Bel’Vidha varkensvlees

De Kempense groothandel in varkensvlees, RISA, lanceert het Bel’Vidha varkensvlees als een gezonde en voedzame vleessoort die uitsluitend gezonde vetten aanbiedt. Het nieuwe vlees is het resultaat van jarenlang onderzoek waarbij ook de toeleverancier van dierenvoeding Danny Van Mullen, tevens nutrionist, en UGent-Lanupro, het laboratorium for animal and animal product quality, werden betrokken. Dit onderzoek kaderde trouwens in het doctoraat van dr. ir. Els Vossen. Tijdens de presentatie lichtte zij trouwens diverse gezondheidsaspecten van het Bel’Vidha varken toe.

Het Bel’Vidha varken is aldus Joël Cuylaerts, zaakvoerder RUSA, uit traditie gekweekt door een keur van Brabantse varkenshouders en grootgebracht met het gezonde voeder . Het is een uniek dier dat de goede eigenschappen van de Piétrain en het Landvarken verenigt. Positief aldus Joël is het feit dat Bel’Vidha een eerlijk verhaal brengt van alle spelers. De slager betaalt geen hogere prijs zodat ook de consument niets extra voor het gezonde vlees moet neertellen. Bovendien krijgt de varkenshouder de verzekering dat hij een fair bedrag krijgt voor zijn vlees. Bel’Vidha is niet enkel gezonder, maar ook heerlijk mals.

De reden is vrij eenvoudig gezien het Bel’Vidha varken zijn leven lang uitgekiend voedsel krijgt op basis van algenextracten waardoor het vlees aanzienlijke hoeveelheden DHA, een langketen Omega 3-vetzuur bevat. Ons lichaam heeft nood aan DHA om goed te functioneren, maar maakt het zelf onvoldoende aan zodat we het via onze voeding moeten opnemen. DHA is belangrijk voor de werking van de hersenen, ogen en zenuwstelsel. Een te laag aanbod Omega 3-vetzuur blijkt een belangrijke rol te spelen in verschillende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Tot voor kort vulden we dit tekort aan DHA voornamelijk aan door vette vis in ons menu op te nemen. Door de zee figuurlijk naar de stal te brengen is het Bel’Vidha het eerste vlees dat rijk is aan dit belangrijk en gezond vetzuur.

De officiële lancering van Bel’Vidha vond plaats in restaurant Pot au Feu in Olen waar chef Christine Van deun, ambassadeur van Bel’Vidha een selectie leuke bereidingen serveerde. Het aanbod is aldus Joël Cuylaerts momenteel nog enigszins beperkt en hij wil alleszins de markt niet massaal overspoelen. Daarom zal de markt stelselmatig vanuit RISA in Lille en hun vestiging in Antwerpen worden ingepalmd. De bekommernis om consumenten te beleveren met varkensvlees van de beste kwaliteit moet volgens de actuele planning tegen eind 2016 over gans Vlaanderen uitgedeind zijn.