Als je een heilige wil worden, begin dan de wijn van Saint Estèphe te drinken

Château La Haye maakt deel uit van een oude wijntraditie – de aanleg van de wijngaard dateert van 1557, datum waarop sire Janot Bernard de eigendom verwerft en er de eerste wijnstokken plant. Hierdoor is het kasteel altijd verbonden geweest met een wijngaard en behoort dit tot de familie gedurende 370 jaar.

Het was in eerste instantie voor de Marathon van de Médoc dat de Vlaming Chris Cardon, voor de 1e keer naar de Médoc ging in 2006. Een grote sportieveling en gepassioneerd door goeie wijnen, grijpt hij de kans om zijn twee passies te combineren. Het is niet enkel de streek maar ook die twee passies die hem op ideeën brengen waardoor zijn leven een nieuwe wending krijgt. Na het project goed doordacht te hebben, grijpt hij de kans en keert hij terug naar het kasteel waarvoor hij zijn hart heeft verloren tijdens de marathon. In 2012 wordt hij de gelukkige eigenaar. Hij heeft het personeel van het kasteel behouden en heeft zijn advies ingewonnen bij de oenoloog Eric Boissenot.

In 2013, verschijnt het kasteel op de route van de Marathon en het volledige team heeft zich ingezet om van deze dag een succes te maken. Een deel ervan is zelfs de sportieve uitdaging aangegaan. De anderen verkleed in futuristische kostuums, hebben de lopers op kilometerpaal 31 onthaald. Trouw aan zijn land van herkomst, is Chris Cardon op het idee gekomen om Belgische frieten aan te bieden bij een glaasje Château La Haye. Het spreekt voor zich dat iedereen vol ongeduld uitkijkt naar editie 2014, om de 30e verjaardag van dit evenement te vieren. Met een opleiding als apotheker, wil Chris Cardon lopen voor het goede doel. In 2012, zelfs al werd dit toen beperkt tot Central Park, heeft hij de Marathon van New York mee gelopen. Hij doet dit in 2013 opnieuw en draagt twee boodschappen op zijn loopshirt : de eerste toont zijn betrokkenheid bij het onderzoek naar huidkanker. Daarnaast is er de titelboodschap voor de wijn die hem nauw aan het hart ligt.

Gelegen aan de rand van de Gironde, geniet deze appellatie een microklimaat: de rivier matigt de te hoge temperaturen. Door duizenden jaren heen, hebben talrijke afzettingen elkaar overlapt hetgeen de verscheidenheid in landschappen en de verschillende kleuren van de bodems verklaart. Overal in de bodem zitten quartz en ronde keien die vermengd met de lichte en zanderige oppervlakte een bijzondere fijnheid bezorgen aan de wijnen. De klei- en kalkondergrond bezorgen karakter aan de St-Estèphe wijnen.

10.000 jaar geleden, heeft een belangrijke riviererosie het gebied in enorme stukken verdeeld, hetgeen vandaag resulteert in verschillende vlakken die volledig in reliëf liggen en zeer goed gedraineerd zijn. Verantwoordelijk voor de relatieve droogte van deze gronden en voor de diepe inworteling van de wijnstok zorgen deze hellingen voor grote wijnen. Dankzij het ideale klimaat en de uitstekende geologische condities, zijn de wijnen van de Saint Estèphe gekenmerkt door hun vaste kwaliteit en hun robuuste samenstelling. Bijgevolg kan men ze lang bewaren zonder hun jonge en frisse karakter te verliezen.

Een derde van de wijngaard grenst aan Château La Haye, om de rest te ontdekken moet men verder gaan dan de inkompoort. Op onze tocht worden we begeleid door Chris Cardon, en het is met plezier dat hij ons zijn illustere buren voorstelt, op de toren verscholen tussen de wijnranken, staan de initialen afgebeeld van de bekende geliefden van dit domein. Hij is zeer fier over het feit dat bepaalde van zijn percelen in de nabijheid liggen van Château Clos d’Estournel. Tijdens de vinificatie, moet men uiterst selectief zijn, van de druif tot aan de fles. Elk perceel heeft zijn eigenschappen – elk jaar probeert het team om die bepaalde assemblage samen te stellen die het best de grond weerspiegelen – dit door uitgebreid de tijd te nemen om alles te ontleden.In september 2013 werden 3.5 hectare gekocht van Château Lafon Rochet, net op tijd om toe te voegen aan het millésime 2013. Deze uitbreidingsfase is gestart in 2012 en is nu bijna afgerond. Op het moment van de overname, telde het domein 10.5 hectares – vandaag telt het er bijna 20. Chris Cardon blijft een zakenman en is van plan om door nog meer te produceren een nog groter cliënteel te kunnen aanspreken.

Château La Haye – 1 rue de Saint Afrique Leyssac  –  33180 Saint-Estèphe

Tel 00 33 5 56 59 32 18 – info@chateaulahaye.com