Brussels airlines en Brussels Philharmonic: start van een gloednieuwe samenwerking

Brussels Airlines en Brussels Philharmonic kondigen een nieuwe samenwerking aan die het orkest toelaat om meer internationale kansen te grijpen en die een revolutie betekent voor hun touringpatroon. De samenwerking is een primeur in de klassieke muziekwereld en effent het pad voor internationale expansie en een meer op maat gemaakt repertoire.

Brussels Philharmonic werkt aan een sterk internationaal profiel om een toonaangevend orkest te worden in de wereldwijde muziekscene en een trotse klassieke muziekambassadeur voor België. Daarom investeert het Belgische orkest voortdurend in zijn internationale tournees en in vooraanstaande gastartiesten van over de hele wereld. Brussels Philharmonic werkt samen met de befaamde muziekdirecteur Stéphane Denève en vergaarde internationale bekendheid voor haar opnames, waaronder een Academy Award en een Diapason d’Or de l’année.

De traditionele manier van toeren met een orkest brengt een aantal zware uitdagingen met zich mee, waardoor het een complexe en kostbare operatie is. Een gloednieuwe samenwerking tussen Brussels Philharmonic en Brussels Airlines effent de weg voor een revolutie in het toeren: in plaats van voor een langere periode van locatie tot locatie te reizen, bestaat de samenwerking uit eendaagse reizen naar specifieke locaties of festivals, met Brussel als uitvalsbasis. Deze ‘touring 2.0’ maakt een tijds- en kostenefficiënte aanpak mogelijk, waarbij de artistieke doelstelling van zowel concertuitvoerder als concertorganisator altijd voorop wordt gesteld. Dit maakt het ook mogelijk om een project van hoge kwaliteit op maat van elke zaal te realiseren.

Door de ervaring die Brussels Airlines heeft opgebouwd in het organiseren van vluchten voor grote evenementen, kan de maatschappij perfect inspelen op de reisbehoeften van Brussels Philharmonic. Sinds 2012 is de luchtvaartmaatschappij immers de officiële partner van Tomorrowland, met meer dan 250 party flights die zo’n 12.000 festivalgangers uit de hele wereld naar het festival in Boom vliegen. Daarnaast vliegt Brussels Airlines het Belgische nationale voetbalteam en zijn fans naar hun wedstrijden voor de wereldkampioenschappen en de Europese kampioenschappen. Dergelijke vluchten vereisen een complexe planning die goed op voorhand wordt vastgelegd, omdat het de dagelijkse vluchtoperaties van de maatschappij niet in de weg mag staan.

“We zijn opgetogen dat we weer kunnen samenwerken met een grote Belgische entiteit. Door hen dezelfde dag in en uit te vliegen, bieden we Brussels Philharmonic een oplossing op maat, waardoor we hun internationale expansie kunnen ondersteunen en hen in staat stellen innovatie te brengen op de touringmarkt. Als trotse ambassadeur van ons land past dit perfect in ons streven om het beste van België naar de wereld te uit te dragen. – Christian Dumortier, Head of Strategic Partnerships bij Brussels Airlines

“Met Brussels Airlines als logistieke partner brengen we een frisse wind in de traditionele touring business. Het ‘one-day return’ concept maakt plaats voor een open en diepgaand debat met podia of festivals in Europa over het repertoire en de inhoud van een project dat door het orkest op een bepaald podium wordt uitgevoerd. Beide artistieke partners (orkest en zaal) kunnen op deze manier zonder compromis hun identiteit versterken. Eens het programma bepaald is, zal Brussels Philharmonic het project in België ontwikkelen en het vervolgens in een zo kort mogelijke tijd (één dag) naar de zaal brengen, met een chartervlucht die met zorg wordt uitgevoerd door Brussels Airlines. We zijn erg blij om met onze nationale luchtvaartmaatschappij aan dit project te werken en kijken uit naar onze samenwerking.” – Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic

Op dit moment zijn al twee grote zalen geboekt, de Usher Hall in Edinburgh en de iconische Elbphilharmonie in Hamburg. Met de Elbphilharmonie presenteert Brussels Philharmonic een grootschalig werk voor orkest en koor. Zusterensemble ‘het Vlaams Radio Koor’ sluit zich aan bij Brussels Philharmonic voor deze van oudsher niet-ambulante productie. Edinburgh mag dan weer het Brussels Philharmonic en Stéphane Denève verwelkomen, die eerder al als muziekdirecteur bij het Royal Scottish National Orchestra werkte.

Brussels Airlines zal ook zorgen voor de reisbehoeften van de internationale gastartiesten die naar België vliegen en zal al haar passagiers aan boord de mogelijkheid bieden om de uitgebreide discografie van Brussels Philharmonic te ontdekken via haar in-flight muziekkanaal.

De gezamenlijke reis van Brussels Airlines en Brussels Philharmonic beperkt zich niet tot de grenzen van Europa. Op 7 maart brengt Brussels Airlines het orkest naar Toronto voor de start van de Brussels Philharmonic North American Tour. Het orkest treedt op in Ottawa en Florida en eindigt zijn tournee met een debuut in Carnegie Hall, waarmee het het eerste Belgische symfonieorkest in 30 jaar tijd is dat op de legendarische locatie optreedt. De samenwerking met Brussels Airlines wordt gevierd op het slotevenement in New York op 16 maart, waarna de muzikanten terugreizen naar België.