BSCA: hervatting commerciële vluchten

 

De luchthaven werkt samen met het Belgische Rode Kruis. De bedrijfsactiviteiten van Brussels South Charleroi Airport hervatten op maandag 15 juni 2020. Voor een optimale voorbereiding van deze hervatting, voerde de luchthaven een reeks maatregelen in die zijn bedoeld om de veiligheid van alle aanwezigen te kunnen waarborgen. Daarom zal de temperatuur van iedereen die de luchthavengebouwen wilt betreden, worden gemeten met behulp van een warmtebeeldcamera. Hiervoor zal Brussels South Charleroi Airport samenwerken met het Belgische Rode Kruis dat een team ter beschikking stelt in de screeningzone (witte tent).

Bij aankomst in de luchthaven, krijgen de passagiers en hun begeleiders eerst toegang tot de screeningzone (witte tent) die voor de terminal van BSCA werd ingericht. Er werd een warmtebeeldcamera geïnstalleerd aan de ingang van deze zone. Iedere persoon die toegang wilt krijgen tot de terminal moet langs deze warmtebeeldcamera lopen. De camera controleert de temperatuur van iedere passant, zonder dat hij of zij moet stilstaan. Dankzij dit systeem wordt de stroom van passagiers en begeleiders niet verstoord en kan iedereen op een eenvoudige manier toegang krijgen tot de terminal.

Om de kwaliteit van onze dienstverlening te behouden, werkt Brussels South Charleroi Airport samen met het Belgische Rode Kruis. Elke dag zal het Rode Kruis een team van twee personen (een man en een vrouw) in de screeningzone plaatsen. Dit team beschikt over de nodige kwalificaties, gaande van hulpverlener tot dringende psychosociale hulpverlening (afdeling DSI). We kozen bewust voor een humane aanpak, om te blijven luisteren naar de gebruikers van de luchthaven en de vertrouwensrelatie die we hebben opgebouwd met hen te behouden.

De teams van het Rode Kruis hebben verschillende taken op de luchthaven. Ze vragen iedere bezoeker om de handen te ontsmetten met behulp van de alcoholgel die ter beschikking wordt gesteld op verschillende plekken in de luchthaven. Ze meten de temperatuur van iedere persoon die toegang wilt krijgen tot de terminal en staan klaar om in te grijpen indien nodig.

In eerste instantie zal de temperatuur van alle aanwezigen worden gecontroleerd via de monitor van de warmtebeeldcamera. De temperatuur van iedere persoon met een temperatuur van 38° C of hoger zal een tweede keer worden gemeten door het personeel van het Rode Kruis met behulp van een oorthermometer. Indien het tweede resultaat ook op een verhoging wijst, zal de temperatuur een derde keer worden gemeten met behulp van een digitale thermometer die onder de arm van de betrokken persoon wordt geplaatst. Indien alle controles wijzen op een temperatuur van 38° C of hoger, zullen de medewerkers van het Rode Kruis de persoon de toegang tot de terminal ontzeggen en hem vragen om een arts te raadplegen.

Nancy FERRONI, Woordvoerder van het Belgische Rode Kruis, verklaart: « Onze aanwezigheid in de luchthaven Brussel-Charleroi maakt deel uit van de kerntaken voor hulpverlening van het Rode Kruis. Onze interventie in de terminals van de luchthaven wordt sinds de start van de crisis met het coronavirus georganiseerd in verschillende Europese landen, waaronder Italië. Door verder in te zetten op preventie, kunnen onze medewerkers worden ingeschakeld als belangrijke hulpverleners in een keten van efficiënte hulpverlening. Dit doen ze al sinds begin maart door medische screeningposten te installeren voor de spoedafdeling van de ziekenhuizen om de ziekenhuisinfrastructuur te verlichten. »

Voor Brussels South Charleroi Airport is de samenwerking met het Belgische Rode Kruis een garantie voor de kwaliteit van hun dienstverlening. Philippe VERDONCK, Chief Executive Officer van Brussels South Charleroi Airport: « Het is zeer belangrijk voor ons dat we kunnen rekenen op het Rode Kruis. Onze voornaamste doelstelling is de veiligheid van iedereen te waarborgen. Door middel van deze samenwerking, kunnen we de nodige maatregelen treffen om onze activiteiten in optimale omstandigheden te hervatten. Deze samenwerking met het Belgische Rode Kruis is voor ons een teken van kwaliteit en betrouwbaarheid. Iedere controle zal op een nauwkeurige manier worden uitgevoerd, zodat iedereen met een veilig gevoel naar onze luchthaven kan komen. »