Achtergrond van het Franse huis Moët & Chandon

Moët & Chandon champagne is ongetwijfeld het bekendste champagnemerk. Het 260 jarige champagnehuis heeft een grote reputatie opgebouwd. Het champagnehuis is gevestigd in het dorpje Épernay aan de bekende Avenue de Champagne.

Van familiebedrijf naar multinational

Moët & Chandon is van een familiebedrijf ontwikkeld tot een beursgenoteerde multinational. Na diverse fusies onder andere met Hennessy Cognac is het bedrijf Moët & Hennessy ontstaan. In 1987 fuseerde Moët Hennessy met modehuis Louis Vuitton en werd LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) opgericht, nog steeds het grootste samenwerkingsverband van luxe artikelen ter wereld.

Rijping en smaak

Ondanks de enorme productie en de verkoop van meer dan 30 miljoen flessen champagne per jaar, weet het huis nog altijd een zeer hoog kwaliteitsniveau te handhaven door zijn helderheid, frisheid, elegantie en evenwicht. De meest bekende champagne van Moët & Chandon is natuurlijk de populaire Brut Imperial, maar ook de Brut Rosé Impérial en de verschillende vintage champagnes zijn zeer geliefd. De Cuvée Dom Pérignon is het paradepaartje van Moët & Chandon. Op de ruim 1150 hectare wijngaarden, met 50% grand cru en 25% premier cru, worden de druiven geteeld. De druiven die het huis gebruikt voor zijn champagnes zijn de Chardonnay, Pinot Noir en de Pinot Meunier. De champagnes van Moët & Chandon hebben een lange rijpingsperiode. Daardoor hebben de champagnes van Moët & Chandon meer body en zijn ze voller van smaak:

  •        Pinot Noir: voor een krachtige smaak, structuur en intensiteit;
  •        Pinot Meunier: voor soepelheid, rondheid en volheid;
  •        Chardonnay: elegantie, zuurgraad en versheid.

Kostbare champagne

Moet & Chandon champagnes zijn niet de goedkoopste champagnes. Voor een hoge kwaliteit wordt nu eenmaal een hogere prijs betaald. Bekend zijn natuurlijk de kleine flesjes, de piccolo en de demi-bouteille. Het verschil tussen de beide champagneflesjes is het formaat: de piccolo is de allerkleinste variant met een inhoud van 20 ml. genoeg voor net twee glazen. De grotere fles heeft een inhoud van 37,5 ml, Wanneer je deze met zijn tweeën opdrinkt, is er voor ieder twee glazen champagne. De bubbels kosten gemiddeld €15 respectievelijk €25 per stuk. Natuurlijk zijn er de normale flessen van 75 cl. De grootste is de Moet & Chandon Nebuchadnezar, een 15 liter fles, gelijk aan 20 gewone flessen met een prijskaartje van €1.695,00.