 – 10 – 1000 Brussel

Tel 02- 511 26 07 – www.restaurantvincent.be

Dagelijks geopend voor lunch en diner, behalve op dinsdag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

uniek sfeervol authentiek decor

fraaie faiencetaferelen

attente bediening

rijke keuze aan kwaliteitsvolle vleesbereidingen

nostalgische afwerking van de gerechten in de zaal

succulent smaakpalet