Bergamotto di Calabria la Spugnatura limited edition

De ‘spugnatura’ is een antieke, onovertroffen ambachtelijke extractietechniek die wordt gebruikt voor de productie van zeldzame, kostbare bergamotolie. Het bergamotextract vormt de basis van een rijke, stralende geur boordevol vitaliteit.

In een zonovergoten boomgaard een bergamot plukken, de Gouden Vrucht. Zacht over de felgekleurde schil wrijven. De krachtige geur van de vrucht inademen, met zijn talloze facetten. De nieuwe geur van Acqua di Parma, Bergamotto di Calabria La Spugnatura, draait helemaal om het ambachtelijke aspect, de human touch, de volheid van de natuur. Deze limited edition is gebaseerd op een unieke etherische olie, gewonnen met behulp van een ambachtelijke techniek die in de loop der eeuwen is geperfectioneerd. Een nieuwe, bijzondere geur die het universum van Blu Mediterraneo nog rijker maakt.

De antieke sponstechniek is een langgekoesterde methode van Acqua di Parma. Het Huis streeft er immers naar de meest antieke en waardevolle kneepjes van het vak te behouden en nieuw leven in te blazen – precies zoals ze werden overgeleverd in de kleinste Italiaanse dorpjes. De oorsprong van deze nieuwe geur ligt in de bergamotboomgaarden van Calabrië. Daar past nog een handjevol ambachtslieden als enige ter wereld de antieke sponstechniek toe. Bij dit fascinerende traditionele proces wordt de bergamotolie volledig handmatig uit de vruchten geperst.

Het is een ware kunst die tijd vraagt en bekwame, precieze, delicate handelingen. De ambachtsman snijdt iedere vrucht met een scherp mes in twee gelijke helften. Vervolgens scheidt hij met een lepelvormig instrument, de „cavatore“, de schil van het vruchtvlees. Meteen daarna worden de bergamotschillen met de hand over zeesponzen gewreven. De sponzen nemen zo de geur van de vruchten op. Tot slot knijpt de ambachtsman de met etherische olie gevulde sponzen door middel van precieze bewegingen uit in een schaal van terracotta. Zo vangt hij de kostbare, geurige vloeistof op.

Acqua di Parma stelt een nieuwe Eau de Toilette voor, een overweldigende symfonie die weerklinkt in het ritme van mens en natuur.

De eerste aanzet van de geur doet denken aan een boomgaard vol bergamotbomen … Pluk een vrucht, wrijf zacht over de schil en droom weg bij het heldere, volle aroma. In het hart van het bergamotaroma speelt elk ingrediënt zijn eigen specifieke rol. Hier komt de unieke geur die ieder element al in zich draagt, ten volle tot uiting. De noten van mandarijn en sinaasappel benadrukken de sappige, fruitige accenten. Grapefruit zet de zure ondertonen extra in de verf. De groene geuraccenten van de ferula zorgen voor een minerale toets, terwijl de zoete bloemengeur van de geranium alles omhult. Een parfumpiramide met een originele structuur, waarbij de robuuste aanzet van bergamot zich uitbreidt in een verrassende zintuiglijke evolutie. Een rijke geur, helder en vol levendigheid, een ode aan de bergamot in al zijn facetten.

Het Huis ontwerpt voor het eerst een porseleinen fles. Waarom porselein? Omdat het de kostbaarste keramieksoort is. De fles is het resultaat van een sterk staaltje vakmanschap. De kenmerkende felblauwe kleur wordt verkregen door kobalt toe te voegen aan het keramiekmengsel. De flacon wordt ambachtelijk geproduceerd, waarbij water en afvalmaterialen worden gerecycled volgens de principes van de circulaire economie. De fles is gemaakt van natuurlijke minerale bestanddelen. Het materiaal is niet poreus en niet vervuilend voor mens en milieu.

Het lange proces begint met het maken van een gipsvorm. Daarin wordt handmatig het porseleinmengsel gegoten, zodat het de iconisch art-decovorm aanneemt. De mal wordt een aantal keer omgedraaid om ervoor te zorgen dat het mengsel goed aan de zijkanten hecht. Daarna wordt de vorm op zijn kop gehouden, zodat het overtollige mengsel kan wegstromen. De flacon moet 30-40 minuten drogen, en wordt daarna uit de mal gehaald. Daarna volgt de minutieuze afwerking. De ambachtsman verwijdert ook de kleinste onvolkomenheden en geeft iedere fles een volkomen glad en gelijkmatig oppervlak. De flessen worden vervolgens ondergedompeld in een glazuurbad en 8 uur lang in een oven gebakken. Dat alles gebeurt handmatig! Door het bakken krijgen de flessen hun diepblauwe tint, die nog meer wordt benadrukt door de glanzende afwerking. Daarna volgt de final touch: de flessen worden op ambachtelijke wijze gedecoreerd. Om de decoraties te fixeren, wordt de fles een tweede keer gebakken. De prachtige gouden bergamotvruchten in wit en goud steken prachtig af tegen de blauwe achtergrond.

De dop, traditiegetrouw in blauw porselein, en het etiket zorgen voor een harmonieus geheel. Het etiket is gemaakt van afvalpoeder afkomstig uit marmergroeven. Bergamotto di Calabria La Spugnatura is exclusief ontworpen in een 100 ml formaat en tot in het kleinste detail zorgvuldig afgewerkt. De pomp kan van de fles worden gehaald dankzij de bijzondere slijptechniek van de schroefdop, die speciaal werd ontwikkeld voor Acqua di Parma. Dankzij de afneembare schroefdop met pompje kan de fles worden bijgevuld. Deze zeldzame essence is exclusief verkrijgbaar in de Acqua di Parma-boetieks. De flacon is elegant en exclusief, een ambachtelijk hoogstandje. Het is dan ook volkomen logisch om hem na gebruik te bewaren als decoratief element.

De iconische cilindervormige doos is verpakt in PSC-gecertificeerd papier. De bijzondere blauwe tint is perfect afgestemd op het blauw van de porseleinen fles. Het label is gemaakt van afvalpoeder uit marmergroeven. Om het unieke karakter van de geur te benadrukken, draagt de flacon een klein gouden zegel met een afbeelding van bergamotvruchten en de gegraveerde woorden “Limited Edition — La Spugnatura”.

Een geur van onnavolgbare charme, die een verhaal vertelt van ongerepte natuur en menselijk vernuft.