BE Burger – Zaventem

Als het van voormalig sterrenchef Roland Debuyst afhangt ruimt de hamburger, een vleesbereiding die de Duitse immigranten vorig eeuw in de Verenigde Staten introduceerden waar ze wereldberoemd werd, de baan en krijgen we een multitude van BE Burgers. Het BE Burger-concept steunt op Belgisch rund als basisingrediënt en wordt overgoten met een internationale saus, boordevol ‘Belgitude’.

Topchef Roland Debuyst en Sébastien de Messemaeker lanceerden in Zaventem het eerste BE Burger restaurant. Met hun nieuwe concept willen ze aan een groot deel van de wereld hun kruidige en smaakvolle Belgische hamburgers serveren met invloeden uit de hele wereld. Zij gebruiken Belgisch rund als basis-ingrediënt en overgieten dat met een internationale saus vol ‘Belgitude’. Het eerste restaurant opent zijn deuren in Zaventem, in het hart van Europa, de smeltkroes van internationale smaken en kleuren.

De ‘BE’ staat voor een aureool met ruime inhoud. BE betekent the place to be, BE Burger is immers ondergebracht in het voormalig gastronomisch restaurant De Stockmansmolen en is het 1ste ‘burger’-restaurant in Zaventem en is onbetwistbaar de plaats van afspraak. BE is tevens de afkorting van ‘beste’, voor Roland Debuyst initiatiefnemer van het concept is BE Burger geen extra hamburgerrestaurant, het X-duizendste in de rij, maar worden doelbewust kwaliteit en sfeer als preferentiële waarden vooropgesteld. De vleeskeuze gaat uit naar kwaliteitsvol Belgisch rund, Angus beef. BE staat tevens voor Belgitude, een keuze voor Belgische ingrediënten voor al wat bij de burger als extraatjes wordt geserveerd. Aardappelen, groentjes, … waardoor het burgerrestaurant meteen en belangrijke bijdrage aan het leefmilieu levert gezien de ecologische voetafdruk duidelijk wordt beperkt.

Roland Debuyst en zijn horeca partner Sebastien de Messemaeker willen met BE Burger de populaire hamburger duidelijk uit zijn traditionele jasje halen en met vlees van topkwaliteit (Black Angus beef) aan betaalbare prijzen de wereld verleiden en veroveren. Het internationale karakter wordt ook weerspiegeld in de menukaart: de namen van de BE Burgers verwijzen bij voorkeur naar internationale luchthavens: Brussels, Tokyo, Val Thorens, Ibiza, Colombo, Oslo, Cancun, enz. BE Burger importeert de fijnste ingrediënten en voegt er een heel eigen, onvergelijkbare meerwaarde aan toe.

BE Burger omgordt hiermee een vleugje nostalgie. In een vroeger leven was de bar van restaurant Stockmansmolen de figuurlijke thuishaven van heel wat ‘sabeniens’, de burgers die de namen van de internationale luchthavens meekregen hernieuwen deze link en zijn een uitdaging om niet alleen door de jongere generatie te worden ontdekt, maar bieden ook 40-ers en 50-ers de kans om hun gouden jaren opnieuw te beleven.

BE Burger geniet aldus restaurant-manager Kristof Crauwels van een uitgesproken toplocatie, vlakbij het centrum van Zaventem, de uit afrit van de snelweg en midden een drukke bedrijvenzone. Het interieur is stijlvol, modern en toch gezellig met leuke zonnige veranda en intieme plekjes zodat iedereen zich er onmiddellijk thuisvoelt. Op de eerste verdieping is er ruimte voor een loungebar, een lokaal dat aldus Kristof uitsluitend voor groepen en gezelschappen is voorbehouden. Een snooker- en kickertafel bieden afleiding bij de bar maar het is vooral de bedoeling om hier samenkomsten en feestjes volledig in de BE Burger sfeer te organiseren. De keuken verzorgt voor de groepen een assortiment mini BE Burgers en mini-slaatjes.

Bij het gastvrij onthaal krijg je een grote geplastifieerde menukaart aangeboden waarop alle suggesties perfect worden voorgesteld en je rustig aan tafel een keuze kan maken. De kaart vermeld enkele BE First introducties terwijl je in de BE lunch een 10-tal suggesties weervindt, de burger weegt normaal 150 g maar je kan eveneens voor een maxi van 200 g opteren. Hierbij hoort voor het rundsvlees een supplement van 3.5€, voor het Waguy rundsvlees van de Tokyo betaal je 9€ extra. ’s Avonds worden een 5-tal extra varianten aan de selectie toegevoegd. Het BE menu, burger van de dag, portie frieten en soft drink of Jupiler, is enkel tijdens  de lunch beschikbaar. De BE kids die het jonge volkje moeten verwennen omvatten een Burger New York junior, chicken nuggets of salade bergere kids. Toch blijft het eens je je favoriete luchthaven hebt gekozen, nog even spannend om je keuze te ontdekken. Bij je keuze krijg je een BE Burger alarmbelletje aangeboden dat zodra je bestelling klaar je gewoonweg verwittigt. Geen rusteloos aanschuiven dus, gewoonweg omdat je bestelling aldus Roland Devuyst vers wordt bereid. In afwachting van je bestelling kan je rustig rondkijken en waait  de smakelijke geur van de Be Burgers je tegemoet. Ten slotte volgt een culinair hoogtepunt: een gretige beet in de meest smaakvolle hamburger die je ooit proefde! Hier komt de ‘foodie’ helemaal aan zijn trekken en hij kan zowel aan de bar als aan een tafel genieten.

Wij opteerden bij onze proeverij voor de Burger Tokyo en de Burger Val Thorens. De mooie presentaties werden opgefleurd met een caprèse salade en mini groentesla en leuke portie krokante, goudgele, heerlijke frietjes. In de burger Tokyo worden naast het Waguy rundsvlees ook rode ui, wasabi, icebergsla, wakame, sesamzaad, tomaten, spiegelei en yakitorisaus verwerkt. Mooi van smaak, zeer evenwichtig en bijzonder lekker. Onze Val Thorens bestond uit bacon, bergkaas, rode ui, augurken, tomaten, icebergsla en béarnaisesaus. Ook hier een weelde van smaken en aroma’s die op feilloze wijze werden samengebracht en je gewoonweg doen dagdromen van steile hellingen en massa’s sneeuw. In beide gevallen een absolute verwennerij van de smaakpapillen.

Dankzij BE Burger kan je de échte ‘Belgitude’ voluit beleven: alleen, met je partner of met vrienden. Wie er binnenstapt herkent meteen de symbolen die België over heel de wereld bekend maken: sport, groenten en kruiden, het Atomium, vlees, iconen uit de sport- en de muziekwereld, enz. De ambities zijn terecht groot: zoveel mogelijk wereldburgers laten proeven van Belgische hamburgers. Zaventem is een eerste stap. Daarna vliegen de BE Burgers naar alle uithoeken van de wereld. BE Burger moet een begrip worden, een sterk merk dat de ‘Belgitude’ nog versterkt en thuishoort in het rijtje: Stromae, de Rode Duivels en chocolade!

Topchef Roland Debuyst hoopt samen met partner Sebastien de Messemaeker  in de lente een tweede exploitatie te openen in Wemmel, nog voor de zomer willen ze ook Brussel veroveren. De exploitatie in Brussel moet meteen de start inluiden van een internationaal project waarbij de Belgitude van de BE Burger ook het buitenland verovert.

BE Burger – Hector Henneaulaan 164 – 1930 Zaventem

Tel 02-725 30 03 – info@beburger.bewww.beburger.be

Open van maandag tot en met zaterdag van 11u30 tot 22 uur, keuken van 12 tot 21u30.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

attentievol onthaal en bediening

leuk gezellig decor

kwalitatieve ingrediënten

decoratieve presentaties

lekkere, smaakvolle en ruime porties

absolute aanrader voor burgerfanaten