An d’n taefel mit de visserman: hotel-restaurant Akershoek Ouddorp

Hotel Akershoek in Ouddorp aan Zee, een gezellige familiebadplaats, is sinds eind 1800 een begrip op de “Kop van Goeree”. De naam “Akershoek” dateert ook uit die tijd. De eigenaar was namelijk Willem Akershoek. Na diens overlijden in 1903 gaan zijn vrouw en dochters verder maar verkopen Akershoek in 1918. Ten kantore van de dienst van het kadaster te Rotterdam werd een historisch onderzoek verricht naar het pand op de Boompjes en in een sierlijk handschrift worden de verschillende eigenaren van het pand beschreven maar de naam “Akershoek” was gevestigd! Vroeger beschikte het hotel over 16 kamers. De kamers waren klein omdat ze hoofdzakelijk door één persoon werden gebruikt en meestal waren dat vertegenwoordigers (reizigers) die op de fiets het eiland bezochten om hun “waar” aan de man te brengen. Hotel Akershoek was ook bekend van “de Beurs” die iedere donderdag gehouden werd. Op de Beurs werden contracten getekend, boeren werden uitbetaald en kijk maar eens naar oude ansichten en foto’s uit die tijd, daarop is te zien hoe het vee werd verhandeld. In de woonkamer zaten dan een notaris en een bankier. “Als die markante gevel eens kon spreken……..”.

Ook de volgende decennia blijft de geschiedenis en evolutie van Hotel Akershoek nauw verbonden met het leven op het eiland, de visvangst, de zee en stapelen avonturen en legendes zich op. De recente geschiedenis van het hotel en restaurant neemt een forse start op 1 januari 1986 wanneer Kees en Leni van der Bok de exploitatie van de horecazaak overnemen. Om dit te vieren stond het gehele jaar 2011 in het teken van het 25-jarig jubileum. De menukaart bestond in 2011 uit een aantal leuke jubileumuitgaven. Met de gezellige feestjes nog in gedachten, is in april 2012 gestart met een prachtige uitbreiding van de keuken. Met een frisse kijk en met het volste vertrouwen voor de toekomst. De herschikking van de keuken waar men nu accenten legt op streekgebonden ingrediënten, waarbij versheid en kwaliteit de belangrijkste onderdelen van de rode loper vormen, heeft ook gevolgen voor het hotel. Het aantal kamers wordt herschikt, gerenoveerd en aangepast aan de vereisten van de 21ste eeuw.

De nieuwe keuken biedt meteen mogelijkheden om het assortiment te verruimen en specifieke lunch en avondkaarten op te stellen. De lunchkaart staat ter beschikking van de gasten van 12 tot 17 uur en omvat een sliert leuken gegarneerde broodjes ‘Pain de Mer’. Deze Pain de Mer van volle Zeeuwse tarwe zijn een natuurlijk desembrood vervaardigd met toevoeging van gezuiverd zilt zeewater waardoor ze een uitzonderlijk smaakpalet meekrijgen. Het garnituur van deze broodjes is sterk seizoengebonden hoewel enkele klassiekers het ganse jaar ter beschikking zijn. Ook salades, diverse omeletbereidingen en warme gerechten vullen de lunchkaart aan. Op de avondkaart een even ruim assortiment met vis- en vleesgerechten waarbij de Stellendamse garnaal in de kijker wordt gezet. Inpikkend op de moderne trend, serveert restaurant Akershoek ook een mooi assortiment vegetarische gerechten. Voor groepen en families staan ook diverse hapjes en feestelijke salades op het menu.

Wij werden tijdens onze degustatie in een sfeervol kader verrast door het eigentijds feestmenu met als thema ‘an d’n taefel mit de visserman’ waarmee men authentieke en regionale bereidingen wil promoten. Als opener een Paesbrood mit krukels. Een typische bereiding van een paasbrood dat nagenoeg het ganse jaar wordt geserveerd. Hierbij wordt het traditionele krentenbrood verrijkt met kikkers en zoute boter. Knapperig maar wel lekker van smaak, bovendien geeft een lichte toets van saffraan het Paesbrood een bekoorlijk exotische tintje.

Het voorgerecht werd een kroket van Stellendamse garnaal ‘emaekt deur Mark de visboer’, met stokvis als omhulsel. Ongewoon maar pittig en zeer smeuïg hartje boordevol garnalen. Een recept met deels Portugese roots terwijl het romig sausje op de achtergrond de knapperige textuur mooie impulsen meegaf en de bereiding op mooi culinaire hoogten tilde. ‘n  Absolute aanrader. Volgde een Ouddurpse vissopen die precies de kaartomschrijving weergaf ‘dêêr zit van alles in van onger de zêêkant hier’. Leuk romig, boordevol vis, garnalen en zeevruchten en dampend warm. Een recept uit grootmoeders tijd met een fantastisch smaakpalet.

Het hoofdgerecht ‘kabeljauw mit butterzeu  stamppot mit veldslae’, werd een heerlijke moot dagverse en hagelwitte kabeljauw op vel gebakken met garnituur van fijne worteltjes en aardappelpuree met veldsla. Eerder ongebruikelijke in onze contreien maar toch een leuk en licht pittig tintje waardoor het zilte van de kabeljauw volledig tot zijn recht komt. Als afsluiter ‘dikke riest met kanêêl in sukere’ een feilloos dessert waarbij enkel de gouden lepeltjes ontbraken, al kon dit de culinaire pret geenszins bederven.

 

Hotel-restaurant Akershoek – Boompjes 1 – 3253 AC Ouddorp

Tel 31 – 187- 681 437 – www.hotelakershoek.nl

Culinaire commentaren:

Tasted: 3 minutes

sfeervol decor

regionale specialiteiten met authentieke recepten uit lang vervlogen tijden

keurig respect voor natuurlijke smaken