Alexandra Ziörjen redt haar restaurant en krijgt een Michelinster

Alexandra Ziörjen runt het plattelandshotel Romantik hotel L’Etoile in Charmey, kanton Fribourg. In de zomer van 2018 vertrok totaal onverwacht de chef-kok. De 38 jaar oude hotelierster die wel enige keukenervaring heeft, maar nooit als chef-kok heeft gediend, wordt meteen ook de keukenverantwoordelijke. Enkele maanden later gebeurde er een wonder en kent de Michelingids een ster toe aan het restaurant Nova.

Alexandra Ziörjen kan het nog steeds niet geloven en straalt van geluk: “Het is echt sensationeel en tegelijkertijd ongelooflijk. Nadat het keukenteam afgelopen zomer vertrok, moest ik een belangrijke beslissing nemen. De keuze tussen het sluiten van het restaurant of zelf aan het fornuis staan – naast mijn werk als hotelierster in mijn eigen hotel en de verantwoordelijkheid voor mijn twee kleine jongens. Maar dit ging over het economisch voortbestaan van onze vestiging en die van mijn werknemers.”.

Wat Alexandra Ziörjen niet verwachtte, gebeurde, haar Nova restaurant in Romantik Hotel l’Etoile veroverde zowaar een Michelinster. Haar laatste functie in de keuken dateerde immers van 2005 toen ze als chef de partie aan de slag was in een 2mutsen restaurant en 16/20 bij GaultMillau veroverde. Toen Ziörjen het nieuws van de Michelin-gids ontving, kon ze het nauwelijks geloven: “In eerste instantie dacht ze dat het een grap was. Natuurlijk droomt elke ambitieuze kok van een ster. Ik heb echter uit noodzaak een activiteit in de keuken hervat en om de reputatie van ons restaurant te waarborgen” zegt Ziörjen.

Ralf Flinkenflügel, verantwoordelijk voor de Michelin-gids voor Duitsland en Zwitserland, die afgelopen herfst zelf persoonlijk en incognito in het restaurant Nova te gast was omschrijft de nieuwe sterrenkeuken van de chef drie woorden: “regionaal, vers, anders”. Ziörjen werkt met veel producten van lokale producenten en met vis en schaal- en schelpdieren, voornamelijk uit het naburige Frankrijk.

“We waren ons er terdege van bewust dat Alexandra Ziörjen een gouden hotelierster was maar ook een getalenteerde chef-kok. Het sterrenrestaurant is voor haar een beloning voor een geweldige carrière”, zegt Thomas Edelkamp, Managing Director van Romantik Hotels & Restaurants AG.

Ziörjen blijft voortaan trouw aan de keuken en wil tegelijkertijd met het ganse team, het Romantik Hotel L’Equipe en het sterrenrestaurant Nova verder uitbouwen tot tevredenheid van de klanten en het plattelandshotel een nieuwe boost geven.

In tegenstelling tot de meeste chef-koks met sterren, leerde de uit Frankfurt afkomstige chef haar vak niet in een gastronomisch restaurant, maar bij Lufthansa LSG Sky. In 2000 werd ze bekroond als de beste leerling van Duitsland en kreeg ze een beurs van de federale overheid. Nadien bekleedt Ziörjen verschillende functies in gerenommeerde keukens, zoals het “Dorchester” in Londen, de Ente (een Michelin-ster) in Wiesbaden, het Gstaad Palace Hotel en de Auberge de la Charrue (16 punten Gault Millau) bij Lausanne. In 2005 verhuisde de chef van het fornuis naar de receptie en werd ze receptioniste in het Grand Hotel Park in Gstaad.

In 2011 bezegelde ze haar carrière en onafhankelijkheid door de overname van het Romantik Hotel l’Etoile in Charmey. Vandaag is Alexandra Ziörjen niet alleen de eigenares en exploitante van het hotel maar is ze eveneens de chef-kok van het sterrenrestaurant Nova. .