Artistieke wijnontmoeting aan de flank van een berghelling

Esther en Michel Verhaeghe de Naeyer nodigen liefhebbers van wijn en hedendaagse kunst uit om hun respectievelijke passie te delen voor kunst en wijn, door te profiteren van de ontdekking van de gloednieuwe wijnkelder van de wijngaard.

“We hebben elk onze obsessie. Hij de natuur, ik de kunst. We hebben onze passies willen samenbrengen. Michel waardeert kunst, maar zijn passie is zijn wijngaard. Voor mij was het essentieel om me ook in zijn project te werpen. Mijn streven naar meer authenticiteit, om het heilige aspect van kunst terug te vinden en haar kracht te delen, komt overeen met heel wat aspecten van de projecten van Michel. Zowel bij hem als bij mij is er het verlangen om een deel van de schoonheid van de wereld over te brengen,” zegt Esther Verhaeghe de Naeyer.

Bij het koppel Verhaeghe de Naeyer, is er wijn… Door eigenaar te worden van het Château de Bousval is de droom van Michel Verhaeghe in vervulling gegaan. Hij heeft zijn ingeslapen land wakker gemaakt door het een nieuwe energie te geven, dat van een wijngaard. Een gekke droom, maar tegelijk ook niet. Geduld, uithouding en doorzettingsvermogen. De wijngaard schrijft zich in binnen Agriculture Biologique, een test van de praktijken van Biodynamie en richt zich ook op Permacultuur. Het vergt moed om onvruchtbare velden te transformeren in vruchtbare grond en de grond te sublimeren in een buitengewoon wijnavontuur in deze regio. En dat in perfecte overeenkomst met de natuur en ervoor samen te werken met een briljant team van professionals die de uren dat ze werken niet eens meer tellen. Het is de uitdrukking van een vrije en gelukkige wil: een opmerkelijke ervaring overzetten in een glas wijn.

Bij het koppel Verhaeghe de Naeyer, is er kunst… Met dezelfde inzet en koppigheid als haar echtgenoot, leidt Esther Verhaeghe op haar manier een andere zoektocht om zaken te delen. Het is aan de hand van haar passie voor kunst dat ze ervaringen wil creëren, ontmoetingen laten plaatsvinden en banden smeden met haar nomadische galerie Esther Verhaeghe -art concepts die sinds 2013 bestaat en in Brussel tentoonstellingen organiseert van Belgische en buitenlandse kunstenaars. Net zoals kunstenaars voelt ze de behoefte om zich uit te drukken om de complexiteit van de wereld te vatten en zich meester te maken van de paradoxen van het leven. Voortgedreven door deze energie deelt Esther wat voor haar betekenis heeft. Ze maakt tentoonstellingen met een vrijheid aan keuzes zonder limieten en zet die voort zodat het leeft en circuleert. Ze houdt ervan om een esthetisch project te ontwikkelen dat, op de site van de wijngaard van Bousval, getuigt van een dialoog tussen de kunstenaars, de natuur, de omgeving, de aarde en wijngaarden. De inhuldiging van de wijngaard biedt de gelegenheid om een tentoonstelling voor te stellen in een uitzonderlijk gebouw van Charly Wittock. Naast een selectie uitgenodigde kunstenaars, stelt Esther Verhaeghe ook een reeks werken voor uit de privécollectie van het koppel.

Daniel Enkaoua, de eerste uitgenodigde kunstenaar

De eerste tentoonstelling in de wijngaard verwelkomt Daniel Enkaoua met zijn schilderijen van landschappen, een echo aan de glooiingen van Bousval. In maart stelde hij zijn portretten en stillevens tentoon bij Esther in de Gallery Space op het Kasteleinsplein in Brussel. Deze tentoonstelling is er het vervolg van en is volledig gewijd aan de viering van de wijngaard.

“Onze wereld gaat de verkeerde kant uit. Het is tijd om terug te keren naar de basics. Ik weet dat het naïef of new age kan klinken maar dit project maakt me gelukkig. Enkaoua is de kunstenaar die me op het juiste spoor heeft gebracht. Zijn schilderijen doen me goed. Ik hou van de idee dat, net zoals bij de wijngaard, kunst zeer diepe wortels moet hebben om smaak te hebben,” concludeert Esther Verhaeghe de Naeyer.

De street culture heeft het kunstwerk uit de galeries gehaald. Esther Verhaeghe weet dat al langer. Hier, op het domein van het Château de Bousval, heeft ze de mooiste plek gevonden om de kunstenaars te promoten van wie ze houdt. Naar aanleiding van de inhuldiging van deze nieuwe wijngaard, heeft Esther gekozen voor een accrochage die getuigt van een grote gevoeligheid. Ze stelt, onder andere, het werk voor van een kunstenaar door wie ze gefascineerd is en van wie ze al verschillende keren het werk heeft tentoongesteld in haar nomadische galerie Art Concepts: de Frans- Israëlische kunstenaar Daniel Enkaoua.

Kunst en wijn brengen mensen samen, zei Goethe. Door te kiezen voor Daniel Enkaoua, werkt Esther terzelfdertijd aan de toenadering van haar passie voor kunst en die van haar man voor de natuur, terwijl ze tegelijk onze menselijkheid in vraag stelt. De schilderijen van de kunstenaar bezingen de diepte van het dagelijkse leven en vinden hier, tegenover de jonge wijngaard van Bousval, een bijzondere vibratie. Ze stellen de natuur in vraag en spreken ons aan als mens die de planeet bewoont die het onderwerp is van zoveel uitdagingen. Met de impact van de klimaatopwarming, onder andere op de wijnbouw, en met nieuwe wijnen, is de transhumaniteit begonnen. De artistieke creatie wordt er ook door verstoord. Daniel Enkaoua houdt ervan zich te voeden met landschappen. Hij is iemand die vragen stelt over onze gevoelige benadering van de natuur en over de manier om de wereld van morgen te leren kennen.

Daniel Enkaoua is in 1962 geboren. In zijn atelier in Barcelona dat naast zijn woning ligt, laat hij zijn partner en hun kinderen poseren alvorens zich te laten inspireren door de landschappen van Catalonië om ons schilderijen te tonen die getuigen van een ongelofelijke spiritualiteit waarin elke dag iets onbekends verschijnt. Enkaoua is vooral bekend door zijn portretten. Maar de landschappen die hier te zien zijn, zijn eveneens portretten. Zijn landschappen hebben « de waardigheid van een gezicht », zoals Grégoire Polet, schrijver en auteur van een tentoonstellingscatalogus van de kunstenaar, het zo mooi verwoordt. Eén ding is zeker: door voor een echo te zorgen van het aura van de kunstenaar binnen de wijngaard van Bousval, biedt Esther Verhaeghe het publiek een zeer mooie metaforische reis. En de ziel van de wijn komt zingen in de doeken van Enkaoua…

De wijngaard en de tentoonstelling is open voor het publiek op 14/15/16 juni en 21/22/23 juni mits inschrijving en reservatie van een betalend geleid bezoek via de site: https://www.eventbrite.com/e/week-ends-visites-guidees-vignoble-du-chateau-de-bousval-juin-2019-tickets-60350007497

Illustraties Jasmine Van Hevel