5 maanden sneeuwplezier in Val Gardena

Val Gardena, gelegen in de Dolomieten, opent deze week voor de 46ste keer haar pistes. De Italiaanse vallei is een populair wintersportgebied onder Belgische gezinnen, mede door de culinaire hoogstandjes, dat bestaat uit drie verschillende dorpen: S. Cristina, Selva en Ortisei. Eén van de hoogtepunten in Selva is de jaarlijkse sneeuw- en ijssculpturen wedstrijd.

Tot 14 april 2020 zijn alle wintersportliefhebbers weer welkom in Val Gardena. Het gebied zelf telt 175 kilometers aan pistes, met 52 kilometer aan blauwe pistes, 105 kilometer aan rode pistes en 18 kilometer aan zwarte pistes, is er voor ieder wat wils. Val Gardena is onderdeel van de ‘Dolomiti Superski’, ’s-werelds grootste skiverband, men heeft daarom toegang tot wel 500 kilometers aan top-geprepareerde pistes.

Sneeuw- en ijssculpturen wedstrijd

Val Gardena staat ook wel bekend als de vallei van de houtsnijders. Het is een traditie die stamt uit de 15de eeuw. Families begonnen toen met het maken van gereedschappen, religieuze figuren en speelgoed voor kinderen. In december maken de bewoners geen kunstwerken uit hout, maar uit sneeuw en ijs. Tijdens de jaarlijkse sneeuw- en ijssculpturen wedstrijd strijden de deelnemers om de prijs voor de mooiste creatie. Deze kunstwerken van ijs worden tentoongesteld in het voetgangersgebied van Ortisei.

Breed aanbod aan skipassen

Deze familievriendelijke bestemming biedt verschillende skipassen aan, zo is er voor ieder wat wils. Wanneer ouders een skipas aanschaffen, kunnen ze een gratis pas aanvragen voor kinderen die geboren zijn na 30 november 2011. Ook aan grote families die 10 dagen of langer willen skiën is gedacht, zij kunnen namelijk de ‘Superski Family’ skipas afnemen. De wintersporters die zich liever niet aan één gebied binden, kunnen gebruik maken van de Valle Silver skipas. Met de Valle Silver skipas is er de keuze uit een 5- of 6-daagse skipas, die te gebruiken is in vier verschillende gebieden. Voor meer informatie over het gebied en de verschillende skipassen: www.dolomitisuperski.com

Val Gardena (1226 – 2700m hoogte), liggend in het hart van de Dolomieten, is een vallei in Zuid-Tirol bestaande uit 3 dorpjes, Selva Gardena (Wolkenstein), S. Cristina (St. Christina) en Ortisei (St. Ulrich). De Italiaanse Dolomieten zijn vanwege hun uitzonderlijke schoonheid door de UNESCO aangewezen tot cultuur- en natuurwonder en staan op de Werelderfgoed lijst. Val Gardena is een van de valleien die in de Dolomieten ligt. Zowel in de zomer als in de winter is het in Val Gardena zeer aangenaam.