Airhelp score 2019: Brussels South Charleroi airport: 14de plaats

AirHelp, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de rechten van vliegtuigpassagiers, stelt jaarlijks een wereldranglijst op van de beste luchthavens. Deze lijst wordt samengesteld op basis van drie criteria (stiptheid van de vluchten, kwaliteit van de dienstverlening, handelszaken en restaurants). Meer dan 40.000 personen in meer dan 40 landen hebben deelgenomen aan de beoordeling van de dienstverlening in 132 geanalyseerde luchthavens. In 2018, nam Brussels South Charleroi Airport de 14de plek van het klassement in, na enkele bekend luchthavens zoals Hamad International Airport (Doha), Tokyo International Airport en Singapore Changi Airport.

Van 1 januari tot 31 december werden 132 luchthavens uit alle hoeken van de wereld beoordeeld op basis van hun stiptheid en de ervaring van de passagiers. AirHelp verklaart over zichzelf dat het de bekendste en meest bezochte luchthavens heeft beoordeeld. Over het algemeen behaalt Brussels South Charleroi Airport een gemiddelde score van 8,12/10, waardoor de luchthaven de 14de plek bekleedt op de wereldranglijst van beste luchthavens.

De stiptheid, die wordt beschouwd als belangrijkste criterium, telt voor 60% mee in het gemiddelde eindcijfer dat wordt toegekend aan de luchthavens. AirHelp baseert zich op gegevens die afkomstig zijn van verschillende leveranciers en na het vergelijken van de verkregen cijfers, kent het een score toe die het aantal vluchten van en naar de luchthaven die op tijd opstijgen en landen vertegenwoordigt.

Volgens hen is een vliegtuig stipt als het opstijgt binnen de 15 minuten na de vooropgestelde vertrektijd en landt binnen de 15 minuten na de vooropgestelde aankomsttijd. Hoewel Brussels South Charleroi Airport zich op de 14de plek van het algemeen klassement bevindt, is de luchthaven met zijn score van 8,6/10 voor zijn stiptheid, de wereldwijde nummer 1 voor dit criterium. Dankzij zijn operationele ervaring kon de luchthaven trouwens in 2015 en 2016 rekenen op een plek in de top 3 van meest stipte luchthavens volgens het verslag OAG Punctuality League.

De laatste twee criteria zijn samen goed voor 40% van de totale score, ofwel 20% voor de kwaliteit van de dienstverlening van de luchthavens en 20% voor de restaurants en handelszaken. Via een online platform werden 40.000 personen uit 40 verschillende landen bevraagd.

Op een schaal van zeer goed tot zeer slecht kunnen ze hun mening geven over de kwaliteit van de dienstverlening door de klantendienst, de wachtrijen aan de veiligheidscontroles en de zuiverheid van de infrastructuur beoordelen. Voor deze post kreeg Brussels South Charleroi Airport de score van 7,6/10. Tot slot konden diezelfde internetgebruikers ook hun score geven voor de restaurants en handelszaken van de verschillende luchthavens. Voor dit criterium wist BSCA een gemiddelde score van 7,2/10 te behalen.

Philippe VERDONC, Chief Executive Officer van Brussels South Charleroi Airport, verklaart: “In dit onderzoek wordt het werk van ieder van ons beoordeeld. We zijn dan ook erg tevreden met deze bijkomende erkenning. Deze plek, bovenaan het klassement tussen de grote internationale luchthavens, bewijst dat kwaliteit niet wordt gemeten op basis van de grootte van een luchthaven, maar dat deze de vrucht is van het werk van alle werknemers in combinatie met de prestaties en efficiëntie. Onze luchthaven heeft dan ook een sterke motivatie en grote ambities. Wij blijven inspanningen leveren om te beantwoorden aan de verwachtingen van onze reizigers, zodat zij kunnen genieten van hun vakantie van zodra ze onze terminal betreden. ”