2020 Jaar van Corona: Hamburg airport

Pandemie behoudt wurggreep op het vliegverkeer / Moeilijke start van het nieuwe jaar.

2020 was het moeilijkste jaar in de naoorlogse geschiedenis van Hamburg Airport. De coronaviruspandemie trof de economisch gezonde luchthaven als een bliksemschicht, waardoor de activiteiten volledig stilvielen en het verkeersniveau nauwelijks overeenkwam met dat van de jaren tachtig, met ongeveer 4,56 miljoen passagiers. Dit was amper 26,3 procent van het passagiersvolume in 2019. Ondanks deze uitdagende omstandigheden hielden de luchtvaartmaatschappijen de verscheidenheid binnen het Hamburgse routenetwerk stand met tot 70 directe routes. De beperkingen van het coronavirus vormen het begin van het nieuwe jaar.

Ongeveer een kwart van de passagiers van vorig jaar

In 2020 maakten 4,56 miljoen passagiers gebruik van Hamburg Airport, ongeveer 73,7 procent minder dan in 2019. Dit is het niveau van de passagiers in 1984. Een dergelijke verwoestende daling van de passagierscijfers is nog nooit eerder gezien in de geschiedenis van Hamburg Airport. Met ongeveer 66.300 starts en landingen daalde het aantal vliegtuigbewegingen in 2020 met 56,8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor (2019: 155.200 vluchten). Bij de commerciële vluchten, die voornamelijk lijn- en charterverkeer omvatten, was de daling nog sterker: het aantal starts en landingen daalde met 63 procent, van 140.800 vluchten in 2019 tot ongeveer 52.100 in 2020. De luchtvaartmaatschappijen hebben zelfs in de moeilijkste periode van lockdown een beperkte, essentiële dienstverlening gehandhaafd om de mobiliteit voor Hamburg en Noord-Duitsland te garanderen.

“Tests en vaccinaties geven hoop voor het zomerse vliegverkeer”.

“De coronaviruspandemie behoudt zijn wurggreep op het vliegverkeer. In de recente geschiedenis van de luchthaven van Hamburg zijn we nooit een nieuw jaar ingegaan met zulke moeilijke omstandigheden. Veel luchtvaartmaatschappijen zijn van plan hun dienstregeling in de komende weken verder in te korten. Maar voor de zomerdienstregeling verwachten we een licht herstel”, zegt Michael Eggenschwiler, CEO van Hamburg Airport. “Tests en vaccinaties geven ons hoop. In 2021 is het weer mogelijk om met het vliegtuig op zomervakantie te gaan. We voelen dat mensen mobiel willen zijn, dat ze de wereld willen verkennen en dat ze na maanden van scheiding eindelijk hun vrienden en familie weer willen zien. We bereiden ons nu al voor op de vraag om weer te gaan klimmen zodra het reizen gemakkelijker wordt”.

Het gemiddelde aantal passagiers per vlucht in 2020 was 88, vergeleken met een gemiddelde van 124 in 2019. Het gemiddelde aantal stoelen per vlucht daalde van 159 naar 148. Ten opzichte van 2019 is de bezettingsgraad van de vluchten van en naar Hamburg Airport met 18,2 procentpunten gedaald tot 59,6 procent.

Vrachtvluchten met beschermings- en hygiënematerialen

Aan het begin van het jaar 2020 waren de verwachtingen op Hamburg Airport gericht op een milde groei. Toen kwam het coronavirus. Alleen al in de maanden april en mei storten de passagierscijfers zich op tot slechts 1 procent van de cijfers van het jaar ervoor. De infrastructuur werd echter nog steeds operationeel gehouden. De luchtvaartsector voldeed ook aan zijn maatschappelijke verplichtingen in Hamburg, door reddings- en hulpvluchten te faciliteren en vrachtvluchten uit te voeren met beschermings- en hygiënebenodigdheden en accessoires voor testkits. Een Airbus A380, omgebouwd voor vracht, is zelfs twee keer op Hamburg Airport geland.

Investeringen voor passagiers voltooid ondanks de crisis

Hoewel de coronaviruscrisis Hamburg Airport hard heeft getroffen, zijn belangrijke projecten zoals de renovatie van platform 1, de reparatie van het dak van terminal 2 en de modernisering van het bagagetransportsysteem en de centrale veiligheidscontrole voltooid. Ook werden nieuwe diensten voor passagiers geïntroduceerd: De Self-Bag-Drop kiosken voor een snelle, contactloze controle van de bagage zijn nu beschikbaar voor de passagiers in zowel Terminal 2 als Terminal 1. De Hamburg Airport Lounge werd begin dit jaar al volledig gerenoveerd en biedt innovatieve werkplekken en zitplaatsen met een prachtig uitzicht over het platform.

Luchthaven moet blijven plannen voor scenario’s

In de huidige situatie is het nog steeds moeilijk om betrouwbare voorspellingen te doen voor 2021. De luchthaven van Hamburg is daarom gedwongen om in scenario’s te blijven denken. Voor het lopende jaar verwacht Hamburg Airport een licht herstel van de passagierscijfers. “We verwachten momenteel ongeveer 48 procent van het passagiersvolume van 2019 voor 2021 als geheel, maar dat blijft een voorzichtige veronderstelling. We hopen dat het vaccin de omslag zal brengen waar de mensen naar verlangen”, zegt Michael Eggenschwiler. “Toeristisch verkeer heeft een zeer belangrijke rol te spelen. We gaan ervan uit dat de privé-reissector zich sneller zal herstellen dan zakenreizen.”