Belgische ontwerpster stelt Antwerpen bloot aan lingerie couture

Ontdek nieuwe collectie JUDITH in tijdelijke boetiek (Hopland 10, Antwerpen). Wil je net als Monica Bellucci in haar gloednieuwe film ‘Spider in the web’ schitteren in een luxueus ontwerp van JUDITH? Kom dan tussen 5 oktober en 31 oktober de nieuwe collectie van dit Belgisch luxe-lingeriemerk ontdekken in de ‘temporary store’ in Antwerpen (Hopland 10). Door haar achtergrond als costumière creëert Judith Van Herck haar designs als een heuse regisseuse: met scenario én een personage als muze. Zo vertelt de gloednieuwe ‘Black & White Water’ collectie het verhaal van een vrouw die continu flirt met tegenstrijdige emoties. Een contradictie die Judith in haar ontwerp vertaalt door de combinatie van contrasterende kleuren en materialen: luxueuze Franse kant, zachte zijde en de elegantie van verfijnde gouden accenten staan in fel contrast met stoerdere, grafische elementen. Zo zorgt deze karaktervolle lingerie collectie voor een spannende twist in het verhaal van élke vrouw.

Technische hoogstandjes met artistiek karakter

JUDITH werd 4 jaar geleden opgestart door ontwerpster Judith Van Herck. Haar karaktervolle designs zijn atypisch, ultravrouwelijk en zeer luxueus. De unieke en typerende ‘artistic feel’ is intussen uitgegroeid tot de signatuur van het merk. Die kunstzinnige toets vloeit ongetwijfeld voort uit Judith’s achtergrond als costumière voor film en theater. Maar haar designs – die enkel en alleen worden vervaardigd met de meest kwalitatieve materialen uit België en andere Europese landen – zijn ook enorm geliefd door hun ‘perfect fit’. Het ontwerpen van lingerie is immers een uiterst technische discipline die heel wat kennis, ervaring én geduld vraagt. Maar ongetwijfeld heeft die heerlijke pasvorm ook wel iets te maken met de uitvoerige testfase waaraan Judith elk design onderwerpt “Geen enkel ontwerp gaat in productie zonder dat ik het zelf een periode gedragen heb. Ik sport en dans ook met mijn bh’s en slips, enkel zo kan ik zelf voelen waar er mogelijke verbeterpunten zijn en pas ik vervolgens het design aan tot in de perfectie”, legt Judith uit.

De ontwerptafel als filmset

Dat Judith in het verleden werkte als costume designer voor film en toneel, zie je niet enkel in de artistieke look van haar ontwerpen maar ook in de manier waarop haar ontwerpen tot stand komen. In tegenstelling tot de meeste andere merken, denkt Judith niet in foto’s of poses, maar vooral in bewegend beeld. “Net zoals personages, komen lingerieontwerpen pas echt tot leven in een beweging. Tijdens de ontwerpfase heb ik dan ook steeds een bepaald scenario met één of meerdere muzes voor ogen. Ook daarom is ‘video’ i.p.v. ‘foto’ voor mij de meest evidente & natuurlijke manier om mijn collecties voor te stellen”, aldus Judith Van Herck.

Flirten in de paskamer

Ook voor deze collectie ‘Black & White Water’ had Judith een concreet scenario in gedachten. Vanuit het verhaal van tegenstrijdige emoties binnen één en dezelfde vrouw kregen de ontwerpen vorm en kwam een muze tot leven. “Als ontwerper valt het me steeds op dat wanneer vrouwen mijn lingerie dragen er heel wat gevoelens loskomen”, zegt Judith. “Vrouwen kunnen zich zacht, elegant, mooi, zelfzeker, slank, stout of net ondeugend voelen door het dragen van één specifiek stuk. Het lijkt wel een continue flirt met tegenstrijdige emoties. Zelf heb ik dat ook vaak. Dan valt mijn oog op een stuk dat bij me past, maar op een bepaalde manier ook weer helemaal niet. Ik word dan door iets getriggerd, maar langs de andere kant is het dan weer net iets té sexy, té kinky of té meisjesachtig. Maar net deze dualiteit vind ik zo interessant. Je wordt uitgedaagd om iets onbekend in jezelf toe te laten…en dat kan echt bevrijdend werken”, aldus Judith Van Herck. Dat filmjournaliste Britt Valckenborghs (filmjournaliste – en presentatrice) als Judith’s muze fungeerde voor dit ‘lingerie-verhaal’ mag dan ook geen verrassing zijn. Op het eerste zicht een stoere powervrouw maar tegelijkertijd een zacht, gevoelig meisje…

Black & White Water: Een lingerieverhaal met een spannende twist

“Tijdens het shooten van deze collectie brachten de verschillende ontwerpen me letterlijk in een andere ‘state of mind”, vertelt Britt. “Bij het dragen van de witte lingerie bracht de zachte zijde, de lichte kleur en de fijne gouden kant een soort van onbevangen speelsheid in me naar boven. Ik voelde me een beetje verlegen tijdens het dansen, maar had het gevoel toch stiekem de aandacht te willen stelen. Toen ik switchte naar de zwarte lingerie, was de transformatie naar femme fatale compleet. Terwijl ik bewoog veranderde letterlijk de energie in de ruimte en werd er een ander spel gespeeld.” Het verhaal van deze tegenstrijdige emoties vertaalt Judith in haar nieuwe collectie met een gedurfde mix van materialen. Zo combineert ze een luxueuze, gouden kant met enkele grafische en stoerdere elementen. Het eindontwerp werkte ze vervolgens af met de fijne, vrouwelijkste accenten. Precies door deze unieke ‘materiaal-contrasten’ zorgt elk design voor een spannende twist in het verhaal van élke vrouw.

Temporary store ‘JUDITH’ – Hopland 10, 2000 Antwerpen

Van 05/10/2019 t.e.m 31/10/2019 – www.judithlingerie.com