Bezoek Lascaux in virtual reality!

De volgende tijdelijke tentoonstelling in het Prehistomuseum is zonder meer een wereldprimeur! Het préhistomuseum van Flémalle in de provincie Luik ontvangt eind dit jaar de tentoonstelling Lascaux 3D, een virtuele rondleiding in de grotten van Lascaux waar tal van prehistorische tekeningen zijn gevonden.

Lascaux, “de Sixtijnse kapel van de prehistorie”, het meesterwerk van de grotkunst, wordt van 4 december 2021 tot 31 mei 2022 uitgenodigd in Ramioul. De Grotte de Lascaux en de Dordogne-autoriteiten hebben inderdaad Flémalle / Luik gekozen om hun nieuwe meeslepende tentoonstelling te lanceren.

De grotten van Lascaux in de Franse Dordogne werden in 1940 bij toeval ontdekt door vier tieners. Die drongen de grotopening binnen en zagen er tot hun verrassing wanden vol prehistorische tekeningen. De ontdekking bleek achteraf een van de archeologisch meest fascinerende van de twintigste eeuw.

De grotten herbergen liefst tweeduizend tekeningen van onder meer oerossen, herten, paarden en bizons die twintigduizend jaar geleden werden getekend. Om de grot te beschermen werd de site in 1963 gesloten. De site staat intussen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Met Lascaux 3D kunnen bezoekers de wereldberoemde grotten zelf ontdekken. ‘Via virtual reality is het mogelijk om de grot in zijn geheel te bezoeken. Duik in een “virtuele tunnel” die het Prehistomuseum verbindt met de grot van Lascaux

Het Prehistomuseum nodigt je uit om in deze uitzonderlijke plek te duiken om, alsof je er zelf bij was, de beroemde tekeningen van paarden, herten, beren en katachtigen te ontdekken die de mensheid hebben gefascineerd sinds hun ontdekking in 1940. Deze buitengewone reis naar een plek die al 60 jaar verboden is, wordt mogelijk gemaakt door virtual reality.

Door nieuwe technologieën te associëren met een gedeeltelijke reproductie van de grot, toont en legt deze tentoonstelling de kwesties uit die verband houden met deze emblematische site in de geschiedenis van de mensheid, zowel vanuit het oogpunt van de cultuur van de prehistorische mens als van het behoud van de site.