AccorHotels tekent overeenkomst voor overname 21C Museumhotels

AccorHotels ondertekende een overeenkomst voor de overname van 85% van 21c Museum Hotels en betaalt hiervoor 51 miljoen $ US. In de overname is een earn out-regeling voorzien waarbij de koper een deel van de koopprijs pas verschuldigd is nadat bepaalde resultaten behaald zijn. De transactie moet in het derde kwartaal van 2018 worden afgerond. 21c Museum Hotels combineert musea voor hedendaagse kunst met boetiekhotels en toprestaurants met een chef-kok en heeft 11 vestigingen in de Verenigde Staten.

21c Museum Hotels zal na de overname deel uitmaken van MGallery, de collectie boetiekhotels van AccorHotels, meteen de introductie van het merk MGallery op de Noord-Amerikaanse markt geïntroduceerd. Elk MGallery-hotel heeft een eigen verhaal en design – van Hotel Molitor Parijs en INK Hotel Amsterdam tot Hotel Muse Bangkok Langsuan. De overname heeft voor 21c naar verwachting een positief effect op de omzet, marketing exposure, ontwikkelingsmogelijkheden en geeft toegang tot een van de grootste distributienetwerken in de sector. Wel behoudt 21c Museum Hotels een onafhankelijk karakter en houden medeoprichters Laura Lee Brown en Steve Wilson een belang van 15% in het bedrijf, ze blijven eveneens zorgen voor de creatieve begeleiding en ondersteuning. De leiding van 21c blijft in handen van CEO Craig Greenberg en behoudt 21c haar hoofdkantoor in Louisville, Kentucky.

Kunst als stimulans voor stedelijke revitalisatie

21c-bentonville

21c Museum Hotels werd in 2006 in Louisville opgericht door de moderne kunstverzamelaars Brown en Wilson. Het paar zag hoe landerijen ten prooi vielen aan projectontwikkelaars, terwijl historische gebouwen in het centrum van Louisville leegstonden. Geïnspireerd door de gedachte dat kunst een stimulans kan zijn voor stedelijke revitalisatie en een katalysator voor maatschappelijke binding, restaureerden zij in de kunstenaars- en theaterwijk van Louisville een reeks 19e-eeuwse pakhuizen om het eerste 21c Museum Hotel te openen. Inmiddels heeft 21c acht vestigingen in Bentonville, Cincinnati, Durham, Kansas City, Lexington, Louisville, Nashville en Oklahoma City en zijn er nog drie in ontwikkeling in Des Moines, Miami en Chicago. 21c is het grootste museum voor hedendaagse kunst in de Verenigde Staten en het enige verzamelende museum van Noord-Amerika dat zich uitsluitend op kunst uit de 21e eeuw richt. De restaurants die onderdeel zijn van 21c, zijn Proof on Main, Metropole, The Hive, Counting House, Lockbox, Mary Eddy’s Kitchen x Lounge, Gray and Dudley, The Savoy en Garage Bar.

Kevin Frid, COO van AccorHotels Noord- en Midden-Amerika: “We zijn verheugd 21c Museum Hotels te mogen verwelkomen als nieuw lid van de merkenfamilie van AccorHotels en daarmee de positie op de Noord-Amerikaanse markt te versterken. Samen hebben we een mooie kans om het merk 21c te laten groeien en MGallery op de Noord-Amerikaanse markt te introduceren. Deze strategische overname markeert een nieuwe stap in de strategie van AccorHotels om in Noord-Amerika marktleider te worden binnen het luxe- en lifestyle-segment.”

Steve Wilson, oprichter van 21c: “We zijn trots op onze toetreding tot de familie van AccorHotels, een van de toonaangevende hotelexploitanten wereldwijd. We zijn ervan overtuigd dat de unieke geest van 21c niet alleen zal blijven voortbestaan, maar zal floreren binnen de collectie boetiekhotels van MGallery. 21c blijft gasten verrijken met kunstwerken van de meest dynamische en boeiende hedendaagse kunstenaars van het moment. We zijn heel benieuwd wat de toekomst nog meer gaat brengen.”