Algarve: In de voetsporen van dichter Antonio Aleixo (2/3)

Samen met de geschiedenis is ook de natuur, aldus onze sociaal kritische maar populaire verteller, een van de speerpunten van het toerisme in de Algarve waaraan gelukkig ruime aandacht wordt besteed. De kustregio van Algarve biedt in de buurt van Lagos een figuurlijk breekpunt.

Vanaf de Marinha beach richting Spanje vindt men eerder mooie zandstroken terug, terwijl de kust richting Atlantische oceaan uitpuilt van ruwe rotsige kliffen, een regio die gelukkig nationale bescherming kreeg en met de 7 ‘hangende’ valleien tussen Marinha beach en Benagil een prachtig decor vormt. Natuur die leuk samengaat met wellness, iets dieper het binnenland in vinden we o.m. de Longevity Cegonha country club.

De hangende valleien danken hun naam aan de ‘algar’ die er veelvuldig voorkomen. Deze zinkgaten zijn ontstaan door de erosie veroorzaakt door het zeewater dat op de kalk en zandrotsen inwerkt en de stevigere ondergrond wegspoelt waardoor de niet meer ondersteunde bovenlagen instorten. Een van de beroemdste is ongetwijfeld de ‘katedraal’ in de buurt van Benagil. Deze enorme algar kan enkel vanuit zee worden bezocht en uitsluitend bij kalme zee.

Enkele uitgestippelde wandelpaden bieden adembenemende decors met kleurrijke kliffen, zonovergoten waterpartijen en onthullen de intense geologie. De routes lopen op de hoge kliffen die permanent zicht bieden op het torkoois blauwe water. Enkele delen zijn enkel voor geoefende wandelaars toegankelijk maar meestal kan je met een paar stevige wandelschoenen dit prachtig natuurspektakel bewonderen. Het is best mogelijk dat het pad na een stevige regenbui ietwat verschuift maar het blijft so wie so een unieke tocht met een rijke flora, een ideale voedingsboden trouwens voor de juniper ofte jeneverbes, maar ook een rijke fauna met talrijke diersoorten. Het mooie decor tijdens de zomer- en herfstmaanden tooit zich in de lente met mooie kleurenrijkdom en gezellige geurige aroma’s.

Portimão geniet vooral bekendheid bij zeilers, hier worden regelmatig prestigieuze wedstrijden georganiseerd met een race in het kader van de World Match racing tour maar ook ander watersporten staan op de activiteitenlijst. In de stad worden nog heel wat 19e en 20ste eeuwse gebouwen weergevonden, terwijl vooral de waterexcursies bijval genieten. Vanuit Portimão kan je boottochten maken naar grotten, dolfijnen spotten of vistochten organiseren, ook de bootuitstapjes naar het nabijgelegen Silves zijn erg in trek. Kenmerkend voor Silves is het kasteel ‘Castelo dos Mouros’ bovenop een bergtop. Diverse opgravingen tonen reeds een bewoning aan in de 8ste eeuw. De kathedraal in het centrum van de stad dateert uit de 13de eeuw, leuk om bezoeken is tevens het kurkmuseum Fabrica do Inglês met indrukwekkend archief over de kurkproductie.

Even verderop biedt de Costa Vicentina rotsen en kliffen, via een aangelegde trap kan je tot op zeeniveau afdalen. Voorzichtigheid is hier een gulden regel die je bij felle wind en regen best niet terzijde schuift. Het natuurpark Costa Vicentina is ruim 75.000 ha groot en biedt een ruime fauna en flora. In de buurt liggen ook heel wat rustige stranden omgordt door hoge kliffen die een uniek decor creëren. De vuurtoren en de Forteleza de Sagres markeren het meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland dat sinds de Oudheid het Promontorium Sacrum wordt genoemd. De vuurtoren, een bolwerkachtige fort, werd in de 15de eeuw op de ruïnes van een oud klooster opgetrokken in opdracht van Infante D. Enrique, die er in 1460 stierf. Zijn aanwezigheid in Sagres bezorgde het plekje trouwens een plaats in het gedachtengoed van de Portugese ontdekkingsreizen. Eén van de meest interessante plekjes is de enorme windroos op de grond, samengesteld uit stenen die een diameter van 43 meter heeft. (wordt vervolgd).