Belgen op vakantie in 2021

Boekingen voorjaar en zomer goed van start, Belvilla deelt eerste cijfers

  • De trend om veilig op vakantie te gaan in een vakantiehuis zet zich voort in 2021.
  • Voorjaar: 81% groei in de boekingen door Belgen voor de Paasvakantie, 86% groei voor Hemelvaart weekend
  • Zomer: zomerboekingen voor de Belgische markt groeiden vorige week met 52%, eerste week juli groei van 91%

Een vakantiewoning huren: het blijft dé stijgende trend voor 2021. De cijfers voor het voorjaar gaan hard. De zomermaanden volgen, vooral door de mogelijkheid tot gratis annuleren. Belvilla, marktleider in de Benelux en een van de grootste Europese spelers deelt trends en cijfers.

2021 – Trends in hét jaar van de vakantiehuizen

Een volgende reis plannen deden mensen met graagte in de kerstvakantie. Ook al was Kerstmis eind 2020 een aangelegenheid in beperkte kring, de drang om uit te kijken naar de volgende vakantie bleef groot. Dat is terug te zien aan het aantal boekingen voor het voorjaar van 2021. Voor de zomermaanden is het nog wat afwachten. De mogelijkheid tot gratis annuleren (campagne Gratis Annulering in 2021) zal hier de beste stimulans zijn, maar ook de angst om het gepaste vakantiehuis niet te vinden doordat alles volgeboekt zal zijn.

De trend om veilig op vakantie te gaan in een vakantiehuis zet zich verder in 2021. Dat betekent dat mensen nog altijd kiezen voor de veiligheid van hun eigen bubbel of selecte gezelschap. Met een eigen keuken spelen ze op zeker, niet wetende of de horeca open zal zijn. Een ruim huis met een tuin, een eigen zwembad, privacy… het biedt vrijheid in tijden waarin onze vrijheid beperkt is. En dan is er ook nog… WIFI. Ontzettend belangrijk omdat gasten vakantie en thuiswerken vaak willen combineren.

Ook meer huiseigenaren hebben interesse in Belvilla. Ze begrijpen steeds beter dat het lucratief is om je huis te verhuren via een gerenommeerd bedrijf. In 2020 kwamen er maar liefst bijna 5.000 woningen bij in het portfolio binnen Europa. Ook dit jaar verwacht Belvilla nog een stevige toename, wat nodig zal zijn om iedereen voldoende keuze te bieden.

Al voor het uitbreken van de coronacrisis registreerde Belvilla een stijgende Europese trend om vakantiewoningen te boeken. Deze trend heeft zich sinds vorig jaar verder versterkt. Zo boekten in 2020 in totaal 860.000 vakantiegangers een vakantie via het merk Belvilla in Europa. In de zomerperiode van 4 juli tot 28 augustus 2020 konden gemiddeld 90.000 gasten per nacht verblijven in de Belvilla vakantieaccommodaties.

2021 – Populaire bestemmingen voor de Belgen

De volgende bestemmingen zijn nu favoriet, maar als er meer grenzen opengaan kan dit beeld snel veranderen. Het boekingsgedrag blijft dus op het vlak van locaties nog erg spannend.: Luxemburg – Luik – Namen – West-Vlaanderen – Salzburg (Oostenrijk) – Provence (Frankrijk) – Languedoc-Roussillon (Frankrijk) – Tirol (Oostenrijk) – Belgisch Limburg – Dordogne (Frankrijk) – Zeeland (Nederland)

2021 – Voorlopige cijfers

Belvilla ziet in de boekingen voor de week waarin Pasen valt een groei van 81% ten opzichte van vorig jaar. “In de maand mei, meer specifiek in de week van Hemelvaart, is er al een groei van 86% tegenover vorig jaar. Voor de eerste week van juli is er nu al een groei te zien van 91% ten opzichte van 2020 zichtbaar. Vorige week groeide het aantal boekingen met 47% voor de Belgische markt. De zomerboekingen voor de Belgische markt groeiden vorige week zelfs met 52%. De angst om geen geschikte vakantiewoning meer te vinden, zit er duidelijk in bij de Belgen”, aldus Hanita van der Meer, Brand PR Director bij Belvilla.

2021 – Europa

Het is overduidelijk dat de boekingen voor vakantiewoningen in heel Europa elke dag stevig toenemen, wat nog maar eens bevestigt dat dit dé geprefereerde manier van reizen zal zijn in 2021. Toch staan de boekingen voor buitenlandse reizen nog niet op hetzelfde niveau als vorig jaar (dus in de periode toen er hier nog geen COVID-19 was). Belvilla verwacht dat deze resultaten snel zullen wijzigen zodra de maatregelen versoepelen. Vakantiewoningen blijven de veiligste manier om te reizen en de meeste bestemmingen zijn bereikbaar met de wagen. Algemeen blijven Spanje, Italië en Frankrijk de meest populaire bestemmingen voor Belgische, Nederlandse en Duitse reizigers.

Leuke noot om te eindigen: er zijn al een flink aantal boekingen binnengekomen voor de kerstperiode 2021, en dat in alle landen!