Auvergne: de Allier doet ons watertanden

Lekkerbekken die culinaire ervaringen zoeken, zullen niet op hun honger blijven zitten in de Allier, een overheerlijke Franse gastronomische bestemming. Van Moulins tot Vichy worden de plaatselijke producten en gastronomie in de kijker gezet. Bovendien vind je in de Allier ook tal van sterrenchefs, goede wijnen en lekkere wandelingen! Proef het neusje van de zalm met ons menu uit de Auvergne.

De beste adresjes

De plaatselijke gastronomie wordt op duizend-en-een manieren in de bloemetjes gezet in de talloze restaurants van de Allier, regio Auvergne. Voor een typische en toch actuele ervaring trekken we naar de Ferme Saint-Sébastien, waar je je tanden zet in een stukje Volaille à la sauce Duchambais van Valérie Saignie, Bib-gourmandchef van de Michelingids. Maak van de gelegenheid gebruik om Charroux te ontdekken, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. In Vichy staat La Rotonde op het menu, met chef Marlène Chaussemy. Kies tussen het gastronomische restaurant met zijn ‘Harmonie Gourmande’-menu of de bistrot, waar je producten van de markt kunt proeven op het grote terras met zicht op het meer. In Moulins is restaurant Le 9/7 van chef Olivier Mazuelle een heuse aanrader. Hier proef je een subtiele keuken die het evenwicht zoekt tussen traditie en vernieuwing, gebaseerd op plaatselijke en kwaliteitsvolle producten.

Langs de sterren

Zoek je nog een ‘culinair sterrenverblijf’? Dan kom je in de Allier zeker aan je trekken! De eerste halte is bij chef en eigenaar van het Maison Décoret, Jacques Décoret, Meilleur Ouvrier de France 1996. Zijn tafel was het eerste etablissement in de Bourbonnais dat een Michelinster kreeg. Hier brengt de chef-kok een eerbetoon aan producten uit de Auvergne met een onberispelijke techniek die hij geleerd heeft aan de zijde van grote namen uit de Franse gastronomie zoals Michel Troisgros of Régis Marcon. Als een ware ambassadeur van de schatten uit zijn geboortestreek stelt hij een menu samen waarbij gerechten, wijn en water op elkaar zijn afgestemd om Vichy te eren, ‘de koningin van de watersteden’, waar het uitzonderlijke water ontspringt dat zijn keuken vervolmaakt.

De tweede etappe is bij Olivier Valade, nog een kind van het land en chef van de restaurants van het kasteel Saint-Jean, bekroond met een Michelinster in januari 2020. Hoewel hij pas sinds eind 2018 voor het luxueuze 5-sterrenhotel van Montluçon begon te werken, ontving hij deze beloning al amper een jaar later. Begin dit jaar werd bovendien ook de bistrot Saint-Jean (bistrot van het hotel) beloond met een Bib Michelin. In een weelderig decor onthult de chef-kok een meesterlijk subtiele keuken met invloeden uit de Auvergne, zoals zijn befaamde kreeft met bier van Montluçon.

Een duik in de wijngaard van Saint-Pourçain

Er wordt weleens gezegd dat de wijngaarden van Saint-Pourçain nog ouder zijn dan de wijgaarden die werden aangelegd door de Romeinen. Vandaag produceren 19 gemeentes rond Saint-Pourçain-sur-Sioule, de wijnstad van de Allier, witte wijn, roséwijn en voornamelijk rode wijn, allemaal AOC-wijnen. Producties op mensenmaat die je rechtstreeks bij de wijnbouwers kunt proeven. Ga vooral ook eens langs in het Musée de la Vigne et du Terroir om de wijngaard in zijn geheel te doorgronden.

Heerlijke routes over het hele gebied

Om het authentieke gastronomische Allier en zijn mensen te ontdekken, zijn er chronologische routes ontwikkeld die cultuur en gastronomie samenbrengen terwijl je een dag lang het gebied verkent. Zo is er bijvoordbeeld de wandeling ‘Gourmandises au fil de la Besbre’ (Lekkernijen langs de Besbre), die je ’s ochtends in contact brengt met een rasechte bierbrouwer, vervolgens halt houdt bij Laurence van de kwekerij Escargots autrement, waarna je enkele uren naar Japan trekt met een verbluffend bezoek aan een shiitake-kwekerij, om vervolgens foie gras te ontdekken die 100% uit de Bourbonnais komt. Proef de geitenkaas van de familie Pair of bezoek een van de vele smakelijke adresjes van de gemeente Lapalisse … Organiseer je hele verblijf in de Allier rond een circuit vol lekkers en ontmoet producenten, proef hun producten en houd halt in de vele restaurants die onderweg te vinden zijn.

Sanitaire maatregelen

Om de veiligheid van zijn reizigers te garanderen, respecteert de regio Allier de geldende sanitaire maatregelen van de Franse overheid. Je kan de veiligheids- en sanitaire maatregelen raadplegen op de website.

www.allier-auvergne.com