Ard Bia – Galway

Restaurant Ard Bia by Nimmos aan de oevers van de Corribrivier naast de oeroude Spanish arch in Galway is onbetwistbaar een van de meest iconische plekjes van de stad. Gebrandmerkt als een van de meest culinaire uitschieters van de stad werd het ondergebracht in een kleine in ruwe stenen opgetrokken woning, die volgens sommigen als controlepunt aan de stadspoort fungeerde, anderen beweren dat het eertijds een soort tolhuisje was dat het verkeer op de rivier gadesloeg.

Hoe dan ook, het is een romantische plek met heel eigen karakter en uitgesproken culinaire visie. Het interieur is authentiek, soms zelfs een tikkeltje bonkig net  als de woeste zeelui en onstuitbare zee, maar toch erg meegaand met warm onthaal. De rode toegangsdeur is midden de grijze-granieten muur erg opvallend en biedt toegang tot een uiteenlopend assortiment tafels en stoelen. Deze mix geeft een warm huiskamergevoel en wordt onderbroken door een ruw barmeubel waar eveneens huisgemaakt brood, jam en chutney te koop wordt aangeboden. Een aantal stoelen is eveneens rood gekleurd en vormt een schril contrast met de witte muren. De bovenverdieping, die bij daglicht baat in overvloedig zonlicht, is bereikbaar via een houten draaitrap. Hier ontdek je naast de lange gastentafel opnieuw een mix van authentieke tafeltjes en stoelen naast decoratieve houten muren.

Ard Bia geniet vooral bekendheid om zijn regionale culinaire specialiteiten waarvan de ingrediënten bij voorkeur van lokale producenten worden betrokken. De keerzijde van de suggestiekaart vermeldt trouwens alle producenten met voor elk van hen een korte beschrijving en geschiedenis van het bedrijf. Een meer dan duidelijke tip voor de lokale consumenten om ook voor hun dagelijkse voeding, op deze producenten  een beroep te doen.

Gelet op deze keuze verandert de menukaart vrij frequent mede door de seizoengebonden aspecten. Het menu wordt omschreven als een Iers-mediterraan assortiment vermits chef Val O’Kelly enkele Marokkaanse toetsen in zijn bereidingen durft te verwerken.

Wij kozen bij onze proeverij voor een Connemara krab met venkel en groene olie als voorgerecht en zeeduivel met kreeft en risotto als hoofdgerecht. Onze overbuur opteerde als voorgerecht voor asperges, Mc Gough luchtgedroogde ham en gerookte zalm en wilde Atlantische stokvis,  baby aardappelen en rode biet als hoofdgerecht. De groene asperges werden een mooie decoratieve aanvulling voor de gedroogde ham en lichtroze zalm die voldoende smaakaccenten meedroeg. Onze Connemara krab werd een pittige zilte creatie met heel wat vlees van de krab en malse tartaar van venkel, terwijl de groene olie zorgde voor extra pit en leuk smeuïge aroma’s. ook de hoofdgerechten konden onze waardering wegdragen, de stokvis bezat een bosje wilde toetsen met kruidige aardappeltjes terwijl de rode biet ietwat kleur gaf aan de bereiding. De risotto was bijzonder smeuïg, niet plakkerig en werd op perfecte wijze opgevrolijkt door behoorlijk wat kreeftenvlees en een mooi botermals garnituur van ruim bedeelde zeeduivel. Kortom een gerecht om van te smullen en lustig na te genieten.

Globaal is Ard Bia een unicum in Galway en zelfs de Ierse hoofdstad Dublin bezit geen gelijkaardig restaurant. Kortom een restaurant dat men bij een bezoek aan de City of Tribes beslist in zijn agenda moet opnemen.

Ard Bia – Spanish Arch – Long Walk – Galway

Tel 353 – 91 – 561 114

Culinaire commentaren:

Tasted4you.  3 minutes

authentiek en sfeervol

attente bediening

leuke smaakvolle gerechten

Michelin:        1 bestek

druk ietwat Boheemsachtig restaurant

verkoopt huisgemaakte cake, brood en artisanale producten

blend van Ierse, Mediterrane en invloeden uit Midden Oosten

lokale producten