Art& Food The Bascule

nieuw concept ontworpen door Odessa VZW.

 

Dit evenement vindt plaats van 20 tot 21 maart 2020 in de Rivoli Gallery, aan de rand tussen Ukkel en Elsene. Twee dagen? Dat is kort, maar voor een eerste editie, dat is goed!

Odessa VZW heeft als doel om het Europese culturele patrimonium te ondersteunen en te verspreiden door middel van nationale, regionale en lokale evenementen. Odessa wil meehelpen aan interculturele uitwisselingen, door het creëren van evenementen zoals concerten, conferenties, debatten, die een mix zijn van picturaal, muzikaal, culinair en cultureel patrimonium. Speciale aandacht wordt besteed aan de dynamisering en versterking van stadswijken met potentieel.

Isabelle Ascot, de president van Odessa, heeft dit al lang willen doen en vandaag komt haar project eindelijk uit: « Toen ik in 2018 de vzw Odessa oprichtte (Odessa is een stad die een kruispunt is van culturen en beschavingen) was mijn eerste bedoeling om culturele en artistieke ontmoetingen te creëren, vandaar de symbolische keuze van deze stad. Het was toen dat ik de Rivoli-galerie ontdekte, die me verwonderde, en dat ik de wens had om hedendaagse kunst en gastronomie samen te brengen. Kunst is een integraal onderdeel van mijn DNA. Omdat ik in de buurt woon, maak ik regelmatig gebruik van de gastronomische ambachtslieden uit de omgeving, die in heel Brussel bekend zijn.

De bedoeling van Art &Food @The Bascule is om het nationale en internationale publiek in de buurt en daarbuiten kennis te laten maken met de levendigheid van de hedendaagse kunstgaleries van Rivoli. Het omringende publiek uitnodigen om de wijk en haar winkels beter te waarderen, een nieuwe impuls te geven aan de Basculewijk met een kwalitatief en gezellig evenement door het creëren van een positieve impuls voor alle doelgroepen. En in mijn ogen om de kwaliteit en de diversiteit van de hedendaagse kunst in Brussel bekend te maken, evenals de kwaliteit van de Belgische gastronomie en haar ambachtslieden die waarde hechten aan korte rondleidingen».

De Espace Rivoli in La Bascule herbergt in dit architectonisch markante gebouw een vijftiental hedendaagse kunstgalerieën van de afgelopen jaren. Het is de grootste concentratie van hedendaagse kunstgaleries in het Brussels Gewest.

HET BEGRIP

Twee dagen om de gastronomische kennis en de kunstwereld samen te brengen, te promoten, te stimuleren en in de kijker te zetten! Dankzij deze kwekerij van kunstgalerijen en de ideale ligging in de wijk, op een steenworp afstand van een uitzonderlijke concentratie van gastronomische handwerkers, bevindt het gebied van Rivoli zich dus op het kruispunt van de twee disciplines van de « Art & Food » geest. Het principe is om verschillende efemere ruimtes te installeren, waarin activiteiten die kunst en gastronomie vermengen zullen worden voorgesteld dankzij de deelname en aanwezigheid van lokale of regionale actoren: chef-koks die proeverijen aanbieden, hedendaagse kunstgaleries die hun kunstenaars presenteren, kinderworkshops georganiseerd door een school voor schone kunsten of een kookschool, efemere kunstboekhandel, efemere restaurant …

Koken is inderdaad een kunst, maar het is ook een impuls naar de ander toe, het plezier van samen delen. De galerijen die kunstenaars tentoonstellen hebben ook deze verbondenheid met het publiek, deze wil om mensen creatief werk te laten ontdekken, verbeeld door talenten die speciale aandacht verdienen.

Gastronomische handwerkers zullen zich in de verschillende galerijen vestigen met als doel een plaats van uitwisseling en gezamenlijke activiteiten voor het grote publiek te creëren. De geselecteerde ambachtslieden hebben de bijzonderheid om te werken met verse, seizoensgebonden kwaliteitsproducten …Ze delen dezelfde overtuiging van respect voor de klant, en zorgen voor een unieke service.

Deze invitatie om te ontdekken zal de gasten, de fijnproevers en de lokale bevolking in staat stellen om een ervaring te beleven, de handwerkers te ontmoeten, en te dwalen door een spoor van kunstenaars uit de vier hoeken van de wereld terwijl ze genieten van heerlijke bereidingen of een paar bubbels in een uniek kader!

DE LOCATIE

De Rivoli, een niet te missen gebouw uit de jaren ‘70, is getransformeerd van een winkelgalerij tot een verzameling van kunstgalerieën met een internationale bereik. Het is nu de locatie met de grootste concentratie aan galerijen in het Brusselse Gewest: een plaats van innovatie en emulatie in het hart van de stad.

Ontworpen door architect Victor Demeester in de late jaren 1970, werd het Rivoli gebouw gebouwd als een luxueuze residentie en winkelcentrum. De Rivoli Gallery is een ambitieus, postmodern vastgoedproject dat is ingevoegd tussen drie parkeerlagen, twee verdiepingen met kantoren en acht verdiepingen met appartementen. Oorspronkelijk bestond de Rivoli Gallery uit zo’n veertig ruimtes die in de loop van de tijd zijn gegroepeerd tot grotere entiteiten. Sindsdien zijn de arcades een opvallend kenmerk van de Basculewijk.

In 2013 onderging de galerie een eerste fase van renovatie die de mogelijkheden voor ontwikkeling van het complex in de komende jaren aanzienlijk aangeeft. De schoonheid van de architectuur zal duidelijk worden als de renovatie is voltooid.

Tijdens Art&Food @ The Bascule zullen enkele van de deelnemende galeries een ambachtsman of chef-kok verwelkomen in hun lokalen: een gelegenheid om plezier voor het oog en de smaakpapillen te mixen…