Atsukan

Jam Hotel dompelt je onder in een sereen nirwana “made in Japan”.

De sentō (Japanse openbare badhuizen) komen naar Brussel! De Atsukan, laureaat van de grote wedstrijd Commerce Design Brussels Awards 2020, biedt je een meditatieve ervaring waar lichaam en geest gereinigd worden in een haast mystiek kader, ontworpen door Lionel Jadot.

Een rij van 10 individuele badkuipen in edelhout, high-tech kranen, dikke gordijnen in patchwork om de intimiteit te verzekeren en, helemaal achteraan, een bar die sfeervol verlicht wordt door lantaarns met Japanse inscripties … Een inrichting om u tegen te zeggen (en de grote winnaar van de wedstrijd Commerce Design Brussels Awards 2020). Welkom in de Atsukan! Hier ga je niet in bad om jezelf te wassen, maar kom je om te ontspannen en te socializen. Om deze zintuiglijke ervaring voluit te beleven, neem je afscheid van onze westerse gewoontes en volg je de rites van de “onsen”: strikte codes die sinds mensenheugenis onveranderd zijn gebleven. Eerst laat je alle persoonlijke spullen voor wat ze zijn en trek je een kimono aan. Wanneer het moment is aangebroken om (in adams- of evakostuum) in een van de traditionele baden te glijden, met een temperatuur van zo’n 42 °C, ben je misschien even bang dat je er als een gekookte kreeft weer uitkomt. Maar het tegendeel is waar. Zodra je in je watercocon zit, die door grote gordijnen in gerecycleerd denim van indiscrete blikken wordt afgeschermd, kom je helemaal tot rust. Dertig minuten lang waan je je opnieuw in de baarmoeder, in heerlijk water, zacht geparfumeerd door weldadige essentiële oliën (Yuzu, Sugi, Shoga of Kiso Hinoki). Intussen geniet je van edamame of wasabi-erwten en nip je aan een uitzonderlijke sake. Nadat je je volledig door deze gelukzaligheid hebt laten meeslepen, kom je helemaal ontspannen en verkwikt uit het water … of was het vruchtwater? Je slaat opnieuw je lichte kimono om, de “yukata”, neemt een glas sake of Sencha aan de bar en gaat naar de sauna voor het vervolg van het ritueel. In dit walhalla van pure rust zijn zuiverheid van lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een gevoel van persoonlijk welzijn, een uitzonderlijk intiem moment dat je ook kan delen, met twee of meer, maar elk in zijn of haar eigen badkuip.

Ceci n’est pas un spa!

De Atsukan bevindt zich in de kelder van Jam, het beroemde Brusselse hotel dat onlangs werd aangekocht door Nelson Group (die trouwens een tweede hotel onder dezelfde naam wil openen in Lissabon) en biedt je een uitzonderlijke ontspanningsruimte, niet te vergelijken met de traditionele spa’s. De bedenker van dit eigenzinnige concept dat zo perfect in de tijdsgeest past, is Jean Michel André.

Hij werkt onder de vlag van Limited Edition Hotels (de groep die de coolste Brusselse hotelconcepten beheert, zoals Le Berger, Jam en Jardin Secret) en interieurarchitect Lionel Jadot. Hun idee? Brussel verrijken met een stijlvolle plek waar lichaam en geest unisono hulde brengen aan een trager levensritme. Het adresje is net zoals een speakeasy 100% discreet en vertrouwelijk en moet het hebben van mond-tot-mondreclame. De ingetogen, mysterieuze, zelfs clandestiene sfeer maakt integraal deel uit van het hele gebeuren. Terwijl het lichaam lijkt op te lossen, laat ook het bewustzijn zich zachtjes onderdompelen door de omgeving. In navolging van het ritueel zelf werd alles hier ontworpen om de zintuigen te wekken: van de architectuur in Japanse stijl met vintage en crazy toetsen à la Lionel Jadot, over de hapjes en brouwsels die zorgvuldig geselecteerd en opgediend worden, tot de soundtrack, een 100% Japans eerbetoon aan vintage jazz-, folk- en city pop-parels uit het land van de rijzende zon, uitgekozen door producer en muzikant Dan Klein. De perfecte totaalervaring. Geen compromissen, niets compromitterends.

Een hotel, maar dan net iets anders

Al sinds het begin is Jam Hotel een buitenbeentje in het Brusselse hotellandschap, dankzij de arty en bijzondere concepten die hier ruimte krijgen. Denk maar aan de FiftyFifty-concerten of “Pop Up the Jam”. Ondanks de huidige toestand slaagt het hotel er opnieuw in om te innoveren en wordt de Atsukan privé verhuurd, voor zes tot tien genodigden. Kortom, de ideale plek om tot rust te komen en je vrienden terug te zien, en dat in alle veiligheid.

ATSUKAN – JAM Hôtel – Charleroisesteenweg, 132 – 1060 Brussel

Openingsuren: van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 22.00 uur, laatste reservatie om 20.30 uur. Op zaterdag en zondag van 15.00 tot 22.00 uur, laatste reservatie om 20.30 uur.

Reserveer via www.jamhotel.be/atsukan, telefonisch via 0470 13 21 84 of per mail naar atsukan@jamhotel.be. Prijs: € 50 voor externe bezoekers. € 40 voor hotelgasten. Om de Atsukan privé te huren: Formule onder voorbehoud en met naleving van de coronamaatregelen. Reserveer via ma@limitededitionhotels.be of telefonisch via 0471 72 34 86.