Manna: verjonging in het Arcadische bos

Manna, omgeven door een landschap dat sinds de oudheid wordt beschouwd als een aards paradijs en gelegen in een historisch bewaard gebleven gebouw, is een pas geopend luxe bergverblijf in Arcadië, Griekenland. Met yogaruimtes in de buitenlucht, een sereen wellnesscentrum, een architectonisch concept en volledig op maat gemaakt meubilair van K-Studio, en een boerderij-keuken bedacht door de bekroonde Griekse chef-kok Athinagoras Kostakos, biedt het hotel een plek om te resetten en opnieuw contact te maken met iemands geest, lichaam, ziel en aardse omgeving.

Gelegen in Arcadia, in het hart van de Peloponnesos, op een hoogte van 1.200 meter en omgeven door maagdelijk dennenbos, is Manna een bergretraite die rijp is voor verjonging en herverbinding. De onlangs geopende bestemming die het hele jaar door geopend is, ligt in een monumentaal sanatorium dat gebouwd is tussen 1927 en 1929. Het gebouw, dat vanaf de opening tot 1938, toen penicilline op grote schaal beschikbaar werd, tuberculosepatiënten ontving, wijkt af van de neoklassieke architectuur die typerend was voor Griekenland in die tijd. Na meer dan acht decennia verlaten te zijn geweest, komt een mengeling van oude en nieuwe elementen nu samen om een landgoed te creëren waar bezoekers het gewicht van de geschiedenis voelen terwijl ze genieten van hedendaagse luxe en een natuurlijke omgeving en hun de relaties met andere mensen, de natuur en zichzelf voeden. “Manna’ betekent een plotselinge en onverwachte bron van bevrediging of plezier.

Geïnspireerd door de geschiedenis van het gebouw en de afgelegen locatie, voltooiden gerenommeerde architecten en interieurontwerpers een historisch nauwkeurige renovatie. Het resultaat is een overvloed aan bewaard gebleven grijze kalksteen, hout en mozaïekvloeren in combinatie met nieuw toegevoegde, lokaal gewonnen steen en terrazzo en veelgebruikte kastanjehouten panelen. Natuurlijke afwerkingen worden aangevuld met zacht textiel en volledig op maat gemaakt meubilair.

Deze kenmerken zijn ook terug te vinden in de 32 gastenkamers, waaronder zes suites. Met behoud van de originele hoge plafonds heeft elke individueel ontworpen kamer een uitzonderlijk lichte en luchtige kwaliteit, vaak aangevuld met balkons of terrassen. Terrazzo en marmeren vloeren met patronen die doen denken aan geborsteld hout worden aangevuld met originele metalen details, zoals ijzeren deuren met sierlijke jaloezieën en kunstwerken van de Griekse schilder Nikos Kanoglou, de Britse schilder Joanna Burtenshaw en de Franse beeldhouwer Diane Alexandre.

Ook diep verbonden met Moeder Aarde is het Manna Restaurant waar de bekroonde Griekse chef-kok Athinagoras Kostakos seizoensgebonden menu’s creëert die geïnspireerd zijn door Griekenland en het pure, authentieke voedsel uit het Arcadische land. Volgens dit ethos worden gerechten gebaseerd op traditionele recepten uitgevoerd met hoogwaardige producten uit de regio, waaronder zuivel, vleeswaren, handgemaakte pasta en vlees. Met een knipoog naar de geschiedenis van het gebouw heeft Manna ook een bar in apothekersstijl. Als gasten zich terugtrekken op de benedenverdieping, kunnen ze ontspannen en verjongen in de Manna Wellness Hub, met twee behandelkamers, een sauna en hammam, een fitnessruimte en een zwembad.

Sinds de oudheid werd de regio Arcadië beschouwd als een aards paradijs, wat leidde tot het ontstaan van het “Arcadische ideaal”, ook bekend als de “Arcadische traditie” tijdens de Renaissance. Vandaag de dag duidt de uitdrukking op een utopische filosofie om in absolute harmonie met de natuur te leven en deze niet op te dringen – en zo kracht, gezondheid en kennis te vergaren. Manna volgt deze filosofie en moedigt gasten aan om te leven in directe verbinding met de natuurlijke omgeving, waaronder het maagdelijke dennenbos van de Mainalo berg, adembenemende meren en de kristalheldere rivier Lousios. Gasten kunnen ook een bezoek brengen aan de nabijgelegen bekroonde wijnmakerijen in de regio Nemea, olijfmolens en zuivelfabrieken, de bergdorpjes Magouliana, Vytina en Dimitsana en historische plaatsen zoals de Byzantijnse kloosters Prodromos en Philosophos op de klif. Ondanks de afgelegen ligging is Manna gemakkelijk bereikbaar: het ligt op minder dan twee uur rijden van zowel de stad Athene en de internationale luchthaven van Athene als van de internationale luchthaven van Kalamata.