2018 wordt hét smurfenjaar

De Smurfen alomtegenwoordig en vanaf 9 juni slaan ze hun dorp op in Brussel! “Het Smurfenavontuur”: een absolute must! Precies 60 jaar geleden verschenen de blauwe mannetjes voor het eerst in het stripblad “Spirou”, met Pierre Culliford, alias Peyo, als geestelijke vader.

Om deze verjaardag waardig te vieren, werd 2018 dan ook uitgeroepen tot Smurfenjaar, met als smurf op de taart “Het Smurfenavontuur”, vanaf 9 juni in Brussels Expo.

Een unieke ervaring die jong en oud zal smurfen

“De Smurfenavontuur” leidt u binnen in de magische wereld van de blauwe mannetjes. Meer dan levensgrote decors, spectaculaire effecten … Kortom, een niet te missen ervaring om te delen met familie en vrienden.

Een interactieve, ludieke en educatieve belevenistentoonstelling. “De bezoeker wordt omgetoverd tot een echte Smurf en doorloopt een interactief belevenisparcours van meer dan 1.500 m². Er is ook een educatief parcours met de waarden van de Smurfen en de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN en UNICEF,” aldus Chloé Beaufays, communicatieverantwoordelijke en woordvoerster van “Het Smurfenavontuur”. Paleis 4 van Brussels Expo wordt ingedeeld in 9 zones, met een belevenisparcours waarbij de bezoekers het dorp en het omliggende uitgestrekte bos kunnen verkennen. Een avontuur boordevol hoogtechnologische snufjes: augmented reality, videomapping, live motion capture…

Op en top Smurfenparcours

De bezoeker komt binnen via een gigantische strippagina en belandt midden in een bos. Hij begint steeds meer te krimpen, tot hij zo klein wordt als een Smurf. Dan arriveert hij in het fameuze dorp, waar hij kennismaakt met het leven van de Smurfen, via hologrammen en een 360°-applicatie. In het huis van Grote Smurf proeft hij van de toverdrank en verandert hij in een echte Smurf. In de verte is Gargamel bezig met de bouw van een helse machine. Opdracht: de machine vernietigen voor ze het dorp tot een onleefbare hel maakt. Daarvoor moet de bezoeker gevaren trotseren in een betoverd woud en de duivelse valstrikken vermijden die naar de schuilplaats leiden van de snode Gargamel. Om daarin te slagen, moeten de bezoekers en alle Smurfen samenwerken. Gelukkig kan iedereen ontsnappen op de rug van een ooievaar, die boven het bos vliegt. Wanneer de toverdrank is uitgewerkt, krijgt de bezoeker weer zijn normale grootte. Hij wordt in augmented reality uitgenodigd op het dorpsfeest en leert de Smurfendans.

“De Smurfen dragen universele waarden uit (solidariteit, moed, verdraagzaamheid, werklust, respect voor natuur en milieu) die alle grenzen van leeftijd, geslacht en cultuur overstijgen. Het evenement zal dat ook uitstralen,” benadrukt Véronique Culliford, dochter van Peyo en CEO van IMPS, het bedrijf dat de rechten van de Smurfen beheert en dat zijn expertise zal leveren voor dit avontuur. Na Brussel vertrekt “Het Smurfenavontuur”voor een wereldtournee van 5 jaar.

Dit jaar zult u overal Smurfen zien!

Smurfen in de lucht… Eerst zal luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines op 24 maart haar vijfde icoonvliegtuig voorstellen, in de kleuren van België en de Smurfen. Na Scharlaken Rackham (Kuifje), Magritte, Drietand (Rode Duivels) en Amare (Tomorrowland) is het de beurt aan de blauwe mannetjes om een Airbus A320-vliegtuig van de Belgische maatschappij te tooien met hun kleur en goed humeur.

Smurfen in de stad!

Vervolgens zal er op 17 mei een Smurfenfresco onthuld worden in de buurt van het Brusselse Centraal Station en de Grote Markt, en zullen er 101 straatstenen uitgebeiteld worden met daarop de beeltenis van de Smurfen. Smurfenpasjes zullen ons naar de Grote Markt leiden, die voor de gelegenheid helemaal verlicht is in blauw. Meer info op de website : www.smurfexperience.com

Sinds 1958 hebben de Smurfen de wereld veroverd, met meer dan 35 albums, verkocht in meer dan 70 landen, vier lange tekenfilms – waaronder “De Smurfen en het Verloren Dorp”, gemaakt in CGI-animatie (Computer-Generated Imagery) en vorig jaar te zien in de bioscoop, en een animatiereeks in 272 avontuurlijke afleveringen. De reeks werd geproduceerd door Hanna-Barbera en is te bekijken op een officiële Youtube-zender van de Smurfen, in maar liefst 41 talen. Verder zijn de personages van Peyo ook te bewonderen in een aantal pretparken in Maleisië, Dubai, Minnesota (VS) en binnenkort Moskou

April : Verrassingsgeschenk van de Smurfen, naar aanleiding van de 60e verjaardag van het Atomium

Mei : • Peyo-tentoonstelling in Parijs – “Espace Wallonie-Bruxelles” , De Smurfen mascotte van de 20 km van Brussel en Presentatie van een Smurfenfresco in Brussel (vlak bij de Grote Markt en het Brusselse Centraal Station)

Juni : Officiële start van “Het Smurfenavontuur”

Augustus : Lancering van de 37e strip “De Smurfen en de Draak van het Meer” en De Smurfen mascotte van de Memorial Vandamme

September : De Smurfen op het Feest van het Stripverhaal

Oktober : Publicatie van een erfgoedboek over het oeuvre van Peyo  en Verjaardag van de Smurfen