Balans zomervakantie 2019

RUIM EEN DERDE MEER LAST MINUTE REIZIGERS DAN VORIG JAAR

 

Over enkele dagen zwaaien we de zomervakantie uit en herbegint het gewone leven. Hiermee eindigt de langste vakantie van het jaar, traditioneel ook de belangrijkste reisperiode. Deze zomer werd gekenmerkt door enkele opvallende trends. Liefst 1 reiziger op 5 boekte zijn of haar vakantie minder dan 2 weken voor afreis. Koppels blijven zelfs tijdens de schoolvakantie de grootste groep reizigers en verkiezen Spanje. Families kiezen echter massaal voor de Turkse all-in hotels omwille van de sterke verhouding prijs/kwaliteit.

De voorbije 2 vakantiemaanden noteerde TUI, de grootste reisorganisatie van het land, iets meer reizigers dan in 2018 (+0,8%). 82% onder hen boekte een vliegvakantie en 18% reisde met de eigen wagen. Opvallend is dat veel reizigers dit jaar besloten om pas kort voor afreis hun reis te boeken. Liefst 19% van de zomerboekingen werd binnen de 2 weken voor afreis gereserveerd, een derde meer dan in 2018. Acht % boekte zelfs binnen de week, bijna dubbel zoveel als vorig jaar.

Tijdens de vroegboekperiode (november t.e.m. februari) was Turkije de topbestemming. Spanje was dan weer de populairste bestemming bij de late boeker. Vele Spaanse hotels hadden immers nog voldoende kamers vrij en boden vaak interessante promoties aan. Vooral de topbestemmingen Costa Blanca, Costa del Sol, Mallorca en Tenerife waren erg in trek bij de last minute boekers.

Eén op vier families die een vliegvakantie boekte, koos voor een verblijf in Turkije (26%). Niet verwonderlijk overigens: de uitstekende hotelinfrastructuur voor gezinnen, gecombineerd met een prima verhouding prijs/kwaliteit maken Turkije bijzonder aantrekkelijk. Griekenland komt bij families op de 2e plaats (20%), gevolgd door Spanje met 18%.

Algemeen genomen blijft Spanje het populairste vakantieland (28%), voor Griekenland (22%) en Turkije (17%). Tunesië en Egypte vervolledigen de top 5. Per regio bekeken was de absolute topbestemming de Turkse Riviera, gevolgd door Mallorca, Tenerife, Rhodos en Kreta.

Deze zomer kozen 4 op 10 reizigers ervoor om uit een regionale luchthaven te vertrekken. Door hun nabijheid en kleinschaligheid trekken Oostende, Antwerpen, Luik, Charleroi en Rijsel steeds meer vertrekkers aan. In Vlaanderen blijft de regionale luchthaven van Oostende de grootste met bijna 15% van het totaal aantal TUI-vliegreizigers.

TUI-klanten die met de eigen wagen reisden, kozen vooral Frankrijk (29%), maar ook Spanje, Duitsland, Italië en Oostenrijk waren zeer in trek. De populairste regio was de Spaanse Costa Brava. De top 5 wordt verder aangevuld met het Italiaanse Gardameer, de Provence, de Languedoc-Roussillon en het Zwarte Woud.

Wie schoolvakantie zegt, denkt aan families met kinderen. Toch blijven koppels in juli/augustus met 51% de grootste groep onder de reizigers, gevolgd door gezinnen met 1 kind (24%) en families met 2 kinderen (17%). Kinderen tot 12 jaar vertegenwoordigen 16% van het totaal aantal reizigers.

Ook opvallend: het aantal vertrekkers was tijdens de grote vakantie elke week behoorlijk stabiel. De drukste afreisperiode was dit jaar toch de periode van 29/7 tot 11/8, al dan niet toevallig toen het weer in België onstabieler werd. Andere jaren valt de drukste periode meestal vroeger, namelijk tijdens het bouwverlof.