500 jaar Renaissance(S): Centre-Val de Loire eert haar tuinen, muziek en gastronomie!

Viva Leonardo da Vinci! 500 jaar nadat de eerste steen van het kasteel van Chambord gelegd werd en Leonardo da Vinci overleed, viert Centre-Val de Loire haar mooiste creaties uit de Renaissance. De gelegenheid bij uitstek om je (opnieuw) onder te dompelen in de esthetiek van de Franse tuinen, te vibreren op de klanken van haar muziek en je smaakpapillen tot leven te wekken met emblematische gerechten uit deze periode. Haal die agenda maar al boven!

De Renaissancetuin: terug naar de bron

500 jaar geleden ondergingen de tuinen van Val de Loire een metamorfose. Open ruimtes, perspectief, symmetrisch aangelegde bloemenperken, fonteinen … Gedurende dit feestelijke jaar ‘500 jaar Renaissance(S]’ worden de tuinen volop in de kijker gezet. We beginnen bij de tuin van Catharina de’ Medici aan het kasteel van Chenonceau, die dit jaar uitsluitend voorzien wordt van zwarte en witte bloemenperken om de emblematische koningin en haar beroemde galerij te herdenken. In het koninklijk kasteel van Amboise nodigt de ‘Tuin van Napels’ met zijn panoramisch zicht op de Loire je uit tot bezinning en op het Domein van kasteel Gaillard waan je je door de zoete geur van de orangerie van Dom Pacello in Toscane. Ben je eerder een nachtdier? Zwijmel dan zodra de nacht valt op 5 en 6 juli, en op 2 en 3 augustus helemaal weg bij de duizenden kaarsen die oplichten in de Franse tuinen van Villandry.

Voorts is 2019 ook het jaar van innovatie en creatie. Het bewijs daarvan zijn onder meer de nieuwe hedendaagse tuin van het koninklijk kasteel van Blois en de ‘Tuin van de Liefde’ van het kasteel van Cheverny, bezaaid met sculpturen van de Zweed Gudmar Olovson.

Hits van de Renaissance in een nieuw jasje

Velen kennen Leonardo da Vinci als schilder, ingenieur of architect, maar slechts weinigen weten dat hij ook een fuifnummer was. Hij was verzot op banketten en koninklijke bals, die hij voor de koning en het hof organiseerde. Om dit feestelijke kantje te onderstrepen, zullen de hele zomer lang concerten met Renaissancemuziek georganiseerd worden. Van Bourges tot Tours, langs de kastelen van Valençay, Amboise en Chambord: Doulce Mémoire zal de mooiste Renaissancesymfonieën doen weerklinken. Het Clos-Lucé geeft zelfs carte blanche aan de Spaanse musicus Jordi Savall, ter gelegenheid van het Europese Festival van de Renaissancemuziek eind september.

Dansliefhebbers kunnen op 18 mei in het kasteel van Rivau en op 28 juli in het koninklijk kasteel van Amboise deelnemen aan een heus Renaissancebal. Gekostumeerd, welteverstaan!

De Renaissance als smaakmaker

Wat hebben een artisjok, een vork en gember met elkaar gemeen? Ze verschijnen alledrie op het toneel in de Renaissance en zorgen voor een revolutie in de tafelkunsten van Val de Loire. 500 jaar later dekken 42 restaurateurs uit de regio de tafel om deze culinaire kunst uit de 16e eeuw te eren, overgoten met een 21e-eeuwse sausje. Van mei tot september worden met de operatie Goût de Renaissance enkele typische ingrediënten in de kijker gezet, zoals kaneel, gember, kruidnagel, saffraan en zelfs nootmuskaat. Alle smaken komen terug in emblematische gerechten uit die periode. Asperges, linzensoep, auberginetaart, in wijn geconfijte peren … Om van te watertanden.

© Credits foto’s: Jardin du Château Villandry – ADT Touraine Lagarde – Clos Lucé Nocturenes – VTreney CRT Centre ValdeLoire – Le Prieuré – Château du Clos Lucé