Ardèche: route touristique

Een bezoek aan La Cravane du Pont d’Arc met aansluitende overnachting in de Prehistoric Lodge is pas echt volledig wanneer men op zoek gaat naar de echte grot of de Grotte Chauvet.

Vertrekkend van op de parking van de natuurlijke boogvormige rots van de Pont d’Arc in het gezelschap van een van de natuurgidsen van het Syndicat de gestion du Gorges d’Ardèche krijgt men een stevige klimpartij voorgeschoteld, soms doorheen het kreupelhout, soms langs smalle bergpaadjes. In ruil krijgt men spetterende vergezichten, panoramische ontdekkingen en maakt men kennis met de lokale flora en begroeiingen. De ingang van de grot Chauvet is mede door diverse beveiligingen en meerdere apparatuur die er is aangebracht nauwelijks het bezoeken waard. De klimtocht en de unieke ontdekkingen onderweg zijn het des te meer.

Dit buitenbeentje is meteen het startpunt voor een ontdekking van de Pont d’Arc, een natuurlijke rotsformatie die door erosie en uitspoelingen veroorzaakt door de rivier Ardèche. Bovendien biedt deze onherbergzame boog aan een basis een prettig en druk bezocht zandstrand maar door de vele stroomversnellingen met amper enige diepgang, evenzeer een extra moeilijk traject voor de vele kajakkers.

De parking is eveneens het startpunt voor een trip door de Gorges d’Ardèche, een toeristische route van een kleine 50 kilometers langsheen de spetterende canyons van de Ardèche met talloze halteplaatsen waar men de natuurpracht volop kan bewonderen maar tevens zicht krijgt op de sterke en zwakke plekken van de calcaire rotsformaties. Deze gorges zijn sinds 1980 erkend als natuurpark en krijgen elk jaar meer dan 1.2 miljoen bezoekers te verwerken waardoor ze zich profileren als een van de meest bezochte natuurparken van de regio Rhône-Alpes. www.gorgesdelardeche.fr

De route touristique neemt geen ganse dag in beslag, maar de resterende tijd kan makkelijk worden opgevuld door een bezoek aan het lavendelmuseum, tevens een ideale rustpauze om de natuurpracht aan te vullen met geuren en kleuren zodat je de ochtendlijke tocht langsheen de sites van de Gorges optimaal kan absorberen. Het lavendelmuseum dompelt je onder in een wereld van kruiden en aroma’s, kortom de typische couleur locale. Niemand weet precies te achterhalen hoe de lavendel in de Ardèche is terechtgekomen en het is pas sinds 1920 dat men op het plateau van Gras echt met de teelt van de plant is begonnen. Perfectie van de teelt en uitbreiding met een eigen distillerie gaan terug tot de laatste decennia van vorige eeuw. Vandaag zorgt een minutieus opgebouwd laboratorium voor een veelvoud van aroma’s en ontelbare toepassingen van een plant die zorgt voor boeiende purpuren valleien. www.ardechelavandes.com

Jouw dag kan je perfect afronden met een bezoekje aan enkele karakteristieke dorpjes. Labeaume geniet van een geaccidenteerd reliëf, nauwe doorgangen kronkelende paadjes en eeuwenoude falaises. Het jaarlijks muziekfestival temidden het water trekt vele duizenden bezoekers. Indrukwekkende rotsformaties weerkaatsen op unieke wijze de golvende klanten terwijl het lichtspel de beleving op sublieme wijze afrondt. Net als Labeaume telt ook het al even indrukwekkend Balazuc amper een 50-tal permanente inwoners. Ook hier kronkelende straatjes en opmerkelijke reflecties. Ondanks het luttele aantal vaste inwoners groeien deze dorpjes van zodra de zon haar intrede maakt tot een wervelende mierennest.

Ongetwijfeld stoot je tijdens je ontdekkingstochten op een plaatselijke markt. Deze oude, typische en authentieke markten zijn een mengelmoes van producten, kleding, erg lekkere regionale producten, antieken brocante  bieden een breed spectrum van geuren en kleuren en vormen een onvervalste rustpauze tijdens de trip. Bovenaan het lijstje van typische markten staat de Marché de Joyeuse.

www.ardeche-guide.com