B&B Vertes Feuilles van Vlaamse chef Pascal Martens wordt prachtig bucolic boetiek hotel

Middenin de bosrijke heuvels van Saint-Sauveur

Hij zou op zijn “Vertes Feuilles” of “groene lauweren” kunnen gaan rusten en terugblikken op een rijk gevulde carrière als chef, maar niets is minder waar voor Pascal Martens. De in Gent geboren chef (°1965) die school liep in Ter Duinen (Koksijde – waar Pascal zowel een diploma van chef als een diploma Hotel Management haalde, onder meer als sous-chef zijn sporen verdiende bij le Château du Mylord, staat met zijn levensgezellin Loes Hostens een bijzonder ambitieus project te wachten: de omtovering van hun “Domaine des Vertes Feuilles” gelegen op de bosrijke heuvels van Saint-Sauveur net over de taalgrens, en ooit het vakantieverblijf van Pascals grootouders, tot een prachtig bucolic boetiekhotel van 10 ultramoderne kamers, een gastronomisch restaurant en talrijke andere faciliteiten.

Saint-Sauveur, waar levensgenieters thuis zijn !

Pascal stak 30 jaar geleden de taalgrens over om zich te vestigen en keerde nooit terug. Hij vond zijn geluk op de prachtige heuvels van Saint-Sauveur met uitzicht over de regio en de stad Ronse. In zijn keuken ontvangt hij in het weekend tot 30 gasten tegelijk. De harde werker staat echter nooit stil en beseft meer dan ooit dat de ligging van zijn resort en de steeds grotere behoefte van de Belgen om terug te grijpen naar het lokale en authentieke, ideale uitgangspunten zijn voor een nieuwe uitdaging.

Bucolic & boutique

Twee authentieke hoevetjes daterend uit 1850 worden één na één gerestaureerd met respect voor de harmonie met de natuur. De B&B Vertes Feuilles wordt omgebouwd tot een kleinschalig landelijk hotel met 10 stijlvolle vernieuwde kamers en volledig uitgeruste badkamers. Fase 1 van de renovatie van Vertes Feuilles is zonet afgerond: 4 ultramoderne kamers en een gezellige ontbijtkamer staan al volledig klaar om een eigen invulling te geven aan de trend naar “staycation”. Ook nu tijdens de lockdown blijven ze open voor hotelgasten, met gastronomische room-service in de kamer! In het voorjaar 2021 worden de zes andere kamers dan aangepakt. Wie houdt van comfort, privacy, intimiteit is bij Vertes Feuilles aan het juiste adres.

Lokaal, allesbehalve een loze belofte

Het woord “lokaal” neigt steeds vaker te pas en te onpas gebruikt te worden. Bij Pascal en Loes krijgt het echter een heel concrete invulling. Voor de renovatiewerken bijvoorbeeld, doet het koppel ondernemers maximaal beroep op lokale stielmannen en -vrouwen. “Wij geven de voorkeur aan kleine, uitstekende zelfstandigen uit onze eigen streek om zo, op onze manier, de lokale economie te ondersteunen”. Zo koos Pascal voor de bouwmaterialen onder meer een steengroeve uit Doornik, voor de vlaslinnen beddengoed van Verilin uit Heule en voor de houten handgemaakte sleutelhangers van Dirk Vanderborght. De inrichting van het restaurant vertrouwde Pascal toe aan een referentie uit de sector, namelijk Lieven Musschoot.

Lokaal betekent voor Loes en haar partner ook dat zij in de keuken maximaal inzetten op producten van eigen bodem. Zo staat aan de ontbijttafel van de gasten zelfgemaakte confituren, appel en -peersap, om maar een paar voorbeelden te geven. De moestuin wordt verder uitgebreid en de tijdelijke residenten kunnen aan “zelfpluk” doen en onder meer aardbeien en vijgen op het anderhalf hectare groot domein in alle rust plukken. “Dit maakt integraal deel uit van ons concept. Zo voelen onze gasten zich nog meer thuis”.

Sur’O

Met zijn ervaring van meer dan 30 jaar in de keuken, blijft Pascal geboeid door nieuwe culinaire uitdagingen. Zo ontwikkelde hij Sur’O, een huisgemaakt aperitief op basis van vlierbloesem, Siciliaanse bio-citroen en witte wijn, en Sur’O liqueur, een distillatie van vlierbloesems met ingrediënten uit eigen tuin.

Pays des Collines : ideaal voor fietsers en wandelaars

Domaine Vertes Feuilles bevindt zich in het prachtige natuurpark Pays des Collines, in het noordwesten van Henegouwen, op de rand van Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen. Het park is 23.327 hectaren groot en groepeert de gemeenten Flobecq (Vloesberg), Ellezelles (Elzele), Frasnes-Ies-Anvaing, Mont-de-l’Enclus, Ostiches, Houtaing en Mainvault.

Dankzij de ongerepte bossen, valleien en zeer rustige wegen is le Pays des Collines de ideale omgeving om te wandelen en te fietsen. Een absolute aanrader is de ‘Sentier de l’Amour’ in Frasnes en de meer avontuurlijke ‘Sentier des Sorcières’ in Ellezelles. Het domein bevindt zich op amper 20 minuten van Oudenaarde en Doornik en ligt op een boogscheut van het prachtige dierenpark Pairi Daiza.

“De streek pakt bewust en terecht uit met haar 40 kilometer wandelpaden of sentiers” bevestigt Pascal, voor wie deze natuurlijke troeven een extra publiekstrekker zijn.

Le Domaine Feuilles Vertes – Avenue des Hauts 16 -18 – Saint Sauveur

info@vertes-feuilles.be