Cargo blijft motor op luchthaven Oostende-Brugge

Sinds begin juli hervatte TUI fly opnieuw de luchtvaartactiviteiten op de regionale luchthaven van Oostende-Brugge. De heropstart van de vluchten ging gepaard met een gefaseerde opbouw met een beperkt zomerprogramma als gevolg. Momenteel vliegt TUI fly naar Spanje, Griekenland en Turkije. De vluchten naar Turkije zijn enkel beschikbaar voor passagiers met een Turks paspoort.

Deze heropstart zorgde ervoor dat 18.796 passagiers op een veilige manier reisden via de regionale luchthaven. Dit is echter 69,4% minder in vergelijking met de 61.520 passagiers in juli 2019. De impact van het coronavirus is aanzienlijk en treft de luchthaven zwaar. Normaal is juli één van de drukste maanden van het jaar voor Luchthaven Oostende-Brugge. Over de periode januari tot en met juli 2020 noteren we 75.699 passagiers en dit in vergelijking met 254.089 passagiers over dezelfde periode in 2019. Dit is een daling van 70,2%. We stellen vast dat de passagiersdaling in lijn is met de algemene trend op andere Europese luchthavens.

We merken tevens op dat de business vluchten via NSAC hernomen zijn en op het niveau van 2019 zitten. Het business segment weet zich sneller te herstellen en biedt een veilig alternatief om te reizen ten tijde van corona.

Net zoals de voorbije maanden zetten de cargo activiteiten op Luchthaven Oostende-Brugge de significante groei verder. Het verhandelde cargovolume steeg met 159% tot 3.515 ton in vergelijking met 1.356 ton in juli 2019. Deze groei heeft de luchthaven te danken aan een aantal cargomaatschappijen die sinds het begin van de coronacrisis de luchthaven aanvliegen en ook besloten hebben om te blijven. We verwachten de volgende maanden dat de stijgende cargotrend zich verder zal zetten. Zo startte in augustus de Chinese groep Hong Yuan een reeks van testvluchten op en werden deze ook op een succesvolle manier afgerond. Momenteel vliegt de nieuwe maatschappij op de route SJW-OST-SJW (Shijiazhuang Zhengding International Airport). Ook deze ontwikkelingen zullen ervoor zorgen dat het jaarvolume van 2019 ruim zal overtroffen worden. Op dit moment heeft de luchthaven over de periode januari tot en met juli reeds 28.417 ton verhandeld of 115% meer dan dezelfde periode in 2019.

Wat de passagiersvluchten betreft blijven we erg voorzichtig. De komende maanden inclusief de herfstperiode zullen nog steeds beïnvloed worden door de evolutie van het coronavirus, het consumentenvertrouwen en het buitenlands grensbeleid. De luchthaven volgt de maatregelen strikt op om de passagiers met een veilig en vertrouwd gevoel te laten reizen vanuit de Oostendse luchthaven.