Boekingstrends van de Belgen voor 2022

Cijfers Belvilla tonen aan: Belgen reizen nog vooral in eigen land, al zit buitenland sterk in de lift

De Belg reist dit jaar voorlopig het liefst in eigen land. Toch boeken alsmaar meer landgenoten opnieuw een vakantie in het buitenland. Dat blijkt uit de cijfers van Belvilla, het internationale boekingsplatform voor vakantiehuizen. Wat nog opvalt: door de COVID-19-crisis boeken we later dan gewoonlijk. En wie met de ‘bubbel’ op reis gaat, geeft de voorkeur aan een vakantiewoning.

Noem het gerust opvallend: net als in 2021 blijft België, met 83,5% van de totale boekingen voor 2022, onze favoriete vakantiebestemming. Zeker op korte termijn reizen de meeste landgenoten binnen onze grenzen. In januari en februari is België met 87% van alle boekingen de afgetekende winnaar. Voor de lente is België goed voor 78,3% van alle boekingen. Voor de zomer van 2022 behalen op dit moment België en Frankrijk dezelfde gedeelde eerste plaats met 37% van het totale aantal reservaties. Deze sterke cijfers bewijzen dat er duidelijk meer vraag is naar logeren in België dan voor de pandemie.

De trend is echter duidelijk: Belgen boeken in de eerste plaats in eigen land, anderzijds ziet Belvilla ook dat er meer dan in 2020 meer vertrouwen is om een vakantiewoning in het buitenland te boeken. De eerste voorlopige cijfers:

Oostenrijk lokt in januari en februari meer wintersporters. Voorlopig ziet Italië het aantal Belgische toeristen voor het ganse jaar met 26% stijgen. In Oostenrijk gaat het om een toename van 20% genomen over heel 2022. Duitsland, Kroatië en Spanje tonen eveneens een stijging van respectievelijk 27%, 28% en 18%. Ook buurland Frankrijk blijft in trek en toont een stijging van 7% en kan hiermee op stabiele Belgische bezoekersaantallen rekenen.

Voorspellingen schoolvakanties 2022

Wie nog twijfelt waar naartoe in 2022: Belvilla maakte aan de hand van de reservatie cijfers een voorspelling van het buitenlandse reisgedrag van de Belgen. Tijdens de krokusvakantie kiezen we vooral voor Nederland en Frankrijk. Onze noorderburen zien het aantal Belgische toeristen zelfs met 330 procent stijgen ten opzichte van de krokusvakantie van 2021.

Voor de paasvakantie laten we ons oog vallen op Spanje (+ 100%), Nederland (+300 %), Frankrijk (+ 467%) en Duitsland (+ 900%). Het pinksterweekend zorgt voor goede cijfers in Frankrijk (+189%) en Nederland (+200%). Frankrijk (+89%) noteert ook tijdens het hemelvaartweekend meer Belgische boekingen dan in 2021.

Reservaties tweede semester traag op gang

De zomervakantie van 2022 zorgt momenteel nergens voor een stijgend aantal Belgische toeristen. Al kan dat nog veranderen. Belvilla merkt namelijk dat de Belgen voorlopig vooral reisplannen hebben voor de eerste helft van het jaar. Door de pandemie heerst er veel onzekerheid. Dat zorgt ervoor dat onze landgenoten nu vooral op korte termijn boeken. Al doen we dat wel massaal. Zo noteren januari en februari 105% meer reservaties dan dezelfde periode vorig jaar. Dit betekent dat we zeker op weg zijn om weer op het niveau van 2020 te komen.

Vakantiehuizen gewilder dan ooit

Een ander, bekend gevolg van COVID-19 is dat we de klassieke hotelkamer vaker inruilen voor een vakantiewoning. Die trend blijft ook in 2022 bestaan. Vakantiehuizen trekken vooral gezinnen, families en vriendengroepen aan. Zij verblijven er veilig en comfortabel in hun ‘bubbel’. En dat vaak in een rustige omgeving, weg van de drukte en de massa. Al zijn ook andere reisgezelschap types, zoals koppels, intussen gewonnen voor vakantiehuizen.

Voor meer informatie ga naar: www.belvilla.be