Café Lavinal- Pauillac

Jacques Ballarin, gerenommeerd gastronomisch chroniqueur van Sud-Ouest, omschreef het restauranttype ‘brasserie’ ooit als de ideale ontmoetingsplaats voor jong en oud, die gezelligheid en charme uitstraalt ondanks de mengelmoes van stijlen en trends, een eethuis waar men gewoonweg alles kan degusteren.

De Brasserie Bordelaise in een van de winkelwandelstraten in hartje Bordeaux beantwoordt perfect aan deze omschrijving. Niet verwonderlijk trouwens gezien de regio Bordeaux uitpuilt van kraakverse ingrediënten die samensmelten met een quasi onuitputtelijk wijnassortiment. Een maaltijd in Brasserie Bordelaise start dan ook aan de bar, de comptoir zoals de Fransen zeggen, waar men met een goed glas wijn, geniet van radijzen, paté, charcuterie, rustig keuvelend in afwachting van het vrijkomen van een tafeltje. Gesprekken over 1001 wetenswaardigheden waarbij men zelfs de wereld wil veranderen. Het decor  is indrukwekkend, traditioneel met typisch brasserie meubilair, opgefrist door oude zwart-wit foto’s, een oude Berkel vleesmachine in oogverblindende rode kleur en ijzeren luchters.

De eetzaal kronkelt zich rond de comptoir terwijl overal aan de muur in zware houten kasten, talloze wijnjaren worden verzameld. In de kelderverdieping vindt men zware houten tafels voor grote en kleine groepen met als muurdecoratie andermaal honderden wijnflessen met de meest subtiele en aromarijke selecties uit de regio. Hier heeft men deels zicht op de keuken, deels op de vleeskelders, deze laatste worden weliswaar beschermd door meerdubbelige glaswanden.

Gans de brasserie ademt trouwens de gemoedelijke sfeer die aan de comptoir wordt weergevonden met als uniek bindmiddel de kwaliteit van de ingrediënten. Toch is en blijft het concept evenwicht en behoudt het door de jaren heen zijn aantrekkingskracht: de sterkte van de terroir en unieke kans om de regionale producten boordevol kleur en smaak te (her)ontdekken. De kaart van de Brasserie Bordelaise reflecteert de levenswijsheid van de regio Sud-Ouest, eenvoudig en overvloedig. Dit betekent eveneens respect opbrengen voor het ritme van de natuur en zich openstellen voor verse seizoenproducten die zorgvuldig door kleine lokale boeren worden geteeld. Het ingrediënt op zich speelt de hoofdrol in de keuken van de Brasserie Bordelaise, deze keuken degusteren betekent een leverancier, een professioneel of een lokale producent in het volle daglicht van de schijnwerpers plaatsen.

De kaart omvat bij de voorgerechten erg traditionele suggesties maar ook carpaccio’s naast een aantal ‘te delen’ schotels, hierbij gaat het om schotels van charcuterie en proevertjes van ganzenlever. Sint Jacobsvruchten à la plancha en camerons à la plancha trekken de meeste aandacht bij de vis, terwijl bij de voorgerechten de absolute voorkeur voor het bazadaise rund wordt uitgedrukt, hoewel ook regionale bereidingen en grillades zorgen voor een ruime keuze. Wie echt de kaart wil uitpluizen heeft wel meer dan een glaasje wijn nodig om de opdracht tot een goed einde te brengen.

Wij genoten van een uitbundige charcuterieschotel met tal van leuke producten als introductie van onze proeverij. Voor de keuze van het hoofdgerecht ligt de beslissing ietwat moeilijker, men stelt het rund bazadaise van Sébastien Manseau, derde generatie veekwekers, als blikvanger met anderzijds de boeuf bourguignon met puree als concurrent. Even spieken bij de buren, aspect waaraan niemand zich ergert, bracht de oplossing voor ons dilemma. Met onze tafelgenoten werd een half-en-half project opgestart. De leuken malse en vetloze boeuf bourguignon genoot van een heerlijke saus, terwijl de mooi rosé gehouden entrecote bazadaise heerlijk mals en sappig uit de test te voorschijn kwam. Als gouden raad kunnen we enkel een meervoudig bezoek aan de Brasserie Bordelaise als oplossing meegeven waarbij je moet opletten om niet in verleiding te komen van de vele andere lekker huisspecialiteiten. Een Château Rocard, 14% alc, een assemblage van 70% Merlot, 15% Cabernet Franc en 15% Cabernet Sauvignon afkomstig van de uitlopende terrassen van de Pomerol en Saint Emilion regio, geteeld op graveleuse ondergrond van de vallei de Isle, een bijrivier van de Dordogne, zorgde met stevige structuur en complexe aroma’s werd een perfecte compagnon.

Brasserie Bordelaise – 50 rue Saint Rémi -33000 Bordeaux

Tel 33 5 5787 1191 – www.brasserie-bordelaise.fr

Open 7 op 7 van 12 tot 15en van 19 tot middernacht.

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

charmant en sfeervol

erg aangenaam decor

leuke dagverse ingrediënten

mooie vleesbereidingen