10 redenen om het wijnlandschap in Catalonië te ontdekken

Naast het bruisende Barcelona, het heerlijke zuiderse klimaat en de prachtige vergezichten, is de Spaanse streek Catalonië ook gezegend met unieke wijndomeinen. Al meer dan 2500 jaar lang wordt er wijn verbouwd in verschillende regio’s van Catalonië en dat maakt dat het gebied zich anno 2016 als één van de meest toonaangevende wijnregio’s in Europa profileert. En alsof de heerlijke wijn nog niet genoeg is, is er in de buurt ook heel wat cultuur en authentieke gastronomie terug te vinden. Nog extra overtuiging nodig? Hier alvast 10 redenen om komend jaar richting de Catalaanse wijngebieden te trekken.

1 Rijke geschiedenis –  De wijnproductie in Catalonië dateert al van zo’n 2500 jaar geleden. Zelfs in de tijden van de Grieken en de Romeinen was de streek een van de pioniers op vlak van wijnproductie. Dat maakt dat Catalonië alle nodige ervaring heeft om het hele productieproces zonder fout te finaliseren en zo elk jaar opnieuw smaakvolle wijnen kan produceren.

2 Prachtige landschappen –  Elk wijndomein dat je in Catalonië bezoekt, heeft zijn eigen unieke uitstraling. Zo zul je tijdens je ontdekkingstocht op wijngaarden aan zee, tussen de bergen of in valleien botsen. Een gevarieerde reis met een indrukwekkend vergezicht achter iedere bocht.

3 Uitgebreid assortiment aan wijnhuizen –  Van de 600 wijnhuizen in Catalonië, zijn er maar liefst 300 open voor het grote publiek. Toch kun je er veel op korte tijd bezoeken, aangezien de wijngaarden vrij kort bij elkaar liggen. En dat kan op verschillende manieren: de domeinen zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers of je kunt er zelfs te paard doorheen. Om de ervaring compleet te maken, kun je je doortocht ook aanvullen met een relaxerende wijntherapie of een actieve druivenpluksessie. Zo hebben de Catalaanse wijnen en cava’s geen geheimen meer voor jou!

4 Gevarieerde architectuur –  Catalonië zit al 2500 jaar in de wijnindustrie, en dat laat zijn architecturale sporen na. Zo vind je er Art Nouveau wijnhuizen – ook wel wijnkathedralen genoemd -, die hun ouderwetse charmes nog steeds met zich meedragen. Ook de liefhebber van moderne architectuur krijgt zijn zin, want er kwamen de laatste jaren heel wat nieuwe wijnhuizen bij – die gepaard gaan met al het nieuws op vlak van wijntechnologie.

5 Prestigieuze wijnen –  Een collectie van 600 wijngaarden betekent ook een enorm groot wijnaanbod. En daar zitten heel wat paradepaardjes tussen. Tijdens je Catalaanse wijn-ontdekkingstocht zul je meermaals kennismaken met wereldberoemde wijnen en cava’s. Bij wijnkenners zullen namen als Clos d’Agon, Vins de Taller en Gaintus zeker een belletje rinkelen. Cheers!

 

6 Verfijnde keuken –  Bij wijn hoort ook een verfijnde maaltijd. En waar kan je dezez verfijnde smaken beter proeven dan in de Mediterraanse keuken? Het geheim van de Catalaanse keuken ligt in de kwaliteit en het unieke karakter van de gebruikte producten: lokaal en seizoensgebonden. Daarnaast streeft de regio naar de perfecte balans tussen traditie en vernieuwing. Voeg die verfijnde keuken en de smaakvolle Catalaanse wijnen samen en je gastronomische uitstapje is compleet.

7 Barcelona als start- en eindpunt –  Het Catalaanse wijntoerisme en de verschillende wijnervaringen bevinden zich in en rond één van de meest aantrekkelijkste steden van Europa: Barcelona. Ideaal om het platteland even om te ruilen voor de bruisende sfeer van een wereldstad.

8 Bijzondere en authentieke accommodatie – De accommodatie in Catalonië is vaak aangepast aan het wijntoerisme: heel wat charmante hotels en B&B’s zijn temidden van de verschillende wijndomeinen gelegen. Verder kom je restaurants op de meest bijzondere plaatsen tegen en kun je van een hele resem aan catering- en speciale diensten gebruik maken. Wat dacht je van een persoonlijk tapasbuffet voor groepen of een wijnproeverij met aangepaste gerechten? Meer informatie over dit soort diensten vind je op www.catalunya.com.

9 Joie de vivre –  Ook de Mediterraanse levensstijl zorgt voor een gemoedelijke sfeer als je naar Catalonië trekt: denk aan de zon die altijd aanwezig is, een prachtige kustlijn die nooit verveelt, de indrukwekkende landschappen, rijke cultuur, verfijnde gastronomie en warme gastvrijheid. Catalonië is een regio die alle smaken en interesses aantrekt.

10 Twaalf kwaliteitslabels –  Elke Catalaanse wijn behoort tot één van de twaalf D.O. (Denominacion de Origen) of kwaliteitslabels – vergelijkbaar met het Franse  “Appellation d’Origine Controlée (A.O.C.)”. Ze garanderen elk de kwaliteit en het unieke karakter van de wijnen, identificeren de wijnstreken en verzekeren specifieke kenmerken van verschillende geografische gebieden. Door heel wat bestaande wijnroutes ben je in staat om wijnen van de verschillende labels te proeven.

Makkelijk bereikbaar

Catalonië is een regio die makkelijk bereikbaar is vanuit België. Zo zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussels Airport naar Barcelona-El Prat. Daarnaast worden de regionale luchthavens van Girona en Reus aangevlogen vanuit Charleroi. Met de wagen is het zo’n 1.400 kilometers vanuit Brussel naar hoofdstad Barcelona. Meer info: www.catalunya.com