25% minder zout in Carrefour brood

  • Carrefour vermindert het zoutgehalte in zijn brood met 25 % – • Smaaktesten bij consumenten geven aan dat het smaakverschil nauwelijks merkbaar is – • De smaak blijft dezelfde dankzij het vloeibare zout van de Belgische start-up Posidonia – • Tot 50 % vermindering voor sommige soorten zoals het wit vierkant brood.

In het kader van Act For Food, een programma met concrete acties om beter te eten, wil Carrefour zijn klanten en medewerkers aanmoedigen om een gezondere levensstijl te hanteren. Een van deze concrete acties is de vermindering van zout in zijn producten, waaronder een levensmiddel dat een integraal onderdeel is van de consumptiegewoontes: het brood. Brood is de voornaamste bron van zout in de voeding van de Belgen. Daarom heeft Carrefour besloten om het zoutgehalte in het assortiment brood met 25 % te verminderen. Alleen het zoutgehalte neemt af, de smaak blijft dezelfde.

Gemiddeld nemen de Belgen tweemaal de hoeveelheid zout op die door de WHO wordt aanbevolen

Te veel zout eten kan negatieve of zelfs gevaarlijke effecten hebben op de gezondheid. De bron van dit gevaar is natrium, wat 40 % uitmaakt van het zout. Het kan leiden tot ernstige ziekten wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Overmatige zoutconsumptie kan inderdaad de bloeddruk verhogen en hart- en vaatziekten veroorzaken. Momenteel eten de Belgen gemiddeld 10 g zout per dag, 5 g meer dan het maximum aanbevolen door de WHO. Carrefour heeft besloten de hoeveelheid zout in zijn brood te verminderen om een gezonder voedingspatroon te bevorderen.

Posidonia-zout bevat slechts 8 % natrium, 32 % minder dan in traditioneel zout

Het vervangen van zout met behoud van een rijke smaak was een uitdaging. Carrefour heeft de oplossing gevonden met behulp van Posidonia-zout. Het wordt geoogst in vloeibare vorm in de zoutpannen van het Spaanse eiland Formentera. De combinatie van zeemineralen resulteert in een 100 % natuurlijk zout. Het bevat slechts 8 % natrium en onthult een uitzonderlijke zoute smaak. Dit alternatief voor vast nitrietzout, het klassieke zout, is de ideale oplossing.

Carrefour heeft klassiek zout door Posidonia-zout vervangen

In België bevat één kilo bloem voor de broodproductie meestal 17 g zout. Carrefour heeft het zoutgehalte verminderd van 17 tot 8,5 g, waaraan Posidonia-zout, meel, gist en water worden toegevoegd. Na het bakken is het brood nog steeds lekker, terwijl het 25 % minder zout bevat.

Carrefour heeft zich ook geëngageerd om zout te verminderen in andere productcategorieën, onder meer in sauzen en bereide gerechten.