Carrefour België: 20% extra minder energieverbruik

Zorgen voor een effectief energiebeheer staat centraal bij Carrefour. De retailer werkt al enkele jaren aan maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Geconfronteerd met de energiecrisis die de hele samenleving – en dus ook de detailhandel – treft, heeft de retailer besloten om haar transitie te versnellen met als doel het verbruik de komende twee jaar met nog eens 20% te verminderen. Dit zal gebeuren via een grootschalig energiezuinigheidsplan dat gespreid wordt over 6 hoofdpunten.

Een ongekende energiecrisis

In de context van de wereldwijde energiecrisis worden bedrijven geconfronteerd met ongekende uitdagingen. In België roepen de overheden op tot energiezuinigheid en elk van hen wordt gevraagd om maatregelen te nemen om de stijging van de elektriciteits- en gasprijzen het hoofd te bieden. Voor Carrefour is deze problematiek al lange tijd een zorgpunt. De afgelopen jaren heeft de retailer al meer dan 20 miljoen euro geïnvesteerd in haar energievoorzieningen. Carrefour behaalde de ISO 50001-certificering vanaf 2016 en dat getuigt van de inspanning van de retailer op het gebied van duurzaamheid. De ISO-norm werd ontworpen om organisaties in alle sectoren te helpen en stelt methodes voor om het energieverbruik te verminderen door een energiebeheersysteem te implementeren.

Ambitieuze maatregelen voor hoge doelstellingen

Voor Carrefour is het dan ook niet nieuw om na te denken hoe ze haar energieverbruik kan verminderen. Het gaat hand in hand met haar bestaansreden. De retailer wil haar energiezuinigheidsplan versnellen en streeft ernaar om haar verbruik met nog eens 20% te verminderen tegen 2024.

Om deze ambitieuze doelstelling te behalen heeft Carrefour België een actieplan opgesteld dat bestaat uit 6 punten: Vervanging verlichting door LED-lampen: 100% van de geïntegreerde Carrefour-winkels in België zullen uitgerust worden met led-lampen zowel in de verkoopruimten als in de magazijnen en gemeenschappelijke ruimtes. – Gesloten koelkasten: we gaan deuren installeren op alle onze koelunits en er worden enkel nog nieuwe koelunits aangekocht met deuren. – Transformatie van CO2-koude productiesystemen:  De centrales zullen vervangen worden a rato van 5 winkels per jaar wat een geleidelijke verwijdering van gefluoreerde gassen ten voordele van natuurlijke vloeistoffen mogelijk zal maken. Momenteel is al 60% van de systemen omgebouwd en draait op natuurlijke vloeistoffen. Carrefour is hier trouwens al jaren mee bezig: https://newsroom.carrefour.be/carrefour-belgie-ondertekent-green-deal-rond-klimaatvriendelijke-koeling – Realtime bewakingssysteem voor het verbruik: hiermee wordt in kaart gebracht wat goed werkt, maar ook en vooral wat problemen kan veroorzaken zoals overmatig energieverbruik. – Dynamisch beheer van de energie: Wij waken erover om een verantwoordelijk energiegebruik te verzekeren in onze winkels, zoals het beperken van de kamertemperatuur tot 19 graden, de verlichting te temperen en het doven van de lichtreclames tijdens de sluitingsuren. – Toepassen en delen best practices : alle bovengenoemde maatregelen stellen ons in staat het energieverbruik te beheren en zeker en vast ook te beheersen. Maar ook onze medewerkers op het terrein spelen een cruciale rol. Onze energiemanagers, die aanwezig zijn in elke winkel, zijn onze beste ambassadeurs: ze sensibiliseren andere medewerkers en delen hun aanbevelingen met het management en andere winkels.

Tenslotte heeft Carrefour een urgentieplan voorzien dat het mogelijk maakt om het energieverbruik op zeer korte termijn te verminderen met 20% indien er op nationaal niveau plots energie nodig zou zijn.

Geoffroy Gersdorff, Algemeen Directeur van Carrefour België is ervan overtuigd dat de rol van bedrijven in deze moeilijke periode overheersend is: “De bezorgdheid over de evolutie van de energieprijzen en de inflatie neemt toe. Ik vind dat iedereen, en vooral bedrijven, hun verantwoordelijkheid en concrete maatregelen moeten nemen die echt een positieve impact zullen hebben.”