ARDBERG PERPETUUM VIERT 200STE VERJAARDAG

Het eeuwenoude erfgoed van Ardbeg wordt vastgelegd in een uitzonderlijke jubileumexpressie ter ere van de tweehonderdste verjaardag van de distilleerderij. De meest complexe single malt ter wereld, met zijn uitgesproken rook-en turfaroma, viert deze mijlpaal op Ardbeg Day (30 mei 2015) met de lancering van Ardbeg Perpetuum: een whisky met de intense smaak van het verleden en de frisse toets van de toekomst.

De wereld is ongelooflijk veranderd sinds Ardbeg voor het eerst werd gedistilleerd op het Schotse eiland Islay in 1815. Toch is de single malt tweehonderd jaar later nog altijd geïnspireerd op de oude veengronden, het zachte water en het onstuitbare karakter van het kleine eiland. Ardbeg Perpetuum is het perfecte toonbeeld van de onbreekbare band tussen de single malt en Islay. Ardbeg, de ongetemde geest van Islay, weerspiegelt keer op keer de wilde wortels van zijn thuisbasis.

Ardbeg Perpetuum is gebaseerd op de talrijke stijlen, ideeën en spelingen van het lot die de Ardbeg-recepten in de loop der tijd hebben beïnvloed. De expressie combineert verschillende stijlen, smaken, dromen en beproevingen die vakkundig worden samengebracht in een melange van het allerbeste wat Ardbeg te bieden heeft. Kenners zullen meteen de eindeloos rijke en verleidelijke combinatie proeven van typische Ardbeg-toetsen met een bijzonder romige smaak.

Dr. Bill Lumsden, directeur distillatie en whiskyproductie bij Ardbeg: “Het karakter van Ardbeg houdt al tweehonderd jaar stand en we hopen dat het nog vele eeuwen lang blijft voortbestaan. Ardbeg Perpetuum, onze jubileumbotteling die wordt gelanceerd op Ardbeg Day, viert deze mijlpaal met een recept dat heel oude en heel jonge Ardbeg samenbrengt met een zijdeachtige Ardbeg uit bourbonvaten en een vleugje kruidige Ardbeg uit sherryfusten, afgewerkt met de frisse toets van de toekomst. De verrassende expressie combineert klassieke toetsen van pure chocolade en stroop met zeezilt, turfrook, vanille en een vleugje sherryfust tot een onvergetelijke single malt met een eindeloze nasmaak.”

Ardbeg Perpetuum is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 30 mei 2015 bij de Ardbeg Embassies en bij gespecialiseerde whiskyzaken over de hele wereld.

Proefnotities:

Ardbeg Perpetuum wordt gebotteld met een alcoholpercentage van 47,4% en wordt niet koud gefilterd. Ardbeg Perpetuum is een single malt met een diepe amberkleur en het onmiskenbare Ardbeg-aroma van teer, roet en dennenhars met pure chocolade, stroop en zeezilt. De intense smaak plaatst turfrook en specerijen naast toetsen van romige vanille en melkchocolade, gevolgd door een eindeloze afdronk van lijnzaadolie, een vleugje sherryfust, creosoot en teer.

Ardbeg Day: Het thuiseiland van Ardbeg organiseert jaarlijks in mei of juni het Islay Festival of Malt and Music. Op de laatste zaterdag van het festival – Ardbeg Day – opent de distilleerderij traditioneel de deuren voor whiskyliefhebbers van over de hele wereld. In 2012 groeide Ardbeg Day uit tot een wereldwijd evenement en vandaag kunnen liefhebbers in alle uithoeken van de wereld meevieren met Ardbeg. De editie van 2015 staat in het teken van het tweehonderdste jubileum van de single malt en werpt alvast een blik op de komende tweehonderd jaar. De whiskyliefhebbers worden ondergedompeld in een retrofuturistische versie van Islay in 2215, wanneer zweefborden en robothonden de norm zijn op de distilleerderij van Ardbeg.

Ardbeg:

Ardbeg gaat er prat op de ultieme Islay Malt Whisky te zijn. Ardbeg werd opgericht in 1815 en staat bij kenners over de hele wereld bekend als de meest complexe Islay malt, met een uitgesproken aroma van turf en rook. Tegelijk is Ardbeg befaamd om zijn heerlijke zoetheid, een eigenschap die liefdevol wordt omschreven als de ‘turfparadox’.

In de jaren tachtig en negentig stond Ardbeg voor een onzekere toekomst. Het was The Glenmorangie Company die de distilleerderij uiteindelijk redde van de ondergang met een overname in 1997. De distilleerderij verrees als een feniks uit haar as en geniet vandaag een cultstatus als bijzondere whisky met een trouw publiek.

Ardbeg Committee:

Het whiskyerfgoed werd in 2000 gevrijwaard met de oprichting van het Ardbeg Committee, dat bestaat uit duizenden Ardbeg-liefhebbers van over de hele wereld. Het Committee wil ervoor zorgen dat “Ardbeg nooit meer de deuren hoeft te sluiten” en telt vandaag ruim 100.000 leden uit meer dan 130 landen. De comitéleden worden regelmatig geraadpleegd over nieuwe bottelingen en expressies. Ze krijgen ook uitzonderlijke en exclusieve Committee-bottelingen aangeboden en worden uitgenodigd voor speciale bijeenkomsten, proeverijen en evenementen. Iedereen kan vrij toetreden tot het Ardbeg Committee op ardbeg.com.

Ardbeg kreeg drie jaar op rij de titel van ‘Scotch Whisky of the Year’ in de bekende Whisky Bible van Jim Murray en werd bekroond als ‘World’s Best Single Malt’, ‘Best Islay Single Malt’ en ‘Global Icon Visitor Centre Manager of the Year’ tijdens de World Whiskies Awards 2013. De editie van 2014 riep Michael Heads van Ardbeg uit tot ‘Distillery Manager of the Year’.

Ardbeg en The Glenmorangie Company bepleiten een verantwoord alcoholgebruik en raden aan om met mate te genieten van de Glenmorangie-whisky’s, in overeenstemming met de aanbevolen dagelijkse richtlijnen voor alcoholconsumptie.