Bistro 500: gulheid en smaakfestival

De jongste telg binnen het ‘500’ concept dat enkele jaren terug door Philippe Schindfessel in Heverlee werd gelanceerd, na zijn vertrek uit het restaurant Nostalgik in Keerbergen, is Bistro 500 in Kampenhout.

Het concept staat voor de creatie van nieuwe horecazaken die door ex-werknemers, na een grondige opleiding en voldoende ervaring in het figuurlijke moederhuis te hebben opgedaan, een eigen zaak opstarten. Hoofdbekommernis is het serveren van kwalitatieve gerechten met sterke accenten op lokale producten en dit in een gemoedelijke quasi familiale sfeer. Na de creatie van restaurant 500 in Heverlee volgde de Brasserie nabij de Dijle in Keerbergen en feestzaal 500 De Jacht in Heverlee. Bistro 500 is voorlopig de slotact in het verhaal hoewel Vlaams Brabant nog andere regionale producten aanbiedt die Philippe Schindfessel ongetwijfeld kunnen bekoren.

Bistro 500 vond een onderkomen in de vroegere brasserie Ter Elst langsheen de Haachtsesteenweg. Het gebouw werd volledig gerenoveerd en heringericht en kreeg en jonge, hip en trendy uitstraling op perfecte wijze gecombineerd met tal van klassieke accenten. Beide vloeien naadloos in elkaar zonder storende elementen. Zo werden her en der meer intieme hoekjes hoge tafels geplaatst die vooral bij het jonge publiek erg in trek zijn. Langsheen de muur enkele stijlvolle banken die de individuele tafels, keurig maar zonder overdreven luxe gedekt, aanvullen. Enkele grote ronde tafels zijn perfect geschikt voor families of vrienden en krijgen een gelijkaardige decoratie.

Bistro 500 wordt uitgebaat door Benny Voet en Gaëlle Van Belle, twee ambitieuze ondernemers waarbij Benny de keuken voor zijn rekening neemt en Gaëlle zich als zaalmeester wil profileren. Eerlijke producten met sterke lokale accenten maar ook traditionele klassiekers en seizoenproducten bieden de fijnproevers een ruime keuze. Benny geeft o.m. met Thaïse soep Tom Ka Kai, oosterse nems, scampi’s en tomaat met mozzarella di bufala, zijn kaart een exotisch en internationaal tintje. Gulheid en ruime porties staan bij de salades en koude gerechten centraal. De salade ‘scampi’ bv rust op een ruim bedje van groene sla en wordt aangevuld met schijfjes komkommer, snippers van kool en wortel. Om het geheel op smaak te brengen komen er kwartjes van sinaasappel, aardbei en tomaat. De afwerking gebeurt met keurig gebakken scampi’s met currysaus en mooie zoete partjes van gebakken appel. Het Italiaanse tintje komt ook bij de salades en koude gerechten, met brood geserveerd, tot uiting in zijn salade Italy, gewokte scampi’s met mango-saus vinaigrette en de steak tartaar Italian style, USA ribben met sweet chili en de XL-burgers van de chef met cheddar en tomatensaus moeten voltreffers worden bij de hoofdgerechten.

Wij kozen bij onze proeverij als voorgerecht voor een carpaccio van zalm en een slaatje van camenbert-kroketten met serrano ham. De carpaccio was zoals het hoort zeer fijn gesliceerd, werd leuk gepresenteerd met fijne toefjes zure room en enkele pittige druppels olijfolie. De camenbert-kroketten rustten op een knapperig slaatje, mooi smeuïg met zacht vloeiende kaas. Het garnituur van serrano kwam volledig tot zijn recht met extra kerstomaat waardoor het geheel uitgroeide tot een leuke verfrissing. Als hoofdgerecht opteerden we voor een duo-brochette van scampi en sint jacobsvruchten en een schotse steak met peperroom. De brochette werd ongetwijfeld de verrassing, scampi’s en sint jacobsvruchten behielden hun zilte aantrekkingskracht en genoten volop van het knapperig slaatje. Een leuke presentatie bracht eveneens soelaas voor het oog. De lichte toetsen van basilicum en het limoentje gaven extra allures aan dit gerecht.

Elke chef kan ongetwijfeld een steak bakken. Hoewel bij dit eenvoudig gerecht heel wat fout kan lopen, gelukkig bleven we van onheil gespaard en kregen we een leuke, malse steak wellicht iets groter dan de vooropgestelde 250 gr. Het mooi geaderde vlees met pittig, krokant korstje bleef mooi rosé en genoot van een feilloos slaatje. De peperroom werd in een apart potje gepresenteerd, onbetwistbaar pluspunt, zodat je naar hartenlust veel of weinig kan sauzen. Mooie stukken vlees worden immers door oversauzing al te vaak een onvoorstelbare miskleun. Positief was eveneens de ruime portie goudgele en krokante frietjes. Als ondersteuning voor de maaltijd kozen we voor een Malbecwijn die een mooi fleurig boeket met aangename houttoetsen en delicaat kreupelhout aanbood. De kostprijs, 24.5€, staat hierbij borg voor een aangename prijs/kwaliteit.

Bistro 500- food & drinks – Haachtstesteenweg 526 – 1910 Kampenhout

Tel 016- 83 44 45 – www.bistro500.be

 

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

gezellig decor

vlotte bediening

verantwoorde prijs/kwaliteit

lekkere en prettige gerechten met mooie presentatie