Bordeaux wijnen bieden dit weekend elke bezoekers aan de Gentse Holy Food Market een degustatie aan

Een unieke kans om de grote diversiteit van de bordeauxwijnen op een ontspannen manier te ontdekken. Van vrijdag 24 tot zondag 26 februari zullen de bordeauxwijnen elke bezoeker een gedurfde proeverij aanbieden én de kans om 30 flessen wijn te winnen. Bedoeling: de klassieke gerecht-wijncombinaties een lossere invulling geven en de bordeauxs vrijuit linken aan de foodie-recepten van vandaag. Finger food, hamburgers, exotische gerechten, veggie of popcorn met een bijzonder smaakje…de bordeauxwijnen houden van elk type keuken. Ze zijn toegankelijk, divers, heerlijk… wie zei ook alweer dat je ze enkel voor grote gelegenheden kon inschenken? It’s Bordeaux Time waar en wanneer je wil!

Heilige huisjes slopen

In een tijdperk waarin sterrenchefs nieuwerwetse refters, krokettenbars of luxefrituren openen, werken ook de bordeauxwijnen aan hun eigen revolutie. Onder impuls van een jonge generatie wijnboeren en consumenten, trekken de bordeauxwijnen voluit de kaart van de complexloosheid. Steeds meer bordeauxs worden onmiddellijk gedronken. Met een focus op frisheid en lichtheid, en volop genietend van het fruit. Ze weerspiegelen zowel het terroir als de knowhow en gaan prat op hun originaliteit en de meest gedurfde food pairings.

De bordeauxwijnen en foodie-recepten vormen een “perfect match”! We moeten een bordeauxwijn durven combineren met tapas, humus, hotdogs, fish & chips of hamburgers. Laten we de heilige huisjes van de klassieke combinaties slopen! En hoe kan je dat beter doen dan tijdens een mooie demonstratie tijdens de opening van de nieuwe, Gentse foodie tempel: de Holy Food Market.

Gulzige zonde

Ontdek van vrijdag 24 tot zondag 26 februari de diversiteit van de bordeauxwijnen tijdens de gedurfde proeverij die elke bezoeker aangeboden krijgt. Wijnhandelaars, wine coaches en wijnboeren zullen er de bordeauxwijnen combineren met gearomatiseerde popcorn. Verrassingen en originele ervaringen gegarandeerd!

Eerder witte wijn?

Combineer bij het aperitief popcorn met Parmezaanse kaas en een droge, witte bordeaux. In de meeste gevallen past witte wijn perfect bij kaas. De aardse, wat ziltige tonen van de kaas vindt men dikwijls terug in de witte wijnen van Bordeaux, die zachtheid en frisheid combineren, en waar een tikje houtrijping ze in dit geval een complementaire partner maken van de Parmezaan.

Château Lamothe de Haux, Cuvée Traditionnelle, Bordeaux wit droog: Sémillon (40%), Sauvignon (40%), Muscadelle (20%) – 7,45€- www.chateau-lamothe.com In België verkrijgbaar bij: Huis Vossen – www.huisvossen.com; Wijnen Henri Petre – www.wijnenhenripetre.be;  Drankhandel Marc Van Kerckhoven – Etablissements Collot et Fils – www.collotvins.be

Château des Arras, Cuvée Gaïa 2016, AOC Bordeaux, wit ) Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle – 6-10 €; www.chateaudesarras.fr

Château L’Esprit Couvent, La Réserve Cuvée Andrea, Crémant de Bordeaux Sémillon, Sauvignon blanc – 12,95 € – www.lespritcouvent.com. In België verkrijgbaar bij: Huis Vossen – www.huisvossen.com

 

Eerder rode wijn?

Probeer de combinatie van een rode wijn met popcorn met chorizosmaak! De uitgesproken smaak van de chorizo – het pikante van de pepers en het zachte Spaanse varkensvlees – nodigt uit om het samen te proeven met een diepdonkere, fruitige jonge bordeaux. De frisheid van de rode bordeaux samen met de krachtige smaak ondersteund door de structuur van de tannines maakt dit een goede match voor de chorizo.

Petit Pabus 2014, Grand Vin de Bordeaux – Merlot en Malbec, rood – 19,95 € – www.chateaupabus.com. In België verkrijgbaar bij Huis Vossen – www.huisvossen.com

Château Pontet-Fumet 2007, Saint-Emilion Grand Cru, rood – Merlot (75%), Cabernet Franc (20%) en Cabernet Sauvignon (5%) – 22 € op het domein

Château Franc Le Maine 2010, Saint-Emilion Grand Cru, rood – Merlot Noir (62%), Cabernet Franc (32%), Cabernet Sauvignon (1%) – 22 € op het domein – www.vignoblesbardet.com