Auberge La Farigoule – Bidon

Deze auberge in het dorpje Bidon is een van de ‘Bistrot du pays’, een vereniging die een aantal bistrots telt, verspreid over gans Frankrijk.

Het lidmaatschap van de vereniging voorziet evenwel een aantal strikte maatregelen. De bistrot moet zich situeren in een dorpje van minder dan 2000 inwoners, een van de laatste handelszaken zijn van het dorp en moet het ganse jaar geopend zijn. Het is bovendien een infopunt voor reizigers dat aan de lokale bevolking ook andere niet meer voorhanden zijn diensten (bakkerij, beenhouwerij, tabak, kranten, specerijen, …) aanbiedt maar moet per jaar ook minstens 3 feestelijke of culturele activiteiten organiseren. Op culinair vlak moeten regionale producten en specialiteiten worden aangeboden en gepromoot. Dat deze producten ook in de diverse bereidingen aan bod komen is een natuurlijke evidentie.

Auberge La Farigoule van Guy en Brigitte Demarché in Bidon is een erg typische exploitatie die volledig beantwoordt aan de normen. De naam van het dorpje op amper 3 km van de Gorges de l’Ardèche, zou volgens sommigen verwijzen naar een reservoir toen destijds herders met hun kuddes hier aan de waterputten kwamen drinken. Anderen beweren dat de naam verwijst naar een invloedrijke en adellijke familie uit de 13de eeuw, nl de familie Balazuc die in het Latijn als Baladuno wordt omschreven. Hoe dan ook, het dorpje telt vandaag nauwelijks 200 inwoners en het liet in 1962 een exodus van 24 inwoners noteren, gelukkig stijgt het aantal inwoners nu jaarlijks met enkele nieuwe dorpelingen.

Auberge La Farigoule bestaat 15 jaar en zorgt voor een eenvoudige keuken rijkelijk overladen met geuren en lokale aroma’s op basis van lokale producten. In de winter kunnen de gasten terecht bij het open haardvuur, eens de zon schijnt is vooral het terras in trek. Bij de opening in 1998 leek de keuken ietwat avantgardistisch met duidelijke accenten uit grootmoeders zijn met bijzonder lokale toetsen. Guy en Brigitte zijn er erg fier op dat hun ingrediënten een erg lage ecologische voetafdruk hebben gezien alle producten uit een straal van amper 80 km afkomstig zijn. Bovendien hebben de producenten ook inspraak in de bereidingen en zijn suggesties welkom, toch blijft het uiteindelijk Brigitte die het laatste oordeel velt. Op deze manier wordt het culturele en culinair erfgoed van de Ardèche in leven gehouden en heeft elk gerecht, elk ingrediënt een eigen verhaaltje voor de bezoekers in petto.

Brigitte bereidde in 1998 een hotelproject voor toen de auberge te koop kwam en dreigde getransformeerd te worden in een woonproject. Zij schoof haar project terzijde en renoveerde de auberge, gaf de keuken opnieuw de nodige diepgang en lanceerde een assortiment traditionele aroma’s.  Brigitte wil haar passie delen in schitterende huisgemaakte gerechten die zowel voor- als nadelen hebben en heel wat werk vragen, bij dit alles primeert evenwel de smaak en de authenticiteit.

Op de kaart, verborgen in een handig krantje dat ook het nut van de bistrot du pays en de belangrijkste kenmerken van de regio omvat, vinden we diverse menu’s terug tussen 16 en 22€. Het lokale aperitief is een Castarou, €2.5, een rode wijn die aangelengd wordt met siroop van kastanjes. De bistrot assiette, €13, is een caillette met paté, galantine van couenne, sla en kaas uit de Ardèche terwijl het bistrotmenu €27 bestaat uit een charcuterie maison, hoevevarken Coste Cigale met berghonig en kastanjes en afgerond wordt met een hoevekaas van geit. Tussen de verschillende menu’s is een wisselwerking van voorgerecht en dessert mogelijk terwijl het huis in de periode januari-maart zich specialiseert in truffelbereidingen met als uitschieters een omelet met truffel en truffelpuree, een brie met truffel en een ijscrème met La Rabassière truffel.

Ondanks de vele menusuggesties ga je onbewust grasduinen op de kaart en ontdek je welluidende gerechten, uiteindelijk kozen we voor een croustade als voorgerecht, een brouffado als hoofdgerecht terwijl onze overbuur het bij een caillette hield, beide gerechten werden vergezeld van een gratin vivarois. De croustade is een huispaté op gegrild boerenbrood met sla op basis van grives, lijsters. De huidige reglementering laat deze bereiding niet meer toe waardoor het gerecht werd hermaakt op basis van varkensvlees, het geheel wordt net als voorheen verrijkt met een duidelijk vleugje jenever. Voor de bruffado wordt het rundvlees lange tijd gemarineerd samen met aromatische kruiden, ansjovis en kapertjes. Heerlijk smullen alleszins. Als hoofdgerecht wordt de caillette verruimd met mager varkensvlees en varkenslever evenals een aantal kruiden. Voor de gratin worden de aardappelen geparfumeerd met bospaddenstoelen. Bij dit alles degusteerden we een coup de coeur van het huis, een Diamant Noir van de Cellier des Gorges de l’Ardèche van de coöperatieve wijnkelder Saint-Just, Saint-Martin en Saint-Marcel d’Ardèche, 14.5% alc bestaande uit een melange van Syrah en Grenache met stevige kleur, mooi floraal aroma en aangename lange afdronk.

Auberge de la Farigoule – Le Village – 07700 Bidon

tel 33 4 75 04 02 60 www.auberge-lmafarigoule.com

Culinaire commentaren

Tasted4you:  4 minutes

attente bediening

authentiek décor

regionale producten met subtiele en delicate aroma’s