Centrum afname covid19 test in Brussels South Charleroi airpory

Brussels South Charleroi Airport kondigt aan zijn centrum voor de afname van COVID-19-tests open te stellen voor het brede publiek. Het centrum is sinds 3 januari gevestigd op het luchthaventerrein en is nu toegankelijk voor iedereen die een PCR-test wilt laten afnemen (betalend of houder van een QR-code). Het screeningcentrum op de luchthaven van Brussel-Charleroi, dat wordt gerund door het Belgische Rode Kruis en de luchthaventeams, is 7 dagen per week geopend, van 07u30 tot 23u30.

Het centrum voor de afname van Covid-19-tests in Brussels South Charleroi Airport werd opgericht naar aanleiding van de beslissingen van het Overlegcomité van 30 december 2020 om de screeningfaciliteiten voor mensen die terugkeren van bestemmingen in de rode zone te versterken. Aanvankelijk was deze dienst enkel bedoeld voor passagiers met de Belgische nationaliteit die terugkeerden uit het buitenland, maar ondertussen is hij uitgebreid tot iedereen die een PCR-test wil laten uitvoeren. Er werden vijf testlijnen opgezet die voor iedereen beschikbaar zijn.

De tests bij aankomst in ons land, op vertoon van de QR-code die de passagiers ontvangen na het invullen van het Passenger Locator Form, zijn gratis voor zowel Belgische ingezetenen als buitenlandse reizigers. In alle andere gevallen moeten de tests worden betaald en zal er € 47,38 per test in rekening worden gebracht. Dit bedrag zal later door het laboratorium worden gefactureerd aan de aanvrager die in België verblijft. Niet-ingezetenen zullen hun test ter plaatse met bankcontact moeten betalen. Vanaf 28 juni kunnen mensen die geen vaccinatie hebben geweigerd of die nog niet de volledige vaccinatiecyclus hebben doorlopen, twee gratis tests krijgen (informatie beschikbaar op de website http://www.mijngezondheid.be).

De resultaten van de tests die in het screeningcentrum van Brussels South Charleroi Airport worden afgenomen, worden binnen 24 tot 48 uur verkregen. Tot nu toe werden meer dan 12.000 tests uitgevoerd door de teams van het Rode Kruis op de luchthaven van Brussel-Charleroi. Deze dienst blijft bestaan tot 31 december 2021.

Philippe VERDONCK, Chief Executive Officer van Brussels South Charleroi Airport, verklaart: “We zijn enorm blij dat we deze dienst kunnen uitbreiden buiten onze reizigers. De huidige gezondheidssituatie vereist de mobilisatie van ons allemaal en het is voor ons enorm belangrijk om deel te kunnen uitmaken van de strijd tegen het coronavirus. Uiteraard willen we de teams van het Rode Kruis die elke dag aan het werk zijn op Brussels South Charleroi airport en alle andere plekken nogmaals van harte bedanken voor hun werk.”