Alex Joseph van Rouge Tomate is beste jonge chef van Benelux

In het kader van de mondiale culinaire wedstrijd S.Pellegrino Young Chef 2015 vond bij Bulthaup in Zaventem de selectieproef plaats van de beste jonge chef van de Benelux. Sergio Herman, Kobe Desramaults en David Martin bijgestaan door enkele andere gastronomische specialisten verkozen Alex Joseph, een Amerikaan  die al vijf jaar in de potten roert van Rouge Tomate in Elsene unaniem tot winnaar. Alex  wist de jury te overtuigen met zijn “Proeverij van konijn met aardappelpuree, paarse mosterd, seizoensgroenten en wilde, gepekelde uien”.

Sergio Herman, voorzitter van de jury, was opgetogen over de jonge chefs. “We hebben heel veel verschillende stijlen en smaken mogen proeven. Maar we geloven unaniem in Alex Joseph om de Benelux te verdedigen tijdens de wereldfinale in Milaan. Hij heeft de vaardigheiden, het vakmanschap en is een ongelooflijk harde werker. Een potentieel groot talent met veel begeestering voor het vak.” “Alex Joseph heeft ons getoond dat hij een echte chef is”, vertelt Kobe Desramaults. “Hij heeft een volledig konijn op ambachtelijke wijze versneden, dat toont lef”. “Thuis eten de mensen nog wel konijn, maar op restaurant vind je bijna geen chefs meer die het klaarmaken – net omdat het een echte uitdaging is”, vult David Martin aan.

“Mijn signatuurgerecht van konijn maakte ik eerder al voor speciale gelegenheden, maar het stond nog nooit op de kaart. Daar zal nu verandering in komen natuurlijk”, vertelt Alex Joseph. “Ik koos voor dit gerecht omdat ik het een competitie waardig vond; ik ben er zeker zo’n drie uur aan bezig.”

De jury bestond uit voorzitter: Sergio Herman, The Jane (Michelinster), chefs: Kobe Desramaults van In De Wulf (Michelinster), David Martin van La Paix (Michelinster) en Steven Dehaeze van restaurant Culinair, voorzitter van Jeunes Restaurateurs d’Europe, journalisten: Catherine Gaudissart van Gastromania, Willem Asaert van Culinaire Ambiance en Jean-Pierre Gabriel van Weekend Knack/Le Vif Weekend.

Alex Joseph (°1985) komt uit Californië, VS. Hij werkte eerder in Cyrus (Californië), Eleven Madison Park (New York) en bij Rouge Tomate New York. Hij kwam in juni 2009 drie maanden proef draaien in de Brusselse Rouge Tomate, ondertussen al vijf jaar geleden. Hij blijft voorlopig in België en is hier ook getrouwd. “Wat ik geweldig vind aan België is dat gastronomie hier echt leeft. Er zijn niet alleen onvoorstelbare smaken te ontdekken, ook zijn er hier ongelooflijk veel gepassioneerde producenten.”

Alex Joseph zal eind juni, tijdens de wereldtentoonstelling in Milaan, de Benelux verdedigen op de grote wereldfinale van S.Pellegrino Young Chef 2015. Als voorbereiding, en om zijn gerecht nog te verfijnen, hebben Sergio Herman (The Jane), Kobe Desramaults (In De Wulf) en David Martin (La Paix) hem een stage van enkele dagen aangeboden in elk van hun restaurants. “Een geweldige uitdaging, om bij de beste restaurants van de wereld te mogen meedraaien”, zegt een enthousiaste Alex Joseph.

Alex had nochtans pech bij de loting van de kandidaten, hij kwam immers als allerlaatste kandidaat uit de urne wat hem enkele uren zenuwachtigheid en tandenknarsen opleverde. In volle bereidingsfase liet hij zich ontvallen dat een dergelijke wedstrijd meer energie en doorzetting vergt dan de maaltijden voor een volle zaal bereiden. Na de wedstrijd vervolledigde hij zijn zienswijze met de opmerking “Een leuke verrassing, maar de komende maanden moet ik dit gerecht nog verfijnen zodat konijn in de horeca aan populariteit wint”

De andere kandidaten aan de Beneluxfinale S.Pellegrino Young Chef 2015 waren Alex Verhoeven (Fleur de Sel), Luis Hinostroza (De Kromme Watergang), Gregory Knuets (Gregory K.), Jeroen Oosterveen (Schultenhues), Davy De Pourcq (Volta),  Frederic Bruneel (Kok au Vin), Jo Grootaers (Altermezzo), Beatrice Guzzi (Senzanome) en Laurence Haegeman (De Vijf Seizoenen).

De grote finale van de S.Pellegrino Young Chef 2015 vindt plaats van 25 t.e.m. 27 juni in Milaan, en dat op de wereldtentoonstelling die op dat moment in de stad georganiseerd wordt. S.Pellegrino is het officiële water van de Expo Milano 2015 en van het Italiaanse paviljoen. Het thema van Expo Italia 2015 luidt ‘Voedsel voor de planeet, energie voor het leven’.

De twintig regionale winnaars zullen hun signatuurgerecht laten proeven door de volgende indrukwekkende jury:         Gastón Acurio (beroemdste chef van Latijns-Amerika), Yannick Alléno (Franse driesterrenchef),   Massimo Bottura (Italiaanse 3-sterrenchef), Margot Janse (chef Le Quartier Français in Zuid-Afrika, beste restaurant van Afrika en het Midden-Oosten), Yoshihiro Narisawa (Japanse 2-sterrenchef), Éric Ripert (Franse 3-sterrenchef van Le Bernardin NY, schrijver en tv-persoonlijkheid) en Joan Roca (chef El Celler de Can Roca, vorig jaar nummer 1, dit jaar nummer 2 in de World’s 50 Best-lijst).